Hamilelikte sağ tarafa yatmayın!

Yapılan araştırmalar hamileliğin ileri evrelerinde sağ tarafa yatmanın ölü doğum riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmacılara göre, sırt üstü ya da sağ tarafa yatmak, bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu da anne karnındaki bebeği etkiliyor.

Haberler 10.04.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamilelik dönemi baz zorluklar da beraberinde getiriyor. Bunun banda uyku problemleri geliyor. Nelere dikkat etmeniz gerektiini ise Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir anlatyor.

SOLA DORU YATMAK ÖDEM AZALTIR

Öncelikle yatanz sert olmaldr. Gebeliin ilerleyen haftalarnda srt üstü ve yüz üstü yatmakta zorlanabilirsiniz. Sol tarafa yatarak dizleri kvrmak ve bacaklarn arasna yastk koymak size bebeinize en iyi yat pozisyonunu verecektir. Bu yat ekline SOS pozisyonu denmektedir. Bu yat ekli plasentaya en uygun ekilde beslenme imkan salamaktadr ve böbrein rahat çalmasn salar ve vücutta özellikle eller ve dizlerde oluabilecek ödemi azaltr.

Geçtiimiz yllarda Yeni Zelandada da yaplan bir aratrma, hamileliin son döneminde sa tarafna ya da srt üstü yatan anne adaylarnn ölü doum yapma riskinin iki kat yüksek olduunu ortaya çkard. Srtüstü yatmak gebelikte uygun bir pozisyon deildir. Rahimin srtnza yapaca arlk arlara sebep olabilir, barsaklarn damarlara uygulayaca bask kan akmnda skntlara ve hemoroide sebep olabilmektedir. Ayn zamanda yüzüstü yatmak da rahime ve bebee bask uygulayaca için uygun deildir. Ayrca erken doum tehdidi veya plasenta yetmezliinin olduu durumlarda, anne adaynn gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adaynn sol tarafnn üzerine yatmas önerilir.

YASTIKLARI STEDNZ GB KULLANIN

Tademir, Rahat bir uyku için gebelik yast kullanmak faydal olabilir. Bu yat ekline zamanla alabilirsiniz ve uyku srasnda pozisyonunuzu deitirseniz bile endielenmeden sol tarafnza dönerek uygun ekilde uyumaya devam edebilirsiniz. Evdeki sizi rahat ettiren yastklar her yerde kullann. sterseniz dizlerinizin arasna, isterseniz belinize, isterseniz de banzn altna koyun diyor.

DÜZENL EGZERSZ YAPIN

Hamilelik döneminde salkl ve uzun bir uyku için diyetinizden kola, kahve ve çay gibi içecekleri çkarmalsnz. Gündüz saatlerinde bol sv alarak uyumadan 2-3 saat önce sv tüketmeyin ve ar yemeklerden kaçnn. Bulantlar için yatmadan önce ve kalkmadan önce bisküvi veya kraker yemek faydal olacaktr. Düzenli egzersiz yapn. Ancak yatmaya yakn zamanlarda egzersiz yapmay brakn. Yataa gitmeden önce lk du ve süt içmek iyi bir uyku için yardmc olur.

GÜNDÜZ YAPILAN YARIM SAATLK EKERLEME FAYDALI OLUR

Op. Dr. Seval Tademir, Gece uyanrsanz uykunuzu datmayacak eyler yapabilirsiniz; televizyon seyretmek veya müzik dinlemek gibi kitap okumak da faydal olacaktr. Frsat buldukça gün içinde yarm saatlik ksa ekerlemeler de faydal olacaktr. Geceleri sk sk bacak kramplar ile uyanyorsanz, doktorunuz ile kalsiyum ilaçlar alp alamayacanz konuun diyerek uyaryor.

Ana Sayfaya Git