Hangi yaşta, nasıl tatil?

Okullar kapandı, çocukların iple çektiği tatil süreci başladı. Tatiller, ailece en güzel anların yaşandığı ve geriye güzel anıların biriktirildiği en güzel zamanlar.

Haberler 09.06.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Deniz Keskin, verimli bir tatilin, çocuun zihinsel ve duygusal geliimindeki rolünü vurgularken; akademik ve sosyal geliimine de katk saladna iaret ediyor. çocuk ve gencin ihtiyaçlarnn birbirinden farkl olabileceini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Deniz Keskin, tatili daha verimli deerlendirebilmek için önerilerini sralad.

Okul öncesi dönem (3-6 ya)

Tatil plann resimlerle anlatn: Yaz tatilinin balamas hem bir vedadr, hem de ileriye dönük mera, hayalleri ve kaygy beraberinde getirir. Kree/anaokuluna giden çocuklar için okulun son gününde neler yaptn, nasl hissettiini sorarak balayabilirsiniz. Ardndan, hazrda somut ve belirli bir tatil plan varsa, bunu resimlerle, gideceiniz yeri, ne süre orada olacanz anlatn. 3-6 ya aras dönemde beyin geliiminin, yetikinlerdeki gibi olmadn, uzun vadeli planlar yapma, uzun süre bekleme kapasitesinin henüz gelimekte olduunu unutmayn. Aylar bir tablo gibi görselletirip, bölümlere ayrarak anlatabilirsiniz. Okula gitmese de bir çocuk yaz tatilini bekledii için her çocukla, planlarn önceden konumaya özen gösterin.

likinizi güçlendirmek için oyun oynayn: Oyun oynamak özellikle 3-6 ya grubu çocuklarn en büyük ihtiyacn oluturuyor. Oyunu, bir zaman geçirme arac olarak deil, çocuunuzu daha derinden kefetmek, onunla ilikinizi güçlendirmek için bir frsat olarak kullann. Onun iç dünyasn zenginletirici serbest oyunlar ve eitici kurall oyunlar oynamann ayn zamanda okula gitmeyen çocuklarnn da ileriki okul dönemlerinde kendini daha iyi ifade etmelerini destekleyeceini unutmayn.

Yaratcln gelitirin: Yava yava sembolik oyunlarn olutuu bu dönemde, yazn çocuunuzla yaratcln gelitirecek mesleki canlandrma (doktorculuk, tamircilik, öretmencilik vb.) oyunlar oynayabilirsiniz. Bunun için kostümler, tamir oyuncaklar, doktor oyuncaklarndan faydalanabilirsiniz. Grup bilincini gelitirmek için i birlii odakl oyunlara yer verin. Birlikte lego veya ahap bloklarla bir ev yapabilir; büyük kat üzerine ailece birlikte bir yaz resmi çizebilirsiniz. Bu sayede bir yandan da çocuunuzun el-göz koordinasyonunu güçlendirmi ve ince motor becerilerinin gelimesini desteklemi olursunuz.

Açk havaya çkn: çocuunuzun kaba motor becerilerini gelitirmek için de yaz en büyük frsat. Bisiklet, paten, ikili top oyunlar, kurall yakalama oyunlar çocuunuzun bedenini güçlendirirken, d dünyada kendisine fiziksel bir alan açmasna yardmc edecektir.

Okul Dönemi-1 (7-11 ya)

Yaz tatilini sabrszlkla bekleyen okul ça çocuunuzla, ebeveynler için de bir nevi dev bir ders aras/teneffüs olan bu zamann verimli geçmesi için:

Oyuna devam edin: 7-11 ya aras çocuklar da, okul öncesi gibi oyunla kendilerini ifade etmeye ihtiyaç duyuyor. Yayla birlikte zenginleen oyunlarnda çocuunuza elik edin, oyunu da bir rutin haline getirin.

Birlikte kitap aln, okuyun: Okumaya yeni balayan çocuunuzla, yazn kitap okumaya, yeni dergiler kefetmeye zaman ayrn. Yazn banda, birlikte bir kitapçya gidin ve onu yana uygun kitaplarn olduu bölüme yönlendirip istedii kitaplar seçmesine izin verin.

Tatil planna çocuunuzu da dahil edin: Birlikte çktnz yolculuklarda, gittiiniz yerlerde sadece çocuunuz için olacak etkinliklere ve mekanlara odaklanmayn. Yolculuk bir bütündür. Gideceiniz yere önceden birlikte resimlerle, gezi rehberleriyle birlikte bakn. Bu yer ile ilgili birlikte videolar, varsa belgeseller izleyin.

Ödevleri için program yapn: Akademik takvime bal bir ders çalma deil; çocuunuzun zihinsel becerilerini, yaratcl ve düünme kapasitesini gelitirici aktivitelere arlk verin. çocuunuzun, yaz dönemi için ödevleri olabilir. Tatilin son gününe braklan ödevlerin bütün yaza gölge düüren bir mesele olmamas ve ailede son dakika krizleri yaratmamas için erkenden planlama yapn, yol gösterici olun. Birlikte bir program ve anlama yapn.

Haftann belirli günlerini aile oyun saati yapn: Bu ya gurubunda, özellikle okul çann ilk yllarnda, güvenli ev ortamnda rekabet duygusunu tanma, öfkeyi nasl yaadn anlama, zor duygularla ba etme becerilerini gelitirmek için de yaz önemli bir frsat oluturuyor. çocuunuzun yana uygun kurall kutu oyunlar edinmek ve ikili veya grup olarak bu oyunlar aile rutinine eklemek faydal olacaktr. Haftann belirli günlerinde aile oyun saati belirleyebilirsiniz.

Okul Dönemi-2 (12 ya ve sonras - Ergenlik dönemi)

Tüm aile için kafa kartrc bir dönem olan ergenlik, büyümekte ve kendini aramakta, bulmakta, bazen yeniden kaybedip aramakta olan çocuunuz için;

çocuunuza tatilde neler yapmak istediini sorun: Kimlerle olmak ister? Nerede olmak ister? Nereye gitmek ister? Yazla ilgili hayalleri neler? Bu sohbetler, çocuunuzun zihnine evde bir alan açmak için önemlidir. Ailecek vakit geçirmek bazen kaçnlan bir hal olsa da, ergenlik dönemi genç çocuunuzun geliimi için oldukça deerli ve kapsayc bir dönemi oluturuyor. Yeni bir ehri birlikte kefetmek, genç kznzn/olunuzun o yere dair merak alanlarn da duyarak bir program yapmak dengeleyici olur.

Birey olarak zaman geçirmesine imkan tanyn: Yaz tatilini, hem birlikte zaman hem de kendi ilgi alanlarnda kendini kefedebilecei bir dönem olarak planlayn. Yaz kamplar, dil okullar, ilgilendii spor veya sanat alannda bir kursa balamak ve akranlaryla sizin de güvendiiniz bir ortamda birey olarak zaman geçirmesine imkan tanyn.

Ders çalmas için önce rahatlamasn salayn: Ergenlik döneminde okul yaam pek çok kritik snav içerir. Ve çalmak için önce rahatlamak gerekir. Klinik aratrmalar, kayg seviyesi yüksek ve ebeveynlerinden baskc bir yaklam gören çocuklarn, odaklanma becerilerinin ve örenme kapasitelerinin olumsuz yönde etkilendiini gösteriyor. Örnein liseye giri snavna hazrlanan bir çocuunuz varsa, tüm yaz ona ders çal diyerek geçirmeyin. Okul döneminde, öretmenler, ders saatleri, özel öretmenler, kurslarla çalmaya alm çocuunuz için bir anda tüm gün evde ve serbest zamana geçmek zorlaycdr. Kendisine bir çalma program hazrlamas için tevik edici olun.

Mini stajlar planlayn: Özellikle lise çandaki çocuklarnz için, ilgi alanlarna göre, gelecekte yapmay düündüü, merak ettii meslek alanlarnda yana uygun süre ve kapsamda stajlar planlayabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git