Hala satışı yapılıyor

Elektronik sigaranın ve aksesuarlarının internetten satışı yasaklara rağmen sürüyor

Haberler 28.09.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen yl ithalat yasaklanan ve internetten satna izin verilmeyen elektronik sigara, elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bunlarn tüketiminde kullanlan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonlarn sanal ortamda sat devam ediyor.

Elektronik sigaralar, klasik sigara içimini azaltt algsyla piyasaya sunulmak istenirken salk otoriteleri ve uzmanlarca bu ürünlerin sala zararl olmasnn yan sra ortaya atld gibi klasik sigara içimini de azaltmad belirtiliyor.

Geçen yl yaymlanan Cumhurbakan Kararyla sigara, sarmalk kylm, pipoluk, nargilelik tütün mamulleriyle puro ve sigarillo haricindeki tütün mamulleri, stlarak ya da yaklarak tüketilenler ve nikotin içeriine baklmakszn tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanlan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bunlarn tüketiminde kullanlan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonlarnn ithali yasaklanmt.

Bununla birlikte kiileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarndan, bunlarn alkanlklarn özendirici reklam, tantm ve tevik kampanyalarndan koruyucu tertip ve tedbirleri içeren, herkesin temiz hava soluyabilmesinin salanmas yönünde düzenlemeleri kapsayan 4207 sayl Tütün Ürünlerinin Zararlarnn Önlenmesi ve Kontrolü Hakknda Kanun çerçevesinde de söz konusu ürünlerin elektronik ortamda satna yasak getirilmiti.

Bu düzenlemelere karn Türkiyede elektronik ticaret pazarnda önde gelen baz alveri platformlarnda dahi elektronik sigara ham maddesi, aksesuar, cihaz parçalar halen satlmaya devam ediyor.

Elektronik alveri imkanlaryla, kredi kart veya kapda ödeme gibi seçeneklerle ya snr gözetilmeksizin yasa d olarak herkes söz konusu ürünlere ulaabiliyor.

ELEKTRONK SGARALARIN RENKL VE çETL AKSESUARLARI ÜRÜNLERE MERAK UYANDIRIYOR

Özellikle stlan kartulu tütün ürünlerinin kullanld elektronik sigara aksesuarlarnn çeitli renk ve çeitlerde birçok alveri sitesinde satlp reklamnn yaplyor olmas, gençlerin hatta çocuklarn söz konusu ürünlere ilgisinin artmasna yol açyor.

Sala Evet Derneince yaplan aratrmaya göre, Türkiyede bu kategorideki ürünlerde önde gelen bir marka adna açlan 16 internet sitesinden 15inde anlan ürünlerin sat yaplyor.

Bunlar arasnda 8 site açk adresini dahi iletiim bilgilerinde paylarken baz sitelerde bu satn açkça yasal olmad ibaresi bile yer alyor.

Aratrmada söz konusu ürün cihazlarnn ve likitlerinin hem kaçak yolla KKTC, Malezya, Romanya, Srbistan, Ukrayna, Almanya ve Rusyadan Türkiyeye girebildii hem de ürün parçalarnn veya ham maddelerinin merdiven alt üretilerek piyasaya sürüldüü belirtiliyor.

Söz konusu temin ve satlara yönelik ilgili kurumlar, sat yapld tespit edilen internet sitelerini kapatma yönündeki tedbirlerini sürdürürken ürünlerin yurda kaçak olarak giriinin engellenmesi için gümrük muhafaza ekipleri denetimlerine devam ediyor.

GENçLERN SEVD AROMALAR EKLENYOR

Sala Evet Dernei Bakan Prof. Dr. Elif Dal, dünyada erikinler arasnda tütün kullanm azalrken ergenler ve gençler arasnda arttna iaret ederek, ergenlerin kulland tütün ve nikotin ürünlerinin oldukça çeitlendiini söyledi.

Klasik sigaralarn yerini aromalar katlm ksa sigaralar, elektronik sigaralar, stlm tütün ürünlerinin aldna dikkati çeken Dal, bu ürünlerin çouna ergenlerin sevdii tatlandrc aromalar eklendiini dile getirdi.

Dal, yeni nesil ürünlerin en az eski sigaralar kadar sala zararl olduklarnn aratrmalarla ortaya konulduunu belirterek, nsan beyni 21 yana kadar gelimesini sürdürmektedir. Beyin oluumu ve gelimesi srasnda hücrelerin nikotin ve marihuana (esrar) gibi kimyasallar ile karlamas halinde dikkat, dürtü kontrolü, hafza etkilenmektedir. Bu yalarda nikotin ve esrar kullanmnn izofreni ve bipolar bozuklukla ilikisi de gösterilmitir. dedi.

E-sigaralar ve stlm tütün ürünlerine katlan aromalarn zararl etkilerini aratran bilim insanlarnn, bu ay içinde yaplan Avrupa Solunum Kongresine bulgular sunduklarn bildiren Dal, unlar kaydetti:

Buna göre yeni nesil ürünlerde 250 deiik sv kullanlmaktadr. Bunlardan birçok üründe ortak bulunmakta olan 150sinin zehirli, tahri edici, yakc, çevreye zarar verici olduu bulunmutur. Kullancnn dar verdii buhar zannedilen çktnn aerosol sprey olarak havada asl kald saptanmtr. E-sigaralarda sk olarak kullanlan tarçn aromasnn solunum sisteminde ana baklk hücrelerinin çalmasn durdurduu bulunmutur. E-sigara içen gençlerde 5 kat, e-sigara ve klasik sigaray birlikte içenlerde 7 kat daha fazla Kovid-19 saptanmtr. Elektronik sigara ve benzer yeni nesil ürünler, ergen ve gençlerin beyin gelimesini olumsuz etkilemekte, kullanclarn hepsinde solunum hücrelerinde hasar oluturmaktadr. Bu ürünlerin yasal veya el altndan sat kabul edilemez. Bu sattan gelir elde etmek etik olamaz.

Ana Sayfaya Git