Hamilelikte bel ağrılarına dikkat

Bel ağrısının hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir yakınma olduğunu belirten Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, “Görülme sıklığı yüzde 75 civarıdır. Diğer bir deyişle her 4 kadından 3ü gebelik periyodu boyunca bu yakınmaya maruz kalmaktadır. Bebek doğduktan sonra ise tüm ağrılar büyük oranda geçmektedir” dedi.

Haberler 25.02.2018 - 12:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamileliin her aamasnda arlara neden olan farkl faktörler bulunduunu ifade eden Op.Dr. Kerem Bkmaz, Gebelikte ortaya çkan bel arlarnn en önemli nedenlerinden biri, omurga, pelvis, kuyruk sokumu kemiklerine binen yükün artmas ve bu kemiklerdeki ar yüklenmedir. Hamilelik esnasnda salglanan çeitli hormonlar bel arlarnn da içinde bulunduu farkl gebelik semptomlarnn oluumunda suçlanmaktadr. Hamileliin erken evrelerinde artan hormon düzeyleri özellikle eklemlerde enflamasyonun ve hassasiyetin artmasna yol açar. kinci trimestr itibari ile bebein büyümesi ile birlikte kaburgalarn ve pelvis genilemeside bu hassasiyeti arttrr.

Hamilelikte bel ars

Postür deiiklikleri hamileliin erken evrelerinde aslnda balamaktadr. Bu deiiklerile birlikte adalelerde artaya çkan kontraksiyonlar ve sinirlerdeki gerilmeler arnn bir baka nedenidir. Hzla büyüyen rahim ve içinde gelimekte olan bebek bel ve pelvik bölgede ileri gerilmeye neden olmaktadr. Normal bel omurga erilii artmakta buda sinirlerde skmaya yol açabilmektedir. Relaxin ad verilen hormon özellikle hamileliin yedinci ay itibari ile artmakta ve doum olaynn daha rahat gerçeklemesine imkan tanmaktadr. Bunu yaparken adale ve ligamanlar gevetmekte buda arnn artmasna yol açabilmektedir. diye konutu.

Nöroirurji Uzman Op.Dr. Kerem Bkmaz, hamilelik esnasnda bel arsn azaltmann baz yollarn öyle sralad

Duruunuza dikkat edin:

Bebeiniz büyüdükçe arlk merkeziniz ön tarafa doru kaymaktadr. Ön tarafa dümemek için vücudunuzu kompanse etmeye çelrken srt adalelerinizi gerebilirsiniz buda bel arsna yol açacaktr. Bu nedenle postur çalmalar çok önemlidir. Banz ve omuzlarnz dik, mümkün olduunca öne eilmeden gergin vaziyette durmaya özen gösterin. Araba kullanrken doru postürde olduunuzdan emin olun. Dizleriniz kalçanzdan yukarda olmal ve dirsekleriniz direksiyonu tutarken rahat ekilde krlabilmelidir.

Özenle oturup kalkn:

Ayaklarnz hafif yukarda olacak ekilde oturun.Srtnza destek olacak bir sandalye seçin veya belinize destek olacak uygun bir yast arkanza yerletirin. Sk pozisyon deitirin ve uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin. Eer uzun süre ayakta kalmanz gerekiyorsa bir bacanz ufak bir basamak üzerinde dinlendirerek omurgaya binen yükü azaltn.

Eilme ve yük kaldrma;

Eilirken dizlerinizi krn ve mutlaka omurganz dik turun. Yük tarken tüm arl bacaklarnza verdiinizden emin olun ve cismi olabildiince vücudunuza yakn tutun. Eer tamanz gereken yük arsa mutlaka yardm aln.

Yan yatarak uyuyun

Srtnz üzerinde deil yan yatmaya özen gösterin. Bir yada her iki dizinizide krn. Her iki dizinizin arasna ve hatta karnnzn altna yastk koymak arlar azaltmada yardmc olacaktr.

Doru kyafet ve ayakkablar kullann

Ksa topuklu ayakkablar tercih edin. Alçak ve destekleyici bel bant bulunan hamilelere özel pantolonlar giyin. Hamilelii destekleyici kemerler kullanmaya dikkat edin.

Fit kaln

Düzenli egzersizler belinizi güçlendirir ve sklkla arnz azaltmada büyük yardm olur. Doktorunuzun onay ile yüzün, yürüyüler yapn, yer bisikleti kullann. Sk istirahat etmeye özen gösterin.

Egzersiz yapn

Adalelerinizi güçlendirecek ve esnek hale getirecek tüm egzersizler özellikle pilates çok yararldr. Yalnz egzersizlerin bilinçli yaplmas, ardan uzak kalnmas, eer bir merkezde yaplyor ise eitmenlerin hamileliin erken döneminde dahi gebelik konusunda haberdar edilmesi önemlidir.

Bol su için

Her gün bol miktarda temiz su içerek enflamasyon ile neticelenen hormonal deiimlerin etkisini azaltabilirsiniz. Sk aralklar ile azar azar su içmek, seyrek aralklar ile bol su içmekten çok daha yararldr.

Op.Dr. Kerem Bkmaz, Hamilelik esnasnda oluan bel arlar bir sürpriz deildir, sk görülür ama bu arlarn tamamen önemsiz olarak adlandrlmasn gerektirmez. Aa seviyede, youn bir ar erken doumun habercisi olabilir. çok iddetli bel ars ya da vaginal kanamann elik ettii güçlü bir ar dikkat gerektiren önemli bir sorunun iareti olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git