Hamilelikte Depresyona Dikkat!

Hamilelik kadının hayatında çok önemli bir dönemdir. Onun annelik duygusunun tatmini, neslin devamı gibi birçok yönü incelenebilir ancak hamileliğin getirdiği yük kadının psikolojisinde de önemli değişikliklere neden olur.

Haberler 27.06.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerek hamileliin getirdii fiziksel yük, gerek hormonal deiiklik nedeniyle psikolojik durumlar çok deien kadn için dikkatli olmak gerektii konusunda Psikiyatri Uzman Dr.Mustafa Güveli konu ile ilgili bilgiler verdi.

Her gebe kadn gebe kaldn fark ettii andan itibaren annelik duygusunu yaamaya balar. Bu duygunun hissedilmesi ile anneler farkl bir havaya bürünürler ve daha efkatli bir varlk haline dönüürler. Ancak bu süreç içerisinde deiimler bazen olumsuz yönlere de kayabilir. Depresif ruh hali en sk karlatmz sorunlarn banda gelir.

HAMLELK DÖNEM

Bu durumda deien kadnlk hormonlar ve gebelikle birlikte artan farkl salglar rol oynar. Eer deiime vücut adapte olamazsa gebeler de skça alamalar yaama kar arzularn kaybetme, bebei istememe, kendi deersiz görme bazen de bebei aldrma düünceleri de younlaabilir. Bunlar genellikle ksa bir süre içerisinde gelip geçici durumlardr. Eer 2-3 haftadan daha uzun sürerlerse gebenin yaknlar da dikkatli olmaldr. Depresyon geliyorum diyebilir.

Psikiyatri Uzman Dr.Mustafa Güveli sözlerine öyle devam ediyor;

KAN AKIINDAK HAL

Gebelikte kan akndan tutunda kiloya kadar birçok baka deiimlerde yaanacaktr. Deiimler istenen arzulanan deiimler olsa bile her zaman stresi beraberinde getirir. Gebelik ve yeni bir canlya almak kadnlar için bazen sanldndan zor olmaktadr. Bunun için gebeliin planl olmas çok önemlidir. Psikolojik olarak hazr olmak yaanan kayglar minimuma indirir.

Ayrca gün içerisinde sknt, huzursuzluk, nefes alma zorluu gibi mevcut fizyolojik deiimlerinde arttrd ruhsal sknt hali görülebilir. Anksiyete bozukluklar ad altnda toplanan bu durumlar depresyondan sonra ikinci sklkta görülür. ç sknts, huzursuzluk, aniden bastran sanki bouluyormu gibi olma hali, yerinde duramama, kapal ve dar alanlarn gebeyi skmas asansör gibi baz mekanlarda yaanan ar huzursuzluk hali en sk görülen durumlardr.

PSKYATRK SORUNLAR

Psikiyatri Uzman Dr.Mustafa Güveli son olarak unlar ekliyor;

Geçmiinde psikiyatrik sorunlar yaayan kadnlarn gebelii planlamadan önce son kez psikiyatristleri ile durumlarn deerlendirmeleri faydal olacaktr. Zira gebe iken ilaç kullanm ansmz kstlanmakta ve bu tür sorunlarda psikoterapiye geç cevap vermektedir. Unutmayn beklenmedik her durumda olduu gibi sürpriz bir gebelik skntnz artracaktr. Planl bir gebelik her anlamda sizi rahatlatacaktr.

Ana Sayfaya Git