Güneşin olumsuz etkilerinden korunmanın 6 yolu

Güneş, yeryüzündeki hayatın devamlılığı, bağışıklık sistemi ve biyolojik ritim için çok önemli. Güneşin olumlu etkilerinin yanı sıra uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın göz sağlığı için olumsuz olabildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Dışarı çıkmak için can attığımız ve güneşin etkisini göstermeye başladığı bugünlerde göz sağlığına mutlaka dikkat etmeli, hava kapalı da olsa güneş gözlüğü takılmalı. Özellikle güneşin zararlı etkilerini en aza indirgemek için güneş gözlüğü kullanımına çocukluktan itibaren başlanmalı” açıklamasında bulundu.

Haberler 11.05.2022 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Burcu Usta Uslu, günein zararl etkilerinden korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

Güne nlarna uzun süre maruz kalmak göz ve göz çevresi saln olumsuz etkiliyor. Güne nlarnn, yani ultraviyole nlarn gözde farkl mekanizmalar ile farkl dokularda hasara yol açabildiini söyleyen Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Burcu Usta Uslu, Günee uzun süre maruz kalmak gözün ön yüzeyinde konjonktiva ve kornea tabakasnda yanklara, gözün beyaz ksmnda kabark sar beyaz görünümlü kabarcklara, gözde et büyümesine, katarakt oluumunun hzlanmasna, yaa bal sar nokta hastalna, göz kapa ve çevresinde kanser gibi salk sorunlarna yol açabilir dedi.

GÜNE GÖZLÜÜ KULLANIMINA çOCUKLUKTA BALANMALI

çocuklarn yetikinlere göre darda daha çok vakit harcadn ve çocuklarn göz merceklerinin ultraviyole nlarn süzme kapasitesinin daha az olduunu hatrlatan Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Burcu Usta Uslu, Tüm hayatmz boyunca aldmz ultraviyole hasarnn kümülatif etkisini düündüümüzde, aslnda güne gözlüü kullanmna küçük yalardan itibaren balanmal. Böylelikle bilinçli bir koruma ile salkl bir gelecek kurabiliriz diye konutu. Op. Dr. Burcu Usta Uslu, yetikinler ve çocuklar için günein zararl etkilerinden korunmak için u önerilerde bulundu:

* Darda geçirilen tüm vakitlerde, hava kapal da olsa mutlaka güne gözlüü kullanlmal

* Günein en dik olduu 10:00-16:00 saatleri arasnda mümkünse darda olunmamal

* Güne gözlüü seçerken camlarn UVA UVB nlarn en az yüzde 99 süzmesine dikkat edilmeli

* Günee direkt baklmamal

* Geni siperlikli bir apka kullanlmal

* Kontakt lens kullanrken UV filtreli olanlar tercih edilmeli

Ana Sayfaya Git