Güneşin gözlerde yol açtığı 6 hastalık

Güneş sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip çok sayıda fayda sağlasa da, özellikle yaz aylarında yeryüzüne daha dik ve daha yoğun gelen zararlı UV ışınları gözlerimizi de tehdit ediyor!

Haberler 01.07.2021 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Göz Hastalklar Uzman Dr. Evren Baca, gözümüzün pek çok dokusunun ultraviyole nlarndan zarar görme potansiyeline sahip olduunu belirterek, Özellikle ozon tabakasndaki incelmeye bal olarak maruz kaldmz ultraviyole n miktarnda art, riski yükseltiyor. Dolaysyla gözlerimizi güneten korumadmzda kalc görme kaybna kadar gidebilen salk problemleri geliebiliyor. Kaliteli güne gözlüü kullanmak, apka takmak ve günee korunmasz olarak bakmamak, zararl ultraviyole nlarndan koruyan en önemli önlemlerdir diyor. Göz Hastalklar Uzman Dr. Evren Baca, güne nlarnn gözlerimizde oluturduu 6 göz hastaln anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Kornea yan

Youn güne nlarnn, göz yüzeyini kaplayan kornea adl cams tabakada hasar oluturmas, kornea yan olarak adlandrlyor. Güne nlarna maruz kaldktan 6-12 saat sonra gözde iddetli ar, batma ve sulanma geliiyor. Tedavide gecikilirse kalc görme kaybyla sonuçlanabiliyor. Yaplan bir çalmada; kornea yannn en sk sabah 08.00-10.00 ve ölen 14.00-16.00 saatleri arasnda olutuunu göstermi. Kornea yan hafif vakalarda ilaç tedavisi ve ileri seviyede cerrahi olarak tedavi edilebiliyor.

Katarakt

Gözün renkli ksm olan iris dokusunun arkasnda yer alan doal lensler de güne nlarndan olumsuz etkileniyor. Katarakt, gözün içinde yer alan doal lensin saydamln kaybederek opaklamas sonucu oluan bir hastalk. Tedavi edilebilen görme kaybnn en önemli nedeni olan katarakt daha çok ileri yalarda gelise de, youn güne nlarnn etkisiyle genç yataki kiilerde de oluabiliyor. Yaplan çalmalara göre; katarakt uzun süre güne nna maruz kalan kiilerde 3.5 kat daha fazla görülüyor. Katarakt olutuktan sonra tek tedavi seçenei ise ameliyat oluyor. Ameliyat ile opaklam lens çkarlp yerine suni mercek taklyor.

Makula dejenerasyonu

Yaa bal sar nokta hastal olarak da bilinen makula dejenerasyonu güne nlarnn gözlerde yol açt bir baka önemli sorunu oluturuyor. Gözün görme merkezi makula, yani sar nokta alan, zararl UV nlarndan etkileniyor. Günee korunmasz olarak dorudan bakldnda, özellikle de güne tutulmalarnda, ultraviyole nlarnn keskin görmemizi salayan makulada yaratt hasar, tedavisi mümkün olmayan, geri dönüsüz görme kaybna yol açabiliyor.

Pterjium (Göz yüzeyinde et yürümesi)

Göz yüzeyinin beyaz bölümünü saran konjonktiva zar, UV nlarnn etkisiyle dejenerasyona urayp kalnlama ve gözün d mercei olan kornea üzerine doru büyüme yapabiliyor. Bu tabloya pterjium, toplumdaki bilinen adyla göz yüzeyinde et büyümesi deniyor. Kzarklk, ar, batma ve ileri aamalarnda kalc krma kusuru ile yüksek astigmata neden olabiliyor. Yaplan çeitli çalmalarda; bu hastaln günein bol olduu bölgelerde, dier bölgelere nazaran 4-10 kat daha fazla görüldüü ortaya konmu. Erken dönemde kzarklk için kullanlan damlalar yeterli gelirken, geç kalndnda ameliyata bavurmak gerekebiliyor. Ameliyatlarda oldukça baarl sonuçlar elde edilebiliyor.

Göz kapa kanserleri

Göz kapaklarmz da cildimizin dier ksmlar gibi günein zararl nlarndan kötü etkilenebiliyor. Güne nlar göz kapanda sert, düzensiz ekilli ve büyüme gösteren kitlelere veya kötü huylu benlere (malign melanom) yol açabiliyor. Kapakta gelien kanserlerde tek tedavi cerrahi olarak kitlenin çkartlmas oluyor. Kapak dokusu snrl bir alan olduu için geç kalndnda cerrahi sonras ciddi kapak deformiteleri brakabiliyor.

Göz alerjisi

Göz alerjisi, tbbi adyla alerjik konjonktivit; gözlerde yanma, batma, kant, sulanma ve kzarklkla kendini gösteriyor. Göz alerjisi hafif yaknmalarla snrl da kalabiliyor, yaam kalitesini oldukça bozabilen ve görme kaybna varabilen iddete de ulaabiliyor. Yaz mevsiminde göz alerjisine neden olan polen, toz ile güne n gibi etkenlerden uzak durulmas ve koruyucu önlemler alnmas, ikayetlerin büyük ölçüde hafiflemesini salyor. Ayrca solüsyon ve damla tedavileri de belirtilerin hafiflemesinde yararl oluyor.

Ana Sayfaya Git