Hamilelik döneminde genital siğillere dikkat!

Vücudun her noktasında çıkabilen ve iyi huylu deri kabartıları olarak bilinen siğiller, genital bölgede görüldüğünde hasta için endişe verici olabiliyor.

Haberler 18.09.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamilelik döneminde de sk görülen bu problem, normal doumu engelleyebildii için vakit kaybedilmeden bir uzmana bavurulmas önem tayor. Jinekolojik Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Veysel al, genital siiller ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

EN SIK RASTLANAN ENFEKSYONLARDAN BR

Genital siillerin toplumda en sk görülen enfeksiyonlardan biridir. Ellerde ortaya çkan siillerde olduu gibi tamamen virüsler nedeniyle oluur. Genital bölgesinde siil olan kadnlar mutlaka doktora bavurmaldr. Doktor hasta öyküsünü aldktan sonra detayl bir muayene süreci balatlr. Kanser veya öncü lezyon üphesi varsa, hastann baklk sistemi basklanmsa, tanda belirsizlik mevcutsa, lezyonlar standart tedaviye yant vermiyorsa ve hastalk tedavi döneminde olumsuz yönde deiiklik gösteriyorsa dikkatli olunmal, mutlaka lezyonlardan biyopsi yaplmaldr.

HPV VÜCUTTAN HEMEN ATILMIYOR

Genital siil tedavisinde amaç, mevcut lezyonlarn ortadan kaldrlarak fiziksel ve kozmetik iyilemenin salanmasdr. HPV varlnda ise bunun siil tedavisiyle hemen vücuttan atlamayaca, görünen lezyonlarn tedavi edilecei, sonrasnda da hastalk tekrarnn mümkün olacann bilinmesi gerekir.

SLLER TEKRARLAYABLR

Lezyonlarn kendiliinden kaybolmas için baklk sisteminin güçlü olmas önemlidir. Bu durum gizli HPV enfeksiyonlarnn yüksek oranda kontrol altnda tutulmasn salar, hastalk oluumunu engeller ve tekrar ihtimalini azaltr. Baklk sisteminin baskland durumlarda ise bu korunma olamayacandan genital siil tekrar daha yüksek oranda olabilmektedir.

BAZI TÜRLER DOUM YOLUNU KAPATABLR

Genital siiller gebelikte de sk karlalan durumlardan biridir. Gebelikte görülen genital siillerin bebee olas etkileri ve genital siili olan gebenin doum ekliyle ilgili tartmalar günümüzde halen önemini korumaktadr. Gebelikte görülen genital siillerde karlalan dier bir sorun ise tedavi seçeneklerinin hamile olmayanlara göre daha snrl sayda olmasdr. Bu dönemde görülen siillerde boyut ve damarlanma art olabilirken, bu lezyonlar çoklu da olabilmektedir. Gebelikten sonra, lohusalk döneminde siiller genellikle küçülür, nadiren de olsa tamamen kaybolabilir. Baz siiller doum yolunu kapatarak doal doumu engelleyebilir veya ar miktarda kanamalara neden olabilir.

HPV BEBEE DE GEçEBLR

Yenidoann HPV ile ilk olarak karlat yer doum kanaldr. Direkt geçi klinik bulgular görülmeden de olabilmektedir. Yenidoann doal doum esnasnda kanaldan geçerken virüs ile direkt temas veya anne kaynakl salglarla temas temel geçi mekanizmalar olarak bilinmektedir. Ancak sezaryen ile doum yapanlarda da erken dönemde bebei saran zarn yrtlmas sonucu vajinal yol ile bebee geçi olabilmektedir.

GÜVENL TEDAV YÖNTEMLER KULLANILIYOR

Baz ilaçlar veya yöntemlerin bebee zararl etkilerinden dolay, gebelikte genital siil tedavisi farkl yaklam gerektiren bir durumdur. Gebelikte d bölge genital siillerin tedavisinde; güvenle uygulanan çeitli tedavi yöntemleri bulunmaktadr. Genital siillerde tüm hastalar için ideal bir tedavi metodu söz konusu deildir. Lezyonun says, büyüklüü, görüntüsü, keratinizasyon derecesi, yerleim yeri, hastann tercihi, hekimin tecrübesi, uygulamann maliyeti ve yan etkileri tedaviye karar verilme aamasnda dikkate alnmaldr. Hastaln tekrar etme oranlar yüksektir. Hangi lezyona nasl bir tedavi uygulanaca hekimin bu konu ile ilgili tecrübesiyle ilikilidir.

ANNE ADAYLARINDA UYGULANAN SL TEDAVLER

Genital siil tedavisinde her yöntem gebelere uygulanamamaktadr. Burada kiiye özel yöntem seçimi çok önemlidir. Anne adaylar genital siil tedavisi sonras bebeklerini salkla dünyaya getirebilmektedir. Hamilelik döneminde uygulanan yöntemler öyle sralanabilir:

Triklorasetik asit: Uygulamas oldukça pratiktir ancak dikkat gerektiren bir tedavi yöntemidir. Tedavi genellikle birden fazla seans gerektirirken, bazen de tek seans ile iyileme salanabilmektedir. Güvenli olduu için gebelik döneminde de kullanlmaktadr.

Dondurma yöntemi: Genellikle sv nitrojenin lezyon üzerine püskürtülmesi eklinde yaplr. Birden fazla ve küçük siiller için çok etkilidir.

Yakma yöntemi: Özellikle genital sistemin dardan görünen bölümünde meydana gelen siillerin yok edilmesi için idealdir. çou zaman tek seansta tüm odaklarn yok edilmesi mümkündür. Tedavi süreci ksadr.

Lokal cerrahi: Bu yöntemin en önemli avantaj patolojik tan için doku elde edilmesidir.

Ana Sayfaya Git