Hıçkırığa iyi gelen 7 yöntem

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, "Uzun süre devam eden hıçkırık başka hastalıkların habercisi olabilir. Hıçkırık için buruna sirke çekmek, limon veya amonyak gibi keskin kokulu bir maddeyi koklamak, hızlı nefes alıp vermek, derin bir nefes alıp soluğumuzu tutmak, buz yutmak veya buzlu su içmek gibi yöntemler uygulanmalı" dedi.

Haberler 20.08.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hçkrk, anszn balyor ve çou zaman ciddi bir hastalk olarak görülmüyor. Ancak uzun sürmesi halinde rahatsz eden bir salk problemine dönüebiliyor. Hçkrk, birtakm manevralarla kolayca durdurulabilirken, bazen son derece inatç olabiliyor. Kesik kesik ya da pe pee duyulabilen hçkrk krizleri uzun sürüp geçmeyebiliyor ve strese neden olabiliyor. Ayrca 48 saati aan ve geçmeyen hçkrklarn altnda, grtlak hastalklar, akcier ve beyin tümörü ile kalp zarnda enfeksiyon olumas, beyin damarlarnda tkanma gibi ciddi hastalklarn varl söz konusu olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boaz Hastalklar Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Asm afak hçkrk hakknda bilgi verdi.

Hçkrn solunum kaslarndan diyaframn ve bazen kaburgalar arasndaki kaslarn ritmik kaslmalaryla olutuunu ifade eden afak, Ani ve hzl bir nefes alma hareketi, ses tellerinin kapanmasyla kesilir. Bu srada oluan hçk sesi nedeniyle hçkrk olarak isimlendirilir. Yaklak dakikada 4-60 kez tekrarlayarak devam edebilir. Hçkrk tipleri sürelerine göre snflanr, 48 saatten ksa sürüyorsa akut hçkrktr, 2-30 gün sürenler inatç ve 1 aydan uzun sürenler dayanlmaz hçkrk olarak isimlendirilir dedi.

HAYATI OLUMSUZ ETKLYOR

Hçkrn genellikle mide barsak sistemi ve merkezi sinir sistemi rahatszlklar sonucunda ortaya çktn dile getiren afak, akut hçkrklarn genellikle çocuklarda görüldüünü ve genellikle kendiliinden düzeldiini belirtti. Uzun süreli olduunda kiinin hayatn dayanlmaz hale getirebileceini belirten afak, Yemek yemesini, uykusunu ve sosyallemesini önemli derecede zorlatrr. Tanmlanm yüzün üzerinde hçkrk nedeni vardr ancak sürekli olan ve geçmeyen hçkrk ikayetlerinde merkezi sinir sistemi hastalklar düünülmelidir. Hçkr tetikleyen nedenler reflü hastal, midenin ar yemek veya gazl içeceklerle gerilmesi, ar acl beslenme, fazla alkol alm, akcierlerin sigara veya rahatsz edici kokularla uyarlmas, ar coku veya üzüntü durumu olarak sralanabilir diye konutu.

FARKLI HASTALIKLARIN HABERCS OLABLR

Devam eden hçkrn farkl hastalklarn habercisi olabileceini ifade eden afak, Hçkrk tek ikayet ise akla beyin hastalklar gelmez, beraberinde baka belirtilerin de olmas gerekir. Reflü hastal ve mide ft ilk akla gelebilecek nedenler arasnda saylabilir. Koroner arter hastal, perikardit ve aort anevrizmas gibi kalp hastalklar aratrlmaldr. Burun, geniz, grtlak hastalklar incelenmeli, d kulak yolu yabanc cisimleri de düünülmelidir. Ayrca elektrolit dengesizlikleri, üremi, hiperglisemi, zehirlenmeler veya baz ilaçlarn yan etkileri olarak da hçkrk görülebilmektedir. Ayrca anksiyete, ar stres ve öfori gibi psikolojik durumlar sonucunda hçkrk görülebilir. Ani balayan ve ksa süreli hçkrk tedavisi için bir takm fiziksel manevralar etkili olabilir. Bunlar burun ve geniz uygulamalar, vagus sinirinin uyarlmalar ve solunum manevralardr. natç ve dayanlmaz hçkrk tedavisi için altta yatan hastaln tespit edilmesi çok önemlidir. Ancak nedeni saptanamayan veya altta yatan hastaln tedavi edilemedii durumlarda semptomatik ilaç tedavilerine bavurmak gerekebilir eklinde konutu.

afak, hçkrk srasnda uygulanabilecek yöntemleri, Buruna sirke çekmek, limon veya amonyak gibi keskin kokulu bir maddeyi koklamak, hzl nefes alp vermek, derin bir nefes alp soluumuzu tutmak, boazda öürme refleksini uyarmak için küçük bir kakla dilin gerisine dokunmak, buz yutmak veya buzlu su içmek, yüzü souk suyla ykamak veya yüze souk kompres uygulamak olarak sralad.

Ana Sayfaya Git