Hangi sıklıkla tartılmalı?

Yaz mevsimiyle birlikte pek çok kişide ince ve fit görünme isteği artarken, fazla kilolardan kurtulma arayışları da hızlandı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, ideal kiloya ulaşma uğruna şok diyetlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini vurgularken, arkadaş çevresi ya da internetten uygulanan bilinçsiz diyetlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Haberler 13.07.2021 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kilo verme sürecinde her gün tartlmann doru olmadn, aksi halde sonuçta deiiklik görünmediinde motivasyonun olumsuz etkilendiini belirten Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik, diyet hakknda az bilinen 7 noktay açklad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

DYETN KALOR çER

Tüm besin gruplarnn yer ald, dengeli bir beslenme alkanl edinmelisiniz. Vücudumuzun günlük ilevini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduu enerjiyi gün içinde yediimiz/içtiimiz besinlerden alyoruz. Arlk kayb salarken temel prensip, kalori aç oluturmaktr. Günlük ihtiyacnz olan enerjinin altnda kalori almanz enerji dengesinde harcanan kalorinin daha fazla olmasyla birlikte kilo kaybetmenizi salar. Ancak vücudun enerjiye olduu kadar besin ögelerine de ihtiyac vardr ve bu nedenle tek bana alnan kaloriyi kstlamak uzun vadede bize kalc arlk kayb salamaz.

ZEYTNYAI KULLANIMI

Diyet sürecindeki temel önerilerden biri, hayvansal ya almnn azaltlmasdr. Omega 9 ya asitleri ve E vitamininden zengin olan zeytinya ise sk önerilen ve diyetlerde kullanlan ya çeitlerinden biridir. Ancak sala faydalar ve içerii düünülerek kullanlan miktarn artmas dier tüm ya çeitlerinde olduu gibi oluturulmaya çallan kalori açn kapatarak arlk artna neden olabilir. 1 gramnn 9 kkcal enerji verdii unutulmamal ve ar ve kontrolsüz kullanmndan kaçnlmaldr.

BU BÖLGELER YALANMAYA ARET EDYOR!

Evde pratik bir ekilde, basit bir ölçüm ve hesaplamalarla, bel çevresi, bel/kalça oran, deri kvrm kalnl ve üst orta kol çevresi gibi vücut ya oran ile doru orantl olan antropometrik ölçümleri yaparak vücut ya orannz ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Bilimsel veriler; bel çevresi kalnlnn kadnlarda 80 cm üzeri, erkeklerde ise 94 cm üzeri olmasnn yüksek vücut ya oran ve bata insülin direnci olmak üzere birçok kronik hastalk açsndan tehdit oluturabileceini ortaya koyuyor. Kadnlarda bel çevresi kalnlnn 88 cm üzeri, erkeklerde 102 cm üzeri olmas yüksek risk anlamna geliyor. Bölgesel yalanmalarda genetik faktörlerden hormonal düzensizliklere, metabolizmann yavalamasndan karbonhidrat almnn yüksek olmasna, yüksek kalori almndan hareketsizlie dek bir çok etken rol oynuyor.

KISA VADEDE HIZLI KLO VERDREN DYETLER

Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik Düük kalorili, genellikle sv formda ya da belli besin gruplarna dayal yaplan ok diyetler ksa sürede hzl kilo vermeyi salar gibi gözükse de, salk açsndan çok ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Ayrca bu tür ok diyetler sonras istenilen arlk kayb salandnda diyet braklyor. Hemen ardndan da hem eski beslenme rutinine dönmek hem de kstlanan yiyecekleri daha fazla tüketme davrann tetiklemesi sonucu tekrar kilo problemi yaanmasna yol açyor. Bu noktada size uygun, sürdürülebilir bir beslenme alkanl kazanmay hedefleyen ve uzun vadede beslenme davran deiiklii salayabileceiniz diyetleri yapmak daha gerçekçi ve kalc olacaktr diyor.

HER GÜN TARTILANLAR DKKAT!

çalmalar düzenli tartlmann arlk denetimi için doru bir davran olduunu gösterse de her gün tartlmak yeme davranlarmz, beden algmz ve diyete yaklammz olumsuz etkileyebilir. Önceki gün tüketilen öünün içerii, gün içinde alnan tuz miktar, iddetli egzersiz yapmak, sv alm, kullanlan ilaçlar, dklama durumunuz gibi birçok etken tartdaki rakam etkiler. Her gün ya da gün içinde sk sk tartlyorsanz gördüünüz kilo deiimleri motivasyonunuzu azaltabilir ve bu nedenle süreci yönetemediiniz endiesine kaplp diyeti brakmanza ya da daha kat diyetler denemenize neden olabilir. Böyle dönemlerde bir süre tartdan uzak kalmak ve kontrollü tartlmak faydal olacaktr. Haftada 1 kez, sabahlar aç karna, dklama sonras, kyafetsiz ve ayn saatte tartlabilirsiniz.

MADEN SUYU TÜKETM

Özellikle yaz aylarnda kalorisiz, asitli ve serin bir içecek arayanlarn ilk tercihi olan maden suyu çeitli nedenlerle kaybedilen sv ve mineral ihtiyacnz için de iyi bir seçenektir. Zayflamaya yardmc etkisi ön plana çkarlsa da ar miktarda tüketildiinde itah açabilecei gözard edilmemelidir. Fazla tüketildiinde özellikle mevcut tansiyon ve kalp rahatszl olan bireylerde tansiyon yükseklii gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Günde 2 ie maden suyu içebilirsiniz. Sodyum (Na) kstl bir diyet yapyorsanz, düük sodyum içeren (<100 mg) maden sularn tercih edebilirsiniz.

YAZ MEYVELER

Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik Salk için iyi olmad ve bu nedenle beslenme alkanlklarmzda mümkün olduunca az ya da hiç yer verilmemesi gereken eklenti ekerler ile mevsiminde tüketilecek doal meyvenin ekeri sk sk karlatrlabiliyor. Burada belirtilen eklenti eker, yiyecee üretim veya ileme srasnda eklenirken, meyvelerde bulunan ise; yaplarnda doal olarak yer alan ekerlerdir. Meyveler içerdikleri lif, vitamin, minarel, antioksidanlar ile uzun vadede tüketebileceiniz, salnz için faydal ve günlük beslenmenizde rahatlkla yer verebileceiniz besin gruplarndan biridir. Burada önemli olan nokta, gereksinimlerinize uygun miktar ve sklkta tüketiyor olmanzdr. Günde 2 porsiyon taze meyveyi ara öünlerinizde tüketebilirsiniz. diyor.

Ana Sayfaya Git