Gürültü kirliliği sağlığı tehdit ediyor

Prof. Dr. Ayşegül Akbay, uzun süre yüksek düzeyde gürültünün, kişiler üzerinde iç kulakta hasarın yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar, beyin sıvısındaki basıncın azalması, uyku bozukluğu, öfke ve sıkıntı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu bildirdi.

Haberler 29.05.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akbay, çevresel bir sorun olan gürültü kirliliinin salk açsndan da tüm insanlar olumsuz etkilediini söyledi.

Avrupada gürültü kirlilii konusunda AB direktifleri dorultusunda hazrlanan raporlardan örnekler veren Akbay, Avrupa çevre Ajans tarafndan 467 yaam alan, 86 büyük hava liman ve 186 bin 600 kilometrelik büyük yollar ile 44 bin 320 kilometre demiryolu a çevresinde gürültü kirlilii aratrmas yapldn aktard.

Akbay, Yaplan aratrmalara göre, Avrupada iç ve d mekanlarda trafik gürültüsünden yaklak 100 milyon kii etkileniyor. Bu kiiler 55 desibel üstündeki gürültüye maruz kalyor. Demiryollar çevresindeki 18 milyondan fazla kii de 55 desibel üstündeki gürültüden etkilenen ikinci en önemli madur grubu oluturuyor. Bunu 4 milyon kiiyle uçak gürültüsü izliyor. diye konutu.

Kentsel alanlardaki endüstriyel gürültü kirliliinin de 1 milyon insan etkilediine iaret eden Akbay, Avrupada çevresel gürültüye bal olarak her yl 14,1 milyon yetikinin çevre gürültüsünden ciddi derecede rahatsz olduunu, 5,9 milyon yetikinin uyku rahatszlndan ikayet ettiini kaydetti.

Gürültü kirliliinin salk açsndan herkesi etkileyen bir sorun olduunu dile getiren Akbay, Uzun süre 55 desibelin üzerindeki yüksek düzeyde gürültü kirliliine maruz kalmak, bata iç kulak hasar olmak üzere, kardiyovasküler hastalklar, beyin svsndaki basncn azalmas, ba arlar, uyku bozukluu, öfke, kzgnlk, sknt gibi ciddi salk sorunlarna neden olabilir. diye konutu.

- Gürültü kirlilii 29 Maysta AB Parlamentosunda

Avrupa Birliinin çevresel Gürültüye Yönelik Direktifi kapsamnda, Avrupa Komisyonu tarafndan gürültü kirliliine kar bir eylem plan hazrlandn ifade eden Akbay, plann yarn Avrupa Parlamentosu Halk Sal, Gda ve çevre Komitesinde görüüleceini aktard.

Akbay, baz AB devletlerinde gürültü haritalarnn üretilmesi konusunun, ulusal organlar ve yerel makamlar arasnda devam ettiini ancak baz ülkelerin gürültü haritalarnda gecikmeler yaandn belirterek, bu durumun Türkiye için de geçerli olduunu anlatt.

çevre ve ehircilik Bakanl ile Salk Bakanlndan gürültü haritalarnn bir an önce hazrlanmasn ve AB direktiflerine uyumda yaanan gecikmelerin önlenmesini isteyen Akbay, Halkn saln dorudan etkileyen gürültü konusunda uyum ve güncelleme konusunda hatrlatma yapmay toplumsal ve bireysel sorumluluk olarak alglyorum. Gürültü haritalarnn hazrlanmas için planlarn gecikmeden yeniden masaya yatrlmas yaamsaldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git