Hamilelik yorgunluğuna dikkat

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Betül Görgen, hamilelikte yorgunluğun sebepleri ve başa çıkmanın yolları hakkında bilgiler aktardı.

Haberler 13.08.2017 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çou kadnn gebeliin erken dönemlerinde kendini devaml yorgun hissettiini belirten Görgen, Adeta kilolarca arlk vardr üstünde. Daha önce gece kuu olanlar bile, akam saat 20:00yi görecek kadar uyank kalmakta zorlanrlar.

Aslnda erken gebelik dönemindeki yorgunluun nedenini kimse tam olarak bilmemekle beraber olas sebeplerinden biri hormonlardaki büyük deiim; özellikle progesteron hormonundaki dramatik art. Ayn zamanda çok sk tuvalet ihtiyacnn olumas uyku kalitesini bozarak bu yorgunluk hissinin artmasna katkda bulunur.

Bulant ve kusma da kesinlikle enerjiyi tüketir. Beraberinde üzüntü, umutsuzluk hissi ve depresyon da yorgunluk ve uyku kalitesindeki bozulmann nedenlerinden biridir.

Muhtemelen hormonal deiikliklerin yol açt bu sebeplerin yannda, gebelerde hiç de azmsanmayacak sklkta rastlanan demir eksiklii anemisini de unutmamak gerekir. diye konutu.

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Betül Görgen, bu durumun ne kadar sürdüü hususunda u bilgileri verdi:

Kiiden kiiye deimekle beraber, bu semptomlar gebeliin ikinci üç aynda geçer ve yaklak yedinci aya kadar kendinizi yine enerjik hissedersiniz.

Bu aydan sonra ise gittikçe artan arlk hissi, srt ars, mide yanmas ve bacaklara giren kramplarn etkisiyle uyku kalitesi bozulur ve yorgunluk hissi ve bitkinlik durumu geri döner. Bu arada bebek hareketlerinin tetikledii idrar hissini de unutmamak gerekir.

Vücudunuzun verdii sinyalleri önemseyin: Yataa her zamankinden daha erken gitmekle balayabilirsiniz. Gün içinde ekerleme yapmay alkanlk haline getirin. Eer çaltnz yerde ayr bir odanz varsa kapy kapatp banz koyun.

Günlük programnz ayarlamaya çaln: Gereksiz sosyal toplantlar ve ev ilerini azaltn. Eer ev dnda çalyorsanz planlarnz biraz iten erken çkmak üzere yapn. Hafta aras bir gün izin aln ve annenizin evine gidip dinlenin. Böylece gereksiz telefonlardan ve varsa dier çocuunuzun taleplerinden kurtulmu olursunuz.

Doru beslenin: Gebelik günde fazladan 300 kalori gerektirir. Bunu patates cipsleri ve ekerli barlarla doldurmayn. Meyve sebze, tam tahll ekmek ve yasz sütten oluan salkl bir beslenme sizi enerjik yapacaktr. Ara öünlerde meyve veya yourt tüketin.

Yeterli sv aln: Kafeini kesip bol miktarda su için. Gece tuvalet ihtiyacn artrmamak için sv almn yatmadan birkaç saat önce kesmek gerekebilir.

Hergün düzenli egzersiz yapn: Düzenli yaplan 20-30 dakikalk egzersiz sizi daha enerjik hissettirir. Gerilme ve derin nefes alarak yaplan egzersizler çok faydal olacaktr. Yürüyü çok faydal gelecektir.

Gayretli olun: lk üç ay atlattktan sonra rahatlayacaksnz. Dayann Sonra rahat edip gebeliin keyfini çkartacanz dönem balayacak. Gebeliin son dönemecindeyseniz, bu günleri ileride gülümseyerek anmsayacaksnz. Bu yüzden tadn çkarmaya bakn.

Ana Sayfaya Git