Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü: Türkiye'de maymun çiçeği vakası yok

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bugüne kadar Monkeypox (maymun çiçeği) vakası görülmediğini açıkladı.

Haberler 23.05.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Müdürlükten yaplan yazl açklamada, Monkeypox, kemirgenler ve primatlar gibi vahi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaan zoonotik bir hastalktr. Ortopoksvirüs ailesine ait olan maymun çiçei virüsünden kaynaklanr. nsan vakalarnn çou, hastaln endemik olduu Orta ve Bat Afrikada görülmütür. Monkeypox, temas ve solunan büyük damlacklar yoluyla damlack maruziyeti ile bulaabilir.

TÜRKYEDE GÖRÜLMED

Hastalk genellikle kendi kendini snrlar ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliinden düzelir. Monkeypox hastal ile ilgili gelimeler Dünya Salk Örgütü, Avrupa Hastalk Kontrol ve önleme Merkezi(ECDC) bildirimleri ve Uluslararas Salk Tüzüü kapsamnda dier ülkelerin uluslararas odak noktalar ile bilgi alveriinde bulunularak Halk Sal Genel Müdürlüü Bulac Hastalklar ve Erken Uyar Dairesi Bakanlmz tarafndan yakndan takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemitir denildi.

Ana Sayfaya Git