Hamilelerde iştah artması 3. aydan sonra ortaya başlıyor

Anne adaylarının hamilelikte yaşayacakları sık sağlık sorunları hakkında bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Berfin Can Gök, hamilelikte sürecinde yapılması gerekenleri sıralayarak önerilerde bulundu.

Haberler 29.04.2022 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamilelik döneminde hormonel deiikliklerin yan sra fiziksel ve psikolojik deiimler de yaandn belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr Berfin Can Gök, Hamilelik, pek çok kadnn hayalini kurduu bir süreçtir. Tabi ki en büyük temennimiz salkl bir annenin yannda, süreç sonrasnda salkl bir birey dünyaya getirmektir. Yaanan her ey annenin ve bebein saln dorudan etkiler. Bu nedenle anne adaylarnn bilinçli olmas sürecin salkl bir ekilde atlatlabilmesi için oldukça önemlidir diyerek özellikle hamilelik boyunca anne adaylarnn en sk karlat sorunlar sralad.

Gebelik süreci boyunca kilo alm hekim kontrolü altnda tutulmal

Hamilelikte itah art hakknda konuan Op. Dr Berfin Can Gök, gebelik süreci boyunca kilo alm hekim kontrolü altnda tutulmal, yetersiz veya ar kilo almnn önüne geçilmesi gerektini belirterek, Genel olarak hamilelerde itah artmas 3. aydan sonra ortaya çkar. 6. ayn sonuna kadar da bu durum devam eder. lk 3 ayda anne adaylar mide bulantsndan dolay normalde sevdikleri gdalar tüketmekten kaçnrlar. Bu 3 aydan sonra ise durum tam tersine döner ve ar bir itah açlmas söz konusu olur. Tüm 9 aylk süreç düünüldüünde en çok kilo alnan dönem bu döneme denk gelir. çünkü zorlu geçirilen ilk aylardan sonra anne aday rahatlar ve daha fazla yemeye balar. Bebein de beslenme ihtiyaçlarnn artmasndan dolay daha fazla tüketme eilimi gösterilir. Bu nedenle gebelik süreci boyunca kilo alm hekim kontrolü altnda tutulmal, yetersiz veya ar kilo almnn önüne geçilmelidir ifadelerini kulland.

Baz anne adaylarnda eker yükseklii görülebilir

Hamilelikte geçici ya da kalc kan ekeri yüksekliklerin dikkate alnmamas halinde bebein normalden daha iri olmas, erken doum veya zor doum gibi risklerin olabileceini söyleyen çizen Op. Dr. Gök, Gebelik öncesindeki süreçte kan ekeri yükseklii gibi bir sorun yaamamasna ramen baz anne adaylarnda eker yükseklii görülebilir. Annedeki eker yüksekliinin kontrol altna alnmamas halinde bebein normalden daha iri olmas, erken doum veya zor doum gibi riskleri de beraberinde getirir. Gebelik sürecinde gelien eker yükseklii, gestasyonel diyabet veya gebelik ekeri olarak adlandrlr. Hamileliin 24-28. haftalar arasnda yaplan eker yükleme testi (oral glikoz intolerans testi) ile tokluk kan ekeri düzeylerine ilikin bozukluklar ve gizli eker (pre-diyabet) olarak adlandrlan durum kolaylkla tespit edilebilir. Bu nedenle eker yükleme testi hekimin önerdii zaman diliminde yaptrlmal, herhangi bir eker yüksekliinin tespit edilmesi halinde hekim tarafndan verilen önerilere gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Anne adaynn olumsuz düüncelerden kendisini uzaklatrmas gerekir

Hamilelikte anksiyete ve dier psikolojik sorunlarn önemli olduunun altn çizen Op. Dr Gök, Gebelik süresince ortaya çkabilecek birçok psikolojik problem vardr. Bunun nedeni yaanmlk olabilecei gibi deien hormonal dengeler de olabilir. Özellikle hamilelerin bebeklerini kaybetme korkusu psikolojik sorunlarn temelinde yer alr. Geçmi baarsz olan gebelik denemeleri, düük ya da ölü doum hikayesi psikolojik sorunlar tetikler. Ancak anne adaynn olumsuz düüncelerden kendisini uzaklatrmas gerekir. Hamilelik süresince vücudunu dinlemesi, panikten uzak yaamas, gelecekte bebeiyle ilgili hayaller kurmas anne adaylarn rahatlatr eklinde konutu.

Gebeliin ilk birkaç haftasnda mide bulants görülmesi sürecin doal bir parçasdr

Hamilelikte ar bulant, kusmann gebeliin doal parças olduunu anlatan Op. Dr Gök, Hamilelik sürecinde en önemli problemlerin banda ar bulant ve kusma gelir. Gebeliin ilk birkaç haftasnda mide bulants görülmesi sürecin doal bir parçasdr. Günün herhangi bir diliminde bulantlar meydana gelebilir ancak en çok sabahlar ortaya çkar. Ancak 3. aydan itibaren bulantlar azalr ve zamanla ortadan kalkar. Kimi anne adaylar bulantlarn ve kusmalarn bebein saln olumsuz yönde etkilediini düünür. Kusmann tüm hamilelik sürecine yaylmas ve anne adaynn kilo kaybetmesi gibi bir sorunun ortaya çkmamas halinde herhangi bir salk sorununa iaret etmez diye konutu. Op. Dr. Gök, hamilelikte mide yanmas, sk idrara çkma, hipertansiyon, idrarda protein kayb, ciltte ödem gibi birçok sorunlarn olduuna ve bu sorunlar yaayanlarn mutlaka doktor muayenesine gitmesi gerektiini belirti.

Ana Sayfaya Git