Hamileyseniz bunları yapmayın!

Anne adaylarının hamilelik boyunca kafasında pek çok soru işareti vardır. Nasıl beslenmem gerekir, hangi egzersizleri yapmalıyım gibi sorular kafaları karıştırır. Hamilelikte anne ve bebek sağlığı için yapılması gereken pek çok şey var. Ama bir de yapılmaması gerekenleri unutmamak lazım.

Haberler 07.04.2018 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Tamer Sözen hamilelikte yaplmamas gerekenleri anlatt.

- Karn bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine bask yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir. çünkü bask sonucunda pek çok hamile kadn, i yaparken, yürürken, hatta konuurken bile nefes almada güçlük yaayabilir.

BUNLARI YAPMAYIN

- Hamam, sauna, kaplca gibi ar s olan yerlerden kaçnmak gerekir. çünkü yüksek scaklk deerleri özellikle, bebein organ geliiminin devam ettii ilk 3 aylk dönemde teratojen yani sakatlk yaratabilecek etkilere neden olabilir.

- Fazla kahve veya çay tüketilmemelidir. Özellikle kahvenin içindeki kafein, hamileler için oldukça zararl olabilir. Günde bir Türk kahvesi ya da filtre kahve içilebilir. Kafeinsiz kahve daha rahat tüketilebilir. çay (meyve çaylar dahil) abartlmad takdirde istenildii kadar içilebilir.

- ki kiilik yemelisin kavram son derece yanltr. Bu durum anne ve bebek salna zarar verip, kilo kontrolünü zorlatrr. Gebelikte ideal kilo alm 12 kgdr.

- Anne adaylarnn alkol ve sigara kullanmamas gerekir. Sigara, gelime gerilii ya da düük ve erken douma neden olabilir. Alkol baml tarzda alnrsa fetal alkol sendromuna yol açabilir.

- Profesyonel birine danmadan egzersiz yaplmamaldr. Bunun yerine yürüyü veya yüzme, hamile kiinin daha iyi uyumasna yardmc olur, dayankllk ve direnç kazanmasn salar.

LENM GIDALAR

- lenmi gda (Sosis, salam, hazr çorba, cips, ekerlemeler) ve pimemi arküteri ürünleri de tüketilmemelidir.

- Su içmeyi ihmal etmek en büyük yanllardan biridir. Bebein bulunduu amniyotik sv sürekli kendini yenileyen yapdr. Her ne kadar içilen su amniyotik svy arttrmasa da fazla deer faydalar göz önünde bulundurulmaldr. Mümkünse günde 2.5 litre su tüketmek gerekir.

- Gebelikte anne fazla eker ve tatldan kaçnmaldr. Fazla eker, gebelik ekerine bal olarak,düüe, bebek ölümlerine neden olabilir ve bebein doum arlnn artmasna yol açarak doum esnasnda anneyi zorlar.

- Gebelik sebebi ile terleme ve vajinal akntlar artar. Bu yüzden her gün banyo yapmak anne adayn hem rahatlatr hem de hijyen salar.

Ana Sayfaya Git