Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat

Yaz aylarında yoğun olarak kullanılan güneş gözlüklerinin seçimi konusunda uzmanından uyarı geldi. Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Fidan, “Camların mutlaka UV ışınlarını engellemesi, güvenilir tescil belgesine sahip olması gerekir. Sahte güneş gözlüğü kullanımının göze verdiği zararlar yıllar sonra ortaya çıkabilir” dedi.

Haberler 02.08.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Numaral gözlük ya da güne gözlüü alnrken bir optisyen eliinde karar verilmesinin gelecekte yaanmas muhtemel sorunlarn önüne geçeceini söyleyen Mehmet Fidan, gözlüün göz kusurlarn düzeltme ve günei engellemenin yan sra kiinin yaamnda önemli bir aksesuar olduunu ifade etti. Fidan, özellikle yaz aylarnda kullanm younlaan güne gözlüü kullanm ile ilgili açklamalarda bulundu.

CAMLAR ULTRAVYOLE (UV) IINLARINI ENGELLEMEL

Ultraviyole (UV) nlarn, göz tarafndan alglanamayan ve insan sal için zarar tekil eden nlar olduunu belirten Mehmet Fidan, Göz sal için öncelikle güne gözlüünün camnn renginden ziyade UV n bloke edici bir özellik tayp tamadna dikkat etmek gerekir. Dolaysyla kaliteli bir güne gözlüü, UV nlarn engellediine dair sertifikaya sahip olmaldr dedi.

CE (CONFORMT EUROPENE) BELGES BULUNMALI

Güne gözlüü takldnda nesnelerin netlii yani detaylarn kaybolmamas gerektiine dikkat çeken Fidan, gözlük satn alrken ürünün, Avrupa Birlii standartlarnda minimum güvenlik koullarnn salandn gösteren CE (Conformit Europene) güvenilir tescil belgesine sahip olmasnn büyük önem tadn belirtti.

TEK BAINA AYNALI CAM UV KORUMASI SALAMIYOR

Ör. Gör. Mehmet Fidan, aynal camlarn kullanld güne gözlüklerinde gelen n büyük çounluunun geri yansdn, bu nedenle güne nlarnn youn olduu yerlerde örnein deniz kenarlarnda ya da kar ile kapl yerlerde kullanlabileceini dile getirdi ancak u uyarda bulundu:

Aynal gözlük kullanm göze gelen k miktarn düürmekte, ancak UV engelleme özelliini etkilememektedir. Benzer ekilde, farkl cam renginde güne gözlüklerinin kullanmnn UV blokaj üzerinde bir etkisi yoktur.

SAHTE GÜNE GÖZLÜKLER RETNAYA ZARAR VERYOR

Sahte güne gözlüü kullanmnn göze verdii zararn yllar sonra ortaya çkabildiinin altn çizen Ör. Gör. Fidan, Güne nlarn engelliyor, bir ey olmaz düünceleri ile satn alnan güne gözlüklerinin kalitesiz camlarnn kesinlikle gözün retinasna zarar vereceini ifade etti.

UV engelleme özellii olmayan sahte gözlük takldnda, gözlüün salad gölge etkisiyle göz bebeklerinin daha fazla açlacak ve zararl UV nlarna daha fazla maruz kalacan belirten Fidan, UV filtresi olmayan sahte gözlük kullanmndan kaçnlmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git