Hamilelik bulantılarını önlemenin 14 yolu

Pek çok anne adayı hamilelik sürecinde mide bulantısı ve kusma sorunuyla karşılaşıyor. Bu durum bazı kadınlarda sadece gebeliğin ilk dönemlerinde görülebilirken, bazen de aylarca sürebiliyor. Yaşam kalitesini de oldukça düşüren bulantı ve kusma problemlerine karşı bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberler 30.09.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Bölümünden Op. Dr. Evrim Aksoy, gebelikte görülen mide bulantlar ile ilgili alnabilecek önlemler hakknda bilgi verdi.

KLO KAYBINA YOL AçAN KUSMALARA DKKAT!

Gebelikte bulantlar genellikle sabah erken saatlerde görülebilmekte, daha sonra gün içinde normale dönülebilmektedir. Ancak her anne adaynn hamilelik süreci farkldr. Bulant ve kusmalarn günlük hayat büyük ölçüde etkilemesi durumunda mutlaka doktora danlmaldr. iddetli kusmalar ise altta yatan ciddi bir probleme iaret edebilecei için detayl bir aratrma gerektirmektedir. Gün içinde iddetli kusmalar, anne adaynn beslenememesine yol açyorsa ve kilo kayb oluturacak ekilde ise vücuttaki su miktar azalr. Bu da riskli bir tablo oluturabilir. Böyle durumlarda anne aday hastaneye yatrlarak sv ve besin takviyesi yaplr.

BULANTILARA Y GELEN ÖNERLER

Baz önlemlerle gebelikte mide bulantlarn engellemek ya da minimalize etmek mümkün olabilmektedir:

Sk sk ve az az yemek yenmelidir. Bu sayede bulant ve mide yanmalar azalabilmektedir. Bo mide ise bulanty daha çok artrr. Küçük miktarlarda kuru yiyecekler tüketilmelidir.

Mide asidini artran kzarm, baharatl, asidik yemekler bulanty ve kusmay daha da artracandan tüketilmemelidir.

Gebelikte protein alm çok önemlidir. Özellikle yumurta, süt ürünleri, fasulye ve tahl tüketimi artrlmaldr. Bu besinler ayn zamanda B vitamininden de zengindir.

Yataktan çktktan sonra kahvalt için hemen yemek yerine biraz beklenilmeli ve kraker bisküvi gibi kuru yiyecekler ile balangç yaplmaldr.

Yemek yedikten hemen sonra uzanlmamal, ayakta zaman geçirilerek yiyeceklerin sindirilmesi kolaylatrlmaldr.

Gün içinde hangi saatlerde daha çok bulant ve kusma yaand not edilmeli, günlük tutulmaldr. Bu sayede hangi saatlerde daha rahat yemek yenebilecei rahatlkla bulunabilir.

Öünler arasnda olabildiince sv almaya çallmaldr. Anne aday, düzenli olarak sv aldndan emin olmaldr. Eer svlar bulanty ve kusmay artryorsa buz küpleri önerilebilir.

Olabildiince dinlenmek ve gevemek önemlidir. çallyorsa bir süre izin alnmas önerilebilir. çünkü stres ve yorgunluun sabah bulantlarn artrd bilinmektedir.

Su ya da buzlu çayn içine limon dilimleri atlabilir. Limon kokusu bulanty azaltmaktadr.

Sabahlar bir çay ka zencefil ve bal kartrarak tüketmek bulantlara iyi gelebilmektedir.

Demir tabletleri bazen bulant ve kusmay artrabilmektedir. Kii doktoruna danarak bir süre bu destekleri kullanmaya ara verebilir veya deitirebilir.

Özellikle B6 vitamini gebelik bulantlarn azaltmaktadr. Daha önceden gebelik multivitamini balanmsa bunlar aç karnna deil yemeklerle birlikte almak mide rahatszlklarn azaltr. Baz hamileler bu vitaminleri yutamad için çineme tabletleri ya da vitamin uruplar eklinde alnabilir.

Aromaterapi ve masaj da sabah bulantlar ve kusmalara iyi gelebilmektedir. Ancak bu konuda mutlaka uzmana danlmaldr.

Bu süreçte olumlu düünmek, panie kaplmamak, düzenli olarak yürüyü yapmak ve temiz hava almak, sevilen insanlarla iyi vakit geçirmek önemlidir. Anne adaylar bu skntlarn geçici olduunu düünerek sakin kalmaya ve bebeine odaklanmaya özen göstermelidir.

Ana Sayfaya Git