Hangi yaşta sünnet doğru?

Sünnetin ilk 1 yaş içerisinde yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu yaş grubu için en uygun yöntemin lokal anestezi olduğunu belirtiyor.

Haberler 11.07.2017 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2-7 ya arasnda psikoseksüel geliim üzerinde olumsuz etkileri nedeni ile lokal anestezi yerine genel anesteziyi öneren uzmanlar, 7 ya üzerindeki çocuklar için de genel anestezi yönteminin kullanlmasn tavsiye ediyor.

Genel Cerrahi Uzman Dr. erafettin Özer, sünnetin dini nedenlerle ya da salk nedeniyle yapldn söyledi.

Sünnetsiz yetikinlerde penis kanseri gelime riski ve enfeksiyon riskinin daha yüksek olduunu ifade eden Dr. erafettin Özer, Avrupada ve Amerikada salk nedeni ile sünnet yaplma oran % 30 lara kadar çkmtr dedi.

2-7 ya arasnda genel anestezi uygulanmal

Sünnetin ilk 1 ya içerisinde yaplmas gerektiini ifade eden Dr. erafettin Özer, Sünnet her ya grubunda yaplabilse de ilk 1 ya içerisinde yaplmal. Bu ya grubunda en uygun lokal anestezi yaplr. Lokal anestezi 2-7 ya arasnda psikoseksüel geliim üzerine olumsuz etkileri nedeni ile önerilmez. Genel anestezi ile bu dönemde yaplmasnda saknca yoktur. 7 ya üzerindeki çocuklarda korku hakimse genel anestezi ile yaplmas önerilir diye konutu.

Sünnetlerdeki hatal operasyonlara da dikkat çeken Dr. erafettin Özer, Sünnet derisi eksik kesilmi olabilir. Fazla kesilerek penis derisi çok ksaltlm olabilir. Peniste aa doru erilik oluturulmu olabilir. Fistül dediimiz alttan açlan delik gelimi olabilir. Nekroz dediimiz gangren sonucu peniste ciddi yaralanma oluabilir dedi.

Sünnet hekimler tarafndan yaplmaldr

Sünnetin steril ortamda steril aletler kullanlarak yaplmas gerektiini belirten Dr. erafettin Özer, Sünnet cerrahi bir ameliyattr. Ehil ellerde yaplmal. Hekimler tarafndan yaplmal. Ameliyathane koullar gerekli ve önerilen bir durum olsa da ülkemizde çok yaygn yapld için bu durum her zaman mümkün olmayabilir uyarsnda bulundu.

Bu önerilere kulak verin

Sünnet edilecek çocuun çok iyi muayene edilmesi gerektiini belirten Dr. erafettin Özer, çocuun mutlaka bilgilendirilerek kaygsnn giderilmesi gerektiini ifade ederek u önerilerde bulundu:

Hipospadias (drar yolu aznn normal yerinden deilde aadan açl olmas) ve kanama hikayesi olmad bilinmelidir.

çocuk ikna edilecek yata ise dorular anlatlmal bilgilendirilmeli kayglar giderilmeli. Yalan söylenmemeli.

Sünnetin bir ameliyat olduu gerçei bilinmeli ve ailelere farkndalk oluturulmal.

Aileler sünnet merasimlerine verdii önemi sünnetin ehil ellerde uygun artlarda yaplmasna vermeliler.

Ana Sayfaya Git