Hamile Kalmak için Yaş Sınırlaması Ortadan Kalkıyor

İlerleyen yaşla birlikte kadınlardaki yumurtalık rezervi azalıyor. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde menopoz yaşı 51 iken, Türkiye’ de ise menopoz yaşı ortalama 46-48 yaş aralığında olduğu biliniyor. Günümüzde ise genetik alt yapının olumsuz etkileri, çevresel faktörler, birtakım hastalıklar ve bilinmeyen nedenlerin etkisiyle menopoza girme yaşı 25’li yaşlara kadar indi.

Haberler 03.12.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Üreme Tbb ve Cerrahisi Dernei Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Recai Pabuçcu, erken menopoz korkusu yaayan ya da ileri yata anne olamayacan düünen kadnlarda yumurta dondurma ilemi ile gebelik elde edilebileceini belirtti.

Pabuçcu, lerleyen yala birlikte kadnlarda yumurta kalitesi azalyor. Gebeliin meydana gelmedii durumlarda tüp bebek tedavisi ya da ileri yata anne olmak isteyen ve rezervleri azalm adaylara yumurta dondurma ilemi uyguluyoruz. Böylelikle kadnlarn istedikleri yata hamile kalmalar mümkün hale geliyor dedi.

Kadnlarn 35 yandan sonra yumurta kalitesi ve rezervleri azalyor. Genetik ve çevresel koullara bal olarak baz kadnlarda ise bu durum erken menopoza sebep olabiliyor. Günümüzde ise erken menopoz yann oldukça dümesi, kadnlarn doal yollarla gebe kalmasnn önüne geçiyor. Ancak kimi zaman düzenli adet gören kadnlarda da yumurtalk rezervlerinin iyi olmadn belirten Prof. Dr. Recai Pabuçcu Yaklak 100 kadndan biri 40 yana gelmeden yumurtalk yetmezlii ile karlayor. Yumurtalklarda bulunan follikül saysnn azalmas, genetik faktörler, ilaç kullanm, geçirilmi ameliyatlar ve kanser tedavisi gibi faktörler de düük yumurtalk rezervine sebep oluyor. Kimi zaman erken menopoz korkusu yaayan kadnlar da yumurta dondurma ilemine bavuruyor dedi.

Hamilelik için Ya Snrlamas Ortadan Kalkyor

Günümüzde anne olma ya her geçen gün artyor. Kimi zaman genetik faktörlere ve hastalklara bal olarak hamile kalamayan kadnlarda uygulanan tüp bebek ve yumurta dondurma ilemleri ise çocuk sahibi olmak isteyen adaylara umut oluyor. Bu ilem günümüzde kanser tedavisi öncesinde veya yumurta rezervinin düük olduu durumlarda yaplabiliyor. Bu kapsamda kendini anne olmaya hazr hisseden bir kadnn dondurulmu yumurta hücresi ile hamile kalabileceinin altn çizen Prof. Dr. Recai Pabuçcu, Dondurulmu yumurta hücresi dondurulduu yan özelliklerini tar. Bu sebeple, yumurtalarn dondurulduu ya ne kadar erken ise o kadar avantaj salanr. Böylece dünyaya gelen bebekte genetik olarak dondurulan ya kadar salkl olabilir. Bu süreç nasl iler? 15-20 kadar süren ilaç tedavisi ile yumurtalklar uyarlr ve sonrasnda toplama ilemi yaplr. Toplanan yumurtalar hzl dondurma ilemi ile dondurulur. Saklama süresi bir yldr ancak hastann isteine göre be yla kadar da dondurma ilemi gerçekletirebiliyor dedi.

Baar Oran Her Geçen Gün Artyor

Prof. Dr. Recai Pabuçcu sözlerine öyle devam etti, 44 yanda dondurduumuz yumurtadan 47 yanda salkl embriyo elde ettik. Tabi bunlar genetik olarak test edilip salkl olduuna kanaat getirilen embriyolar. Dolaysyla yumurta rezervi az olan yani AMH serum düzeyi 1ng/mlnin altnda olan kadnlar yumurta dondurma hakkna sahip oluyorlar. Bu ilemde baar oranmz ise her geçen gün artyor

Ana Sayfaya Git