Hamilelikte Göz Problemlerine Dikkat!

Hamilelik sürecinde yaşanan fizyolojik değişimler, vücutta çeşitli sistemleri etkileyerek bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Bu dönemde özellikle göz sağlığı olumsuz etkilenerek görme kayıpları ortaya çıkabiliyor.

Haberler 18.07.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamile hastalarn bu özel durumlar göz önünde bulundurularak, anne ve bebek salna zarar gelmeyecek ekilde tedavi edilmesi büyük önem tayor. Dr. Bekir Stk Aslan, hamilelikte göz saln korumak için yaplmas gerekenler hakknda bilgi verdi.

Görmede bulanklk oluabilir

Hamilelik, gözde krma kusuru deiikliine neden olmaktadr. Progesteron ile balantl olarak kornea dokusunun yani gözün en öndeki bombe saydam tabakasnn su tutma özellikleri deiir. Bunun sonucunda görmede bulanklk ve özellikle kontakt lens kullananlarda lense kar ar bir duyarlanma geliebilir. Bu dönemde kontakt lens kullanmnn ertelenmesi doru bir tercih olmaktadr. Her ne kadar hamilelerde görme problemleri fizyolojik nedenlerle geliebilse de, görme ile ilgili ikayeti olan tüm hamile kadnlarn yaknmalar büyük bir hassasiyetle ele alnmal ve özenle bir ayrc tan çalmas gerçekletirilmelidir.

Ciddi hastalklar tetiklenebiliyor

Hamilelikte fizyolojik etkenler damarsal deiimleri tetikleyebilmektedir. Bunlar arasnda kafa içi damarlarda yapsal bozukluklar, göz retina arter tkanklklar, kendiliinden gelien göz çukuru kanamalar ve hipofiz bezi kanamalar saylabilmektedir. Hormonal deiimler hipofiz bezi ve göz boluunun iyi ve kötü huylu tümörlerinin büyümelerine ve daha da belirginlemelerine yol açabilmektedir. Hamilelik dorudan bu tümörlerin oluma nedeni deildir ancak daha önce meydana gelmi olan oluumlar bu dönemde daha belirgin hale gelebilmektedir.

Kan basnc ölçümü çok önemli

Hamile kadnlarda preeklampsi ve eklampsi adyla tanmlanan damarlarda deiikler sonucu ortaya çkan durumlar mutlaka aratrlmaldr. Hamile hastalarn kan basnc mutlaka ölçülmelidir. Eklampsinin görme yollarnn tümünü etkileyebilecei akldan çkarlmamaldr. Preeklampsi aamasnda öne çkan bulgular hipertansiyon ve idrarla ar protein atlmasdr. Preeklamptik hastalar eklampsi aamasnda istem d kaslmalarla hatta koma hali ile hastaneye ulatrlabilmektedir.

Vakit kaybedilmeden uzmana bavurulmal

Bu hastalarn yaplan göz muayenelerinde; görme siniri ödemi, hipertansiyona bal retina deiiklikleri, göz damarsal tabakasnda tkanklklar, a tabakada sv toplanmas görülebilir. Hamile hastalarda beyin dokularnda ve bunun sonucunda görsel alanda hasarlanma, buna bal olarak serebral körlük geliebilir. Tedavi edilmeyen kiilerde, daha ileri aamalarda hzla geri dönebilen beyin dokusu tutulumu geliebilir.

Kafa içi basnç artna dikkat!

Hamilelerde görme siniri ödemi sklkla sebebi belli olmayan kafa içi basnç art nedeniyle gerçeklemektedir. Hamilelik döneminde pht oluma eilimi nedeniyle damar tkanklklar ve özellikle kafa içi phtlama atlanmamaldr. Sebebi bilinmeyen kafa içi basnç art hamile kadnlarda sklkla vücutta kontrolsüz sv birikimi ile birlikte seyreder. Bu iki durumun dikkatle ele alnmas gerekir. Bu hastalar için yakn takip çok önemli olmakla birlikte, genellikle kilo artnn kontrolü vücutta dengelerin korunmasna yardmc olmaktadr.

Görme sinirinin iltihab dourganlk dönemindeki kadnlarda görülebilen bir durumdur ve gebeliin erken dönemlerinde veya gebelik sonras geliebilir. Ara dönemde gebelerdeki baklk sisteminin güçlü olmas sayesinde pek görülmemektedir.

Radyasyondan korunmaya özen gösterilmeli

Hamile hastalarda dikkat edilmesi gereken bir dier durum tan araçlarnn dikkatle seçilmesi ve kullanlmasdr. Zorunlu ise bilgisayarl tomografi çekilecei srada karn bölgesi bir radyasyon geçirmeyen kalkanla korunmaldr. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gebelerde en sk kullanlan tan aracdr. Kontrast madde kullanmnn dier görüntüleme yöntemlerinde olduu gibi göz damarlarnn görüntülemesinde kullanm dikkat gerektirir ve çok zorunlu olmadkça ertelenmelidir. Hamilelerde kan koagülasyon özellikleri de kapsaml aratrlmaldr.

Dikkatli deerlendirme yaplmal

Tans belirlenmi hamile hastalar için tedavi planlar da farkl özellikler gösterir. Amerikan Gda ve laç Dairesinin (FDA) ilaç snflama sistemlerine dikkat edilmelidir. FDA Class A grubu ilaçlar güvenlidir. Class B ve Class C grubu ilaçlar için dikkatli deerlendirme yapmak uygundur. Class D ve X grubu ilaçlar hamile hastalarda asla kullanlmamaldr. Hamile hastalarn görme ile ilgili yaknmalarnn tedavisinde nöroloji ve kadn doum uzmanlaryla birlikte hareket edilmelidir. Hamilelik srasnda baklk sistemi ile ilgili hastalklar iyileebilir ancak hamilelik sonrasnda hzla tetiklenebilecei aklda tutulmaldr. Epidural anestezi ile doum yapan gebelerde, geçici göz kapa düüklüü görülebilmektedir.

Hamilelik, kadnlarn hayatnda çok özel bir dönemdir. Bu dönemde genel yaknmalarn yannda görme yönünden de rahatszlklar geliebilmektedir. Görme ile ilgili en küçük bir yaknmada bir göz doktorunun bilgisine bavurmak, salkl hamilelii güvenceye alabilecek doru bir yaklamdr.

Ana Sayfaya Git