Hamile kalamıyorsanız dişçiye gidin

Diş eti hastalığı olan kadınların gebe kalma şansları 4 kat daha düşük. Çünkü bakteriler yumurtlamayı ve embriyonun implantasyonunu önlüyor.

Haberler 13.07.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, P. Gingivalis Bakterisi bulunan kadnlar yakndan ilgilendiren konu hakknda u bilgileri verdi.

EMBRYONUN TUTUNMASINA ENGEL OLUYOR

çocuk sahibi olmay isteyen kadnlar di etlerine dikkat etmeli ve düzenli olarak kontrol ettirmeli. Di eti enfeksiyonuna sebep olan bakteriler gebe kalma sürecini uzatyorlar.

Dieti hastalna neden bu olan bakteri (P.Gingivalis) tükrükte bulunuyor ve bir yl içindeki gebelik ansn 3 kat azaltyor. Bu bakteri hem di etlerini hem de altnda bulunan kemik dokusunu enfekte ederek gebe kalma olasln 4 misli azaltyor.

Dieti ve çene kemii enfeksiyonlar vücutta inflamasyona neden olarak ovulasyona (yumurtlama) ve embriyonun tutunmasna engel oluyor.

Ayrca bu inflamasyon hormon üretimini olumsuz etkiliyor ve endometriosise benzer etki oluturuyor.

KISIRLIK YAPIYOR

Peridontal enfeksiyonlar ksrla katkda bulunan sebeplerden biri. Bu bakteriler, dieti enfeksiyonu klinik olarak belirti vermeden önce bile sistemik etkisini gösterebilir.

Bu nedenle üreme çandaki kadnlar az salna özen göstererek düzenli kontrollerini ihmal etmemeliler.

Di problemi ve ksrlk arasndaki balant Helsinki Üniversitesinde yaplan aratrmayla da kantland. Aratrmaclar 19-42 ya aralndaki salkl, gebe kalmaya çalan 256 kadn çalmaya dahil ettiler. Az di ve jinekolojik muayeneleri yapld.12 ay boyunca gebelik durumu takibe alnd.

Bir yl sonunda gebe kalamayan kadnlarn tükrüünde en sk saptanan bakteri P.Gingivalisti. Gebe kalma oran, dieti hastal olmayan ve bakteri saptanmayan kadnlarda 4 kat daha fazlayd.

KADINLAR DÜZENL D MUAYENESN YAPTIRMALI

Peridontitis, dileri destekleyen dokunun bakteriyel inflamasyonudur ve tedavi edilmezse di kaybna bile yol açabilir.

çocuk sahibi olmak isteyen kadnlar düzenli di muayenesini ve folat takviyesini unutmamaldr.

Di eti hastalklar ve iltihab tüm dünyada önemli bir salk sorunudur ve 35-44 ya arasndaki nüfusun yüzde15-20sini etkilemektedir.

Ana Sayfaya Git