Hangi kanser kimleri sever?

Türkiye'de her yıl 97 bini erkek, 67 bini kadın olmak üzere yaklaşık 164 bin kişiye kanser tanısı konuyor.

Haberler 04.02.2018 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede her yl 97 bin erkek, 67 bini kadn olmak üzere yaklak 164 bin kiiye kanser tans konuyor. En sk görülen ilk 10 kanser türü arasnda erkeklerde akcier, kadnlarda ise meme kanseri ilk srada yer alyor.

Son 5 yl verileri deerlendirildiinde, kanser sklnda herhangi bir art ya da azal görülmezken, kanser görülme sklnda erkeklerde akcier, kadnlarda ise meme kanseri ilk sradaki yerini korumaya devam ediyor.

Türkiyede günde 450, ylda ise yaklak 164 bin kiide kanser vakasna rastlanyor. Türkiyede görülen kanser skl, Avrupa Birlii ülkeleri ve Amerika Birleik Devletleri gibi gelimilik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düük seviyede bulunuyor.

Türkiyede en sk görülen ilk 10 kanser

Son verilere göre, Türkiyede ylda 97 bini erkek, 67 bini kadn olmak üzere yaklak 164 bin yeni kanser vakas kaytlara geçti. Erkeklerde en sk görülen kanser türü, akcier ve prostat kanseri oldu. Erkeklerde ylda tütün ve tütün ürünlerine bal gelien yaklak 27 bin 700 kanser vakas tespit edildi. Kadnlarda ise en sk meme kanseri görüldü, son bir ylda yaklak 17 bin kadna da meme kanseri tehisi konuldu.

Obeziteye bal gelien kanserlerin says da yaklak 6 bin olarak açkland. Hem erkeklerde hem de kadnlarda barsak kanseri en sk görülen üçüncü kanser türü oldu. çocukluk çanda ise en sk görülen kanser türünün lösemi olduu tespit edildi.

Türkiye genelinde 198 KETEM hizmet veriyor

Kanser türlerinin uyarlarn erken kefetmek, bulgularn aratrmak ve ileri tetkik için hastalarn sevk edilmesi erken tan ansn artryor. Salk Bakanl, Salkta Dönüüm Program ile toplum tabanl kanser taramalarna yönelik, ülke genelinde 33ü mobil olmak üzere 198 Kanser Erken Tehis, Tarama ve Eitim Merkezini (KETEM) hayata geçirdi.

Mobil KETEMler sayesinde yaplan taramalar ile erken tan da büyük baar saland. Uluslararas standartlarda ve yüksek duyarllkta bir tarama testi olan HPV-DNA testleri ile rahim az kanser tarama sonuçlar en geç 10 gün içerisinde vatandalara iletiliyor.

Ayrca meme kanseri taramalar hem sabit KETEMlerde hem de gezici araçlarla yaplan taramalarla birlikte erken tan ve tedavide baar saland.

Ana Sayfaya Git