"Halı sahada sakatlanmalar yaz aylarında artıyor"

YAZ aylarının gelmesiyle beraber halı saha maçlarında sakatlanma vakaları artış gösteriyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Osman Lapçın, ısınmadan maça çıkmanın ve zemine uygun ayakkabı kullanmamanın tehlikeli olduğunu ifade ederek dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta olduğunu belirtti.

Haberler 26.03.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Futbolun bir oyun olduunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Osman Lapçn, Futbol bir oyundur. Sadece salkl bir yaam sürmek için deil elenmek ya da sosyallemek için de yaplabilecek bir faaliyettir. Ancak salkl bir yaam için daha farkl aktiviteler yaplmaldr. Hal saha maçlarnda en çok ayak bilei ba yaralanmalar, ayak bilei krklar, diz ekleminde menisküs yrtklar, ön çapraz ba yaralanmalar, ail tendon yaralanmalar ve kopmalar,omuz ekleminde çkk, el bilei krklar görülmektedir dedi.

ISINMADAN MAçA çIKMAK SAKATLANMALARIN TEMEL NEDEN

Hal sahada sakatlanmalarn temel nedeninin sürekli olarak kas ve balar güçlendirici egzersiz yapmadan ve maç öncesi de snmadan sahaya çkmak olduunu belirten Op. Dr. Lapçn, Bu nedenlerin yannda hal saha beton üzerine konulmu sentetik bir zeminden olumaktadr. Bu zemine uygun olmayan ayakkablarn kullanlmas da sakatlanmalara yol açmaktadr. Hiçbir travma yokken de maç esnasnda sakatlanmalar çok sk görülmektedir. Bu sakatlanmalarn nedeni de çounlukla zeminden kaynaklanmaktadr. Bu tür sakatlanmalar genelde koarken ayakkabnn zemine taklmas ya da ayakkabnn zeminde gerektii durumlarda kaymamas sonucu bacan üzerinde yaplan ani dönme hareketleri krk ya da ba yaralanmalarna neden olur dedi.

5 KURALA DKKAT EDN

Op. Dr. Lapçn, hal saha maçlarnda sakatlanmalar engellemek için dikkat edilmesi gereken 5 noktaya dikkat çekti ve öyle sralad:

- Kaslar germeye ve güçlendirmeye yönelik egzersizler günlük hayatta devaml yaplmal

- Maç öncesi mutlaka snma hareketleri yaplmal

- Oyun esnasnda yorulmak da sakatlanmalara neden olabilecei için düzenli olarak haftada birkaç kez efor kapasitesini artracak düz koular yaplmal

- Hal saha zeminlerinin ypranm olmas sakatlanmalara neden olaca için hal saha zemini kontrol edilmeli

- Hal saha zeminine uygun ayakkab seçilmelidir.

Dr. Lapçn ilk müdahale için yaplmas gerekenleri ise öyle belirtti: Hal saha sakatlanmalarnda ilk müdahale çok önemlidir bu nedenle bir sakatlanma meydana geldiinde oyuna hemen son vererek sakatlanan kiiye souk kompres uygulamasna balanmaldr ve sakatlanan yeri hareket ettirmeden en yakn salk kuruluuna bavurulmaldr.

Ana Sayfaya Git