Hamilelere özel 5 korona önlemi!

Ülkemizde de önlemlerin en üst seviyeye çıkarıldığı Koronavirüs'e karşı mücadelede bilinçli ve soğukkanlı olmak şüphesiz çok önemli. Özellikle de risk grubunda yer alanların çok daha dikkatli davranmaları gerekiyor ki hamileler de onlardan biri. Riskli Gebelik Uzmanı, (Perinatolog) Doç. Dr. Oktay Kaymak “Hamilelikte hem yapısal olarak hem de bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeni ile özellikle solunum yoluyla bulaşan bu tip enfeksiyonlara yakalanma riski daha fazladır.

Haberler 18.03.2020 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmite hem Koronavirüs ailesine mensup SARS ve MERS, hem de influenza gibi solunum yolunu tutan virüslerin hamilelikte çok daha ar sonuçlar olabilecei bilimsel olarak kantlanmtr. Ancak panik yapmadan, ar strese kaplmadan gerekli önlemleri alarak Koronavirüsten korunmak mümkün diyor. Riskli Gebelik Uzman Doç. Dr. Oktay Kaymak, anne adaylarna Koronovirüse kar alabilecekleri basit ama etkili önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

BLG KRLLNDEN UZAK DURUN

Hamilelik zaten mevcut hormonal deiim nedeni ile hassas bir dönemdir. Özellikle bu dönemde alnan kötü haberler anne adaylarn çok daha fazla etkileyecektir. Bu nedenle sosyal medya bata olmak üzere, uzman olmayan kiilerin yaratt panik ortamndan ve yaydklar bilgi kirliliinden uzak durun. Gerekli korunma önlemlerini alarak ama moralinizi bozmadan ve gereksiz ar strese girmeden bu süreci atlatabilirsiniz. Evde kitap okuyup, müzik dinleyerek, hatta bebeinize arklar söyleyerek hem kendinizi hem bebeinizi rahatlatabilirsiniz.

TEMASI AZALTIN

Genel olarak virüsün yaylma yollar bilinmektedir. Bunlar içerisinde en çok üzerinde durulan yol, damlack yolu ile bulamasdr. Bu nedenle kapal ve kalabalk ortamlardan kaçnn, öksürüp hapran kiilerden uzak durmaya çaln.

BOL SIVI TÜKETN, SALIKLI BESLENN

Salkl ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Özellikle C vitamininden zengin besinlere mutlaka beslenmenizde yer verin. Gün içerisine yayarak bol su içmeye özen gösterin. Suyun yan sra hlamur, kefir gibi içecekleri de tüketmekte fayda var. Günün her saatinde sv almn yüksek, boaznz scak ve nemli tutmaya özen gösterin.

BOAZINIZI SOUKTAN KORUYUN

Tam da mevsim geçiinde olduumuz bugünlerde giysiler de önemli rol oynuyor. çok kaln, terlemenize yol açacak giysilerden kaçnn, onun yerine ince kat kat giyinin. Boaznz souktan korumaya özen gösterin. çünkü souk ile youn temas özellikle de hamilelikte baklk sistemini daha fazla zayflatyor.

EGZERSZ YAPIN

Hamilelik sürecinde ayak damarlarnda kan phtlamas 6 kat artyor. Bu nedenle 3 saatten fazla hareketsiz kalnmas bu riski daha da artracaktr. Hareketsiz kalmamaya dikkat edin, sürekli yatmayn. Özellikle güneli havalarda ölen saatinde en az 30 dakika yürüyü yapn ve D vitamini sentezine destek olun.

Ana Sayfaya Git