Hareketsiz yaşam her yıl 3 milyon ölüme neden oluyor

Dünya’da her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ölümlerin %82’sinden kalp damar hastalıkları sorumlu tutuluyor. Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Ancak kalp damar hastalıklarının birçoğu yaşam tarzı değişikliği ve düzenli egzersiz ile önlenebiliyor.

Haberler 09.04.2019 - 15:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, 8-14 Nisan Kalp Sal Haftas nedeniyle, kalp salna yönelik önerilerde bulundu.

Kalp damarlar zamanla daralyor

Kalp, kaslardan oluan çok güçlü bir organdr ve yaklak günlük bin 500 litre kan vücuda pompalamaktadr. Kalbin bu görevini yerine getirebilmesi için yeterli miktarda kan kalp damarlarndan temin etmesi gerekmektedir. Kalp damar hastalklar, bu kalp damarlarnn daralmasndan gelien kalp krizine neden olabilmektedir. Ya ilerledikçe bu kalp damarlar yalanr ve plaklar oluturur. Zamanla bu plaklar kalnlaarak kalp damarlarnda daralmalar meydana getirmekte ve bu durum kalp krizi ile sonuçlanabilmektedir.

Kalp damar hastalklarn pek çok neden tetikleyebiliyor

Bunlar:

1. Genetik özellikler

2. Beslenme durumu

3. Fiziksel aktivite azl

4. Stres

5. Yaam tarz

6. eker hastal

7. Hipertansiyon

8. Böbrek hastalklar

9. Tütün kullanm

10. Fazla alkol tüketimi

Kriz annda acil yardm gerekli

Kalp krizinin en temel belirtisi göüs arsdr. Hastalar bu belirtiyi basnç hissi, acma, batma, yanma gibi farkl ekillerde tarif edebilmektedir. Ar genellikle göüs bölgesinde hissedilir fakat omuz, çene, boyun ve srta yaylabilmektedir. Göüs arsnn yan sra kalp krizinin dier belirtileri; nefes darl, kalp hznn artmas veya düzensizlemesi, bulant-kusma, souk terleme ve kayg durumudur. Bu belirtiler hissedildiinde mutlaka vakit kaybetmeden acil servise bavurulmal ya da 112 acil hatt aranmaldr. Kalp krizi sonras hastaln seyrinde tedavinin balangcndan önce geçen süre kritik önem tamaktadr. Kalp krizi sonucu ile oluan ölümlerin yaklak yars krizin balamasndan sonraki 3-4 saat içerisinde olmaktadr.

Kalp sal için spor yapmak art!

Kalp saln korumak için spor yapmak önemlidir. Fiziksel hareketsizlik her yl üç milyondan fazla önlenebilir yaam kaybna yol açmaktadr. Düzenli egzersiz ve spor kalp damarlarnda biriken plak oluumunu azaltr, kan basncn düürür, kötü kolesterolü düürüp iyi kolesterolü artrr ve kilo verilmesini salar. Ayrca eker ve hipertansiyon hastalklar üzerine de olumlu etkileri gösterilmitir. Yürüyüler haftada en az 3 gün uygun kalp hznda en az 30-45 dk. yaplmaldr. Spor öncesi 10-15 dakikalk snma süresi önerilmektedir. Spor program doktor kontrolünde yaplmal, özellikle kontrol edilmeyen hipertansiyon ve eker hastalar daha dikkatli olmaldr.

Her gün 15 bin kii tütün kullanm nedeniyle hayatn kaybediyor

Salksz beslenme alkanlklar, dünya genelinde ölümlere neden olan 4 büyük risk faktörüyle dorudan ilikilidir. Bu risk faktörleri srasyla; yüksek kan basnc, yüksek kan ekeri, yüksek kolesterol, ar kilo ve obezitedir. Sebze ve meyvelerden oluan kalp dostu bir beslenme ekli kalp damar hastalklarndan korunmaya yardmc olmaktadr. Aktif ya da pasif tütün kullanmnn kalp damar sistemi üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadr. Tütün kullanan her iki kiiden birinin ölüm nedeni tütünle ilikili bulunmutur. Her gün yaklak 15 bin kii tütün kaynakl faktörlerden dolay hayatn kaybetmektedir. Ayrca her yl aralarnda çocuklarn da bulunduu 600 bin kiilik yaam kayb pasif içicilikten kaynaklanmaktadr. Ne yazktr ki bebeklerde tütün dumanna pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler bile görülebilmektedir.

Ana Sayfaya Git