Güven duygusu sarsılmasın!

Evliliğin temeli güven duygusuna dayanıyor

Haberler 11.06.2022 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikiyatri alannda kullanlan stres douran hayat olaylar ölçeinde ilk srada ein aldatmasnn, ikinci srada ise e ölümünün geldiini belirterek, insan en çok strese sokan ve hazmedemeyecei eyin einin aldatmas olduunu bildirdi.

Prof. Dr. Tarhan, yapt yazl açklamada, evlilikte sadakat konusunda deerlendirmelerde bulundu.

Evlilik kurumunun daha önce sevgi, son yllarda ise güven yuvas olarak tanmlandn anlatan Tarhan, evliliin güven alan olmas gerektiini ifade etti.

Tarhan, Yani kii eve gelirken snacak güvenli bir yere geldiini hissetmelidir. Onun için u anda evlilik son snak oldu. Aile hayatnn güvenli olmas gerekiyor. Oras güvenli olacak ki kii eve geldiinde srtn dönerek güvenle uyuyaca bir einin olduunu bilecek. Hiç kimse arkasndan planlar yapan, kuran bir kiiyle huzurlu bir evlilik hayatna sahip olamaz. Evde güven ortam olmas lazm. Evlilikte temel güven duygusu önemlidir. deerlendirmesini yapt.

Evlilikte ee güven duyma ve sadakat duygusunun önemine iaret eden Tarhan, aldatmann güven duygusuna zarar verdiini, güvenli ilikiyi bozduunu aktard.

Tarhan, çocuun geliiminde de güven duygusunun çok önemli olduunu vurgulayarak, çocuun geliim basamaklarna baktmz zaman anne kavramnn temel kaynann sevgi veren deil, çocuun korkularn gideren yani güven veren olduu görülür. çocuk alad zaman, sevgi verdiin zaman, sevgi bir ate gibidir yand zaman oradan güven çkyor. Sevgi olmayan yerde güven de olumuyor. Bu iki duygu birbiriyle balantldr. Korku azalyor güven artyor. Güvensizliin ztt ise korkudur. ifadelerini kulland.

Anne ile çocuk arasnda güvenli balanmann salanmas için kararl, tutarl ve devaml iliki olmas gerektiini belirten Tarhan, unlar kaydetti:

Annelik tutarl, devaml ve kararl olursa temel güven duygusu oluuyor. Temel güven duygusu olduu için çocuk hayat güvenli zannediyor. Kendini güvenli hissettii için de hayat kefetmeye balyor. Yürümeye balyor. Dokunmaya balyor. ncelemeye balyor. Ancak tutarsz bir disiplin varsa çocuk ne yapyor? Böyle durumlarda sk sk alayan bir çocuk oluyor. çünkü annenin ne zaman ne yapacan kestiremedii için hayat güvenli görmüyor. Güvenli aile ortam için taraflarn birbirini aldatmayacandan emin olmas gerekir. Ailede güvenin salanmas, açk, effaf, dürüst ilikilerle olur. Açk, effaf ve dürüst iliki varsa orada aldatma olmuyor.

SANAL ALDATMA, ALDATMANIN LK BASAMAI

Prof. Dr. Tarhan, sanal aldatmann, aldatmann ilk basama olduunu ifade ederek, bunun masum görülmemesi gerektiini vurgulad.

Ruh sal alannda çalan uzmanlarn kulland evlilik iliki durumu ölçeklerinde üç ana konu bulunduunu aktaran Tarhan, u bilgileri verdi:

Birincisi çiftlerin arasndaki beklenti düzeyidir. Beklenti düzeyi gerçekçi deil ise çatma çkar. kincisi birbirlerine kar fiziksel kaçnma var m? Birbirleriyle beraber olmaktan kaçnyorlar m? Üçüncü ise zihin okumadr. Zihin okuma varsa kar taraf bir ey söyledii zaman aslnda kar tarafn ne demek istediine deil, kendi kafasndaki eye inanr.

Yakn ilikilerde eer bir kimse niyet okuyorsa yani bir kehanette bulunuyorsa Bugün surat ask demek ki benim aleyhimde bir iler çeviriyor demeye balarsa kendini gerçekletiren kehanet olur. Hastalk derecesinde kukulu olan kiiler anlam balantlar kurarlar, buradan sonuç çkarrlar ve buna inanrlar. nandklar için de yanl tepki verirler. Ondan sonra da yalnz kalrlar.

ALDATAN TARAF, BR BEDEL ÖDEMELDR

Tarhan, Psikiyatri alannda kullanlan stres douran hayat olaylar ölçeinde ilk srada ein aldatmas, ikinci srada ise e ölümü geliyor. nsan en çok strese sokan ve hazmedemeyecei ey einin aldatmasdr. hanete uramak çok büyük bir yaradr. Eve bomba koymaktr. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Tarhan, ihanete urayan tarafta genellikle duygusal tepkilerin ortaya çktn anlatarak, öyle devam etti:

Aldatmada genellikle hissi tepkiler oluyor. O aldatyorsa ben de aldatacam diyor yani intikam duygusu ortaya çkyor. Birinci yöntem bu oluyor. kinci yöntem ise hemen evlilii bitirmek oluyor. Kii Beni aldatanla beraber olmam diyerek evlilii bitiriyor. Üçüncü yöntemde ise kii unu düünüyor: Bu planl ve tasarl bir aldatma m? Yoksa bir tuzaa m dütü? Kii bunlara bakar, eer planl ve tasarlayarak bir aldatmaysa ve bu devaml olan bir ilikiyse yani sevgi yatrmn bakasna yapmsa mutlaka üzüldüünü çok açk bir ekilde ifade etmelidir. Bu ilikiyi kesinlikle onaylamayacak. Aldatan taraf, bir bedel ödemelidir. Tekrarlanmas halinde kaybedeceini bildirmek gerekiyor.

Aldatma gibi olumsuz durumlarn yaand evliliklerde yaplabilecek baz eylerin olabileceini belirten Tarhan, Kii eer ciddi pimanlk belirtisi görürse böyle durumlarda belki affedebilir ama kesinlikle bu olay unutmamaldr. Affedecek kadar bilge, güvenmeyecek kadar da zeki olmal. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git