Hangi kısırlık tedavisi size uygun?

Çoğu çift, bebek sahibi olmaya çalıştıktan bir yıl sonra başarılı olamıyorsa doktora gitmelidir. 35 yaşın üzerinde bir kadınsanız veya düzensiz bir regl döneminiz varsa - ve 6 aydır hamile kalmaya çalışıyorsanız ama başarılı olamıyorsanız - mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün. Eşiniz de doktora görünmelidir. Büyük ihtimalle kısır olabilirsiniz. Hemen tedaviye başlamalısınız.

Haberler 07.10.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peki hangi ksrlk tedavisi size uygun?

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Kalay, bu konuda çiftlere önemli tavsiyelerde bulunuyor:

ERKEKLERDE SIK KARILAILAN SORUNLAR

Eer bir erkekseniz, einizin hamile kalmasn zorlatrabilecek baz sebepler unlardr:

- Düük sperm says

- Zayf sperm hareketlilii

- Deforme olmu yapda sperm

- Sperm kanallarnn kapal olmas

KADINLARDA EN ÖNEML NEDENLER

Kadnlarn karlat en yaygn sorunlar unlardr:

-Düzenli olarak yumurta brakmayan yumurtalklar

-Tkal fallop tüpleri

-Rahim boynundaki veya rahimdeki sorunlar

ZAMAN VE ZLEME

Bazen hamile kalmak istediinizde zamanlama karlalan balca zorluklar arasnda ilk srada yer alr. Seks yapmak için en iyi günleri tahmin eden bir evde yumurtlama testini kullanmay deneyebilirsiniz. Yumurtalklarnz yumurta brakmadan önce hormonlarda bir art olduunu fark eder. Testi birkaç gün içinde tekrar yapmanz gerekebilir.

YUMURTLAMA SORUNLARI

Normalde yumurtlayamyor yani yumurtalklarnzdan yumurta salamyorsanz, tp size yardmc olacaktr. Bu durumda en yaygn ilaç seçimi klomifendir. Bunu alan kadnlarn yaklak yars, genellikle üç döngü içinde hamile kalmaktadr. kizlere (veya daha fazlasna) hamile kalma olaslnzn daha yüksek olduunu unutmayn çünkü bu, yumurtalklarnzn bir seferde birden fazla yumurta salmasna neden olur.

ENJEKTE EDLEBLR HORMONLAR

3 ila 6 ay klomifen aldktan sonra yine de hamile kalmazsanz, doktorunuz yumurtlamanza yardmc olmak için dourganlk hormonu ineleri önerebilir. Aralarndan seçim yapabileceiniz çok çeitli ilaçlarnz vardr ve ie yaramaktadrlar.

TIKALI/KAPANMI FALLOP TÜPLER çN CERRAH UYGULAMA

Bazen yara izleri yumurtalarn fallop tüplerinizden aa inmesini engeller. Endometriozis denen bir rahatszlnz varsa veya pelvik enfeksiyonu veya ameliyat geçirdiyseniz ayn durum olabilir. Doktorlar bu yara dokusunu ameliyatla çkarmaya çalabilir, bu da bebek sahibi olma olaslnz artrabilir.

RAHM ç TOHUMLAMA

Birçok dourganlk problemini tedavi etmek için uygulanan popüler bir ilemdir. Doktorlar siz yumurtlarken spermi rahminize yerletirir, ancak yumurtann kendisine deil. Yumurtlamay tetiklemek için ilaç almanz da gerekebilir.

TÜP BEBEK

Bu seçenek, dier ksrlk tedavileri ie yaramadnda umut vermektedir. lem; bir laboratuvarda dorudan yumurta ve spermi birletirir. Doktorlar ise daha sonra büyüyen embriyolar rahminize yerletirir. Gebelik oranlar 43-44 ya aras kadnlar için yüzde 10, 35 ya alt kadnlar için yüzde 47.

ICSI NEDR?

Doktorlar, spermi laboratuvarda dorudan yumurtaya enjekte edebilir. ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) ad verilen bu teknik, bir erkein sperm says çok düük olduunda veya spermi iyi hareket etmediinde yardmc olmaktadr. Döllenen yumurta hazr olduunda normal tüp bebek sürecinden geçirilir ve kadnn rahmine yerletirilir.

BLASTOKST TRANSFERL TÜP BEBEK LEM

Standart tüp bebek ileminde doktorlar embriyolar 2-8 hücreli aamaya geldiklerinde rahminize aktarrlar. Ancak bu prosedürde embriyolar önce 5 gün büyür. Doktorlar buna blastokist adn vermektedir ve rahminize koymak için içlerinden en salkl olan veya ikisini seçerler. Bu durum, üçüz olma ansn ortadan kaldrr.

Ana Sayfaya Git