Hadi oyun oynayalım

Oyun hayal gücünün sınırsız dışavurumudur. Çocuklar için eğlenmek amacıyla yapılan bir faaliyettir. Çocukların gelişimine fiziksel olarak katkı sağladığı gibi ruhsal olarak onda biriken enerjinin dışarı atılmasını da sağlar. Günlük yaşamda çocuklar da yetişkinler gibi birtakım streslere maruz kalabilirler.

Haberler 24.04.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Oyun, sosyal ilikiler, kültürel birikim ve eitimsel olarak da birçok katk salar. Akranlaryla oynayan çocuk, ibirlii, paylama, hak ve sorumluluklar ile toplu yaamn kurallarn örenir. Oyunun oynay eklinden tutun da en küçük detaylarna kadar kültürü yansttn görebilirsiniz. çünkü çocuk anne ve babasn hatta çevresini taklit ederek oynar bu nedenle içinde bulunduu ortamn kültürünü yaar ve yanstr. Oynarken nesneleri tanr. Renk, ekil, boyut gibi kavramlarn anlatmak istediini anlar. Ayrca içinde bulunduu yaam örenir. Bu yaamda anne, baba, akrabalar, mesleklervardr. Bunlar taklit eder ve kendine göre uyarlar. Kendinden bir eyler de ekler. Böylece hem çevresini hem kendini tanr.

Günümüzde çocuklar, genellikle TV seyretmeye, bilgisayar ve telefon oyunlar oynamaya meyilli halde görüyoruz. Böyle olduu zaman, hayal gücü oldukça daralmakta ve çocuun anlam hazinesi kaybolmaya balamaktadr. Hayal gücüyle nesnelere, olaylara anlam yükleyememekte onlar badatramamakta robotik bir zekayla ilerlemektedir. Bu zeka, sadece olan gören ve sadece olan üzerinden ilerleyen, ba kuramayan ve yeni yollar getirmeyen bir yapdadr. Dar bir alana kalm, gerçek hayattan kopuk bir insan görürüz. Sosyal iliki kuramayan ve zamanla sosyal skntlar yaayan bireyler görürüz.

Ebeveynler, çocuklaryla oyun oynamak için zaman oluturmaya çalmaldr. Ona müdahaleci olmadan kendi kararlarn almasn salamaldrlar. Oyun dünyasn onlarn yönetmesine izin vermelidirler. Su, topak, çamur, kum, boya gibi el duyusal his veren malzemelerle oynamasna izin verilmelidir.

çocuklarn karnlarn ve zihinlerini doyurduumuz kadar ruhlarn da doyurmalyz Michael Marshall.

O zaman hadi oyun oynayalm!

Ana Sayfaya Git