Hamilelikte antidepresan kullanılabilir mi?

Depresyon çağımızın en büyük salgınlarından biri. Artık çocukların bile depresyona yakalanma riski bulunuyor. Bu durum depresyonla mücadele eden birçok kadın için ise beraberinde çok daha büyük soruları getiriyor. Özellikle anne olmak isteyen kadınlar tedavi sürecinde kullandıkları antidepresanlar konusunda kaygılanıyor. Hamilelik sırasında depresyona yakalanma ya da devam etme olasılığı beraberinde antidepresan kullanımını da getirdiğinden ortaya yeni bir kaygı sebebi daha çıkıyor.

Haberler 26.07.2017 - 13:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önceleri gebelik srasndaki hormonlarn depresyonu engelledii kans yaygnd. Ancak son yaplan aratrmalar gösteriyor ki maalesef böyle bir bilimsel gerçeklik yok. Hamilelik srasnda da depresyona yakalanma riski bulunuyor. Üstelik bu depresyon tedavi edilmediinde ortaya yeme bozukluklar, alkol, sigara gibi bamllklarda art gibi olumsuz durumlar geliebileceinden gebelik için bala bana bir risk oluturuyor. Bu nedenle gebelik srasndaki depresyonun mutlaka ciddiye alnmas ve tedavi edilmesi gerekiyor.

Gebelikte depresyonu neler tetikleyebiliyor?

Hamile kalmadan önce depresyon hikayesi olanlar ve adet öncesi sendromunu iddetli yaayan kadnlarn hamilelik srasnda depresyona yakalanma riski daha yüksek oluyor. Ayrca genç yata hamile kalmak, çevreden destek alamamak, sorunlu evlilik yaamak ve hamilelie hazrlksz yakalanmak gibi durumlar da hamilelik srasnda depresyona yakalanma olasln arttryor.

Gebelik srasnda antidepresan kullanmna bebee zarar verecei düüncesiyle bir çok anne aday soru iaretleriyle yaklayor. Ancak baz ilaçlar gebelik süresinde güvenle kullanlabiliyor ve bebek üzerinde herhangi olumsuz bir etkiye neden olmuyor. Bu sebeple doum uzmannn ve psikiyatrnzn birlikte yapaca bir çalmayla depresyon hamilelik sürecinde ilaçla kontrol altnda tutulabiliyor.

Hamilelik bal bana üstesinde gelinmesi zor bir süreç olduundan önceliin sizin salnz olduunu unutmayn. Bu süreçte kendinizle kaliteli vakit geçirin ve sizi mutlu edecek eylere yönelin. Kendinizi kötü hissettiinizde bunlar çevrenizle paylamaktan çekinmeyin ve onlardan yardm isteyin.

En önemlisi mutlaka profesyonel bir destek aln ve her eyin üzerinden kendi kendinize gelmeye çalmayn. Psikolounuz ya da psikiyatrnz size ve bebeinize bu süreci en iyi ekilde atlatmann yolunu mutlaka söyleyecektir.

Ana Sayfaya Git