“Güzel gülüşler için porselen lamina tercih ediliyor”

Pirbudak, sosyal medyanın etkisiyle estetik uygulamalara olan ilginin ciddi şekilde arttığını belirterek daha güzel bir gülüşe sahip olmak için yapılan estetik uygulamalar hakkında bilgi verdi. Pirbudak, güzel gülüşler için porselen laminanın tercih edildiğini söyledi.

Haberler 15.07.2021 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Protetik Di Tedavisi Uzman Dr. Ör. Üyesi Gülcan Pirbudak, günümüzde tedavi yöntemlerinin gelimesi, güzellik ve saln bir bütün olarak görülmesi ile estetik kavramnn büyük öneme sahip olduunu ifade ederek kiiye özel gülü tasarmnda yaplan estetik uygulamalar hakknda açklamalarda bulundu. Diler, di eti ve dudaklarn ayr ayr, yüzün bütünü ile olan ilikilerinin estetik kriterlere göre deerlendirilerek gülü eklinin planlanmasnn yapldn belirten Pirbudak, estetik bir gülüün, diler ve di eti dokularnn formuna, rengine ve yapsna, gülme srasnda di ve dudaklar arasndaki ilikiye ve tüm bu faktörlerin yüz bütünlüü içinde uyumlu olmasna bal olduunu söyledi.

YÜZ VE çENE YAPISINA UYGUN RESTARASYON TASARIMI

Gelien teknoloji ile yeni materyallerin gelitirilmesi hastalarn estetik beklentilerinin daha hzl ve di dokularna neredeyse hiç zarar vermeyecek ekilde karlanmasn salamakta olduunu ifade eden Pirbudak, Bilgisayar destekli tasarm ve üretim (CAD/CAM) teknolojisinin di hekimliinde kullanlmaya balanmas ile çok daha hassas ve uyumlu restorasyonlarn üretimi yaplabilmektedir. Dijital az içi tarayclarla hastalardan ölçüler alnp dijital ortamda az içi modeller oluturularak diler üzerinde yaplacak deiiklikler önceden belirlenip tedavi sonunda hastalarn nasl bir görüntüye sahip olaca öngörülebilir dedi.

Her hastann yüz ve çene yapsna en uygun di ekilleri ve rengi belirlenerek restorasyonlarn tasarmnn yapldn söyleyen Pirbudak unlar söyledi:

Tedavi sonunda hastann nasl bir görüntüye sahip olaca, tedaviye balamadan önce hazrlanan modellerde belirlenir. Kiiye özel yaplan bu tasarm çeitli materyaller yardmyla hasta azna aktarlabilir. Bu uygulamalarla, hastalarmz dileri üzerinde geri dönüümü olmayan uygulamalar yaplmadan tedavi sonunda nasl bir görüntüye sahip olacaklarn görme imkn bulurlar.

HALK ARASINDA YAPRAK PORSELEN OLARAK BLNEN GÜLÜ TASARIMLARI

Dr. Pirbudak, teknolojinin ilerlemesinin sadece tedavi yöntemlerinde kullanlan tekniklerin deil, birçok yeni restoratif materyalin de gelitirilmesine öncü olduunu ifade ederek Günümüzde gülü tasarmnda zirkonya kronlar, cam seramik kronlar, inley-onley restorasyonlar, laminate veneer restorasyonlar, oklüzal veneer restorasyonlar sklkla kullanlmaktadr. Laminate veneer restorasyonlar (porselen laminalar) halk arasnda yaprak porselen olarak da bilinirler. Dilerin sadece ön yüzeyine uygulanan çok ince ve estetik restorasyonlardr. Porselen laminalar ile dilerin rengi, ekli ve boyutlar deitirilebilir, diler arasndaki boluklar doldurulabilir açklamasnda bulundu.

ESTETK, FONKSYONEL VE DAYANIKLI çÖZÜM: PORSELEN LAMNA

Di hekimlii alannda gelien teknoloji ile uygulanan tedavilerde hastalara estetik, fonksiyonel ve dayankl çözümler bir arada sunabilmekte ve hasta beklentilerinin büyük ölçüde karlanabilmekte olduunu ifade eden Pirbudak. Gerçekletirilen ilemin nasl yapldn u sözlerle aktard:

Önemli olan her vakann dikkatlice muayenesinin yaplmas ve yaplan muayenenin sonucunda her hastaya özel doru tedavi yönteminin doru materyaller ile uygulanmasdr. Vakann durumuna göre diler üzerinde 0,3-1 mm arasnda andrma yaparak ya da bazen hiçbir andrma yapmadan porselen lamina restorasyonlar uygulanabilir. Diler üzerinde yaplan andrmann çok az olduu ya da andrma yaplmad durumlarda ilemler gerçekletirilirken anestezi uygulamasna gerek kalmayabilir. Porselen laminalarn diler üzerine yaptrlmasnda özel malzemeler kullanlr. Bu malzemeler ile di üzerine yaptrlan laminalar diler ile bir bütün olur ve bu ince materyallerin dayankllklar artar. Hastann durumuna göre uygun materyalden üretilen ve doru yöntemler ile uygulanan porselen lamina restorasyonlar zamanla renk deiimine uramaz ve estetik özelliklerini korurlar.

Ana Sayfaya Git