Hamilelikte duruş bozukluklarına dikkat

Uzman Fizyoterapist Gökhan Aygül, gebelikte vücutta pek çok değişiklik yaşandığını belirterek, “Hamilelerin karşılaşacağı fiziksel problemlerin başında duruş bozukluğu geliyor” dedi.

Haberler 15.07.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelikte büyüyen rahim ve memeler, bebein beslenmesi amac ile vücut ya depolarnn artmas ve her geçen gün büyüyen bebek nedeni ile önemli miktarda kilo art yaandn dile getiren Uzman Fizyoterapist Gökhan Aygül, Buna ek olarak hormonal deiikliklere bal olarak eklemler arasndaki balar gever. Bütün bunlar anne adaynn vücudunda arlk merkezinin öne kaymasna neden olur. Bu durum anne adaynda bel bölgesinde var olan kavsin öne doru artmas, srt bölgesinde kamburluk olumas ve karn kaslarnda zayflk gelimesine yol açar.

Hamilelikte duru bozukluklarna dikkat

Gebelikte oluan bu deiiklikler gebelik ilerledikçe daha da belirginleecek ekilde anne adaynn gövdesinin öne kaymasn engellemek için vücudunu geriye doru ve ban da öne doru edii, omuzlarn öne dütüü, srtn kamburluunun, bel çukurluunun artt ve dizde geriye kaymann balad bir duru ekline neden olur. Bu dönemde deien arlk merkezi sebebiyle anne aday srtn geriye doru itip ayak topuklar üzerinde yürümeye balar. Bu, bele binen yükü artrd için baz arlar da beraberinde getirir, srt ars, bel ars, bel arsna elik edebilen bacakta ar, uyuma ve karncalanma hissi oluturabilir. Gebelerde kötü duru pozisyonu nedeni ile koldaki sinirlerde de basya yol açarak elde uyumaya yol açabilir. Gebelikte oluan duru bozukluklarna bal yaknmalar doumdan sonra geriye döner. Ancak karn kaslarnda oluan zayflklar ve doum sonrasnda oluan sarkmalar kalc olabilir diye konutu.

Anne Adaylar Düzgün Duruu Örenmeli

Gebelikte uygulanan egzersiz programnda anne adayna düzgün duru öretilmesi gerektiini kaydeden Uzman Fizyoterapist Gökhan Aygül, daha sonra unlar kaydetti; Düzgün duru en az çaba ile vücutta en fazla yeterlilii salayan pozisyondur. Düzgün duru vücudun dengesinin eklemlere binen basncn az ve organlarn düzgün çalmasna engel olmayacak ekilde ayarland duru eklidir. Düzgün duru eklinde anne aday yorulmadan gevek olarak kalabilir. Anne adaynn düzgün duru pozisyonunda kulak, omuz, leen kemiinin üst çknts, diz ve ayak bilei ayn hizada olmaldr. Gebelikte egzersiz program planlayan anne adaynn vücut duru analizinin bir fizyoterapist tarafndan yaplmas ve düzgün duruun anne aday tarafndan örenilmesi önemlidir. Anne adaynn günlük hayatnda düzgün duru eklini kullanmas önemlidir. Ancak bunun kadar önemli bir dier hususta günlük ilerini yaparken, uyurken ve dinlenirken vücut eklinin nasl olacadr. Anne aday rahatsz pozisyonlardan kaçnmaldr.Öncelikle egzersizler bireysel olarak her gebeye uygun ekilde planlanmaldr. Düzenli yaplacak egzersizler duruun düzeltilmesine, kaslarn güçlenmesine ve fiziksel kapasitenin artmasna yardmc olur. Duruun düzeltilmesi için srtn arka grubundaki kaslarn güçlendirilmesi gerekir. Bu, dik durmamza yarayan kaslarn güçlenmesini salar ve duruu düzeltmemize yardmc olur. Ayn zamanda boyun, srt arsn ve kaslarda duru bozukluuna bal gelien yorgunluu azaltr.

Yüzme Duruun Düzeltilmesi çin çok Faydaldr..

Yüzme ise duruun düzeltilmesi için çok faydal. Yüzme, eklemlere, srta ve bele yük bindirmeden kaslar güçlendirmeye yardmc oluyor. Ayrca kegel egzersizleri pelvik taban kaslarn güçlendirerek doumun rahat olabilmesine yardmc olur. Bir dier egzersiz pelvik tilt egzersizi de karn kaslarn güçlendirerek gebelikte görülen bel arlarn azaltr. Postür eitimi annenin dik durmas için oldukça önemlidir. Hamilelik boyunca egzersiz yapanlarn bel, karn ve pelvik taban kaslar kuvvetlenecei için doumu daha kolay gerçekleebilir.

Ana Sayfaya Git