Hareketsizlik, obezite ve sigara kullanımı bel fıtığı yapıyor

Toplumda iş gücü kaybına yol açan hastalıkların başında bel fıtığı geliyor. Obezite, hareketsizlik, sigara kullanımı, günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek ve meslekle ilgili faktörler, bel fıtığı için risk faktörleri olarak kabul ediliyor. Bel fıtığının çok sık görülen bir rahatsızlık olduğuna işaret eden uzmanlar, sadece yaklaşık yüzde 2 – 2.5 civarında hastanın ameliyat edildiğini ve fizik tedaviden sonuç alınmaması durumunda MR sonuçlarına göre cerrahi operasyon uygulandığını belirtiyor.

Haberler 25.09.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrah Uzm. Dr. Salih Aydn, toplumda sk görülen bel ftna yol açan nedenler ve tedavi süreçlerine ilikin önemli deerlendirmelerde bulundu.

Bel ftnda ilk tercih fizik tedavi

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrah Uzm. Dr. Salih Aydn, erikinlerin yüzde 80inin yaamlar boyunca en az 1 kez bel bölgesindeki ardan yakndn belirterek unlar söyledi:

Toplumda i gücü kaybna yol açan hastalklarn banda bel ft geliyor. Bel ft için risk faktörleri arasnda da özellikle obezite, hareketsizlik, sigara kullanm, günlük yaamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek ve meslekle ilgili durumlar yer alyor. Bel ft çok sk görülen bir hastalktr ancak biz hastalarn hepsini ameliyat etmiyoruz, cerrahi operasyon uyguladmz hastalarn oran yaklak yüzde 2 2.5 civarnda. Bel ftnda hekimin muayenesi ve yaplacak nöroradyolojik incelemelerin yani MR tetkiklerinin önemi büyük. Tany koyduktan sonra öncelikle yatak istirahati, ar kesici ve kas gevetici ilaçlarla ve balangçta fizik tedavi gibi alnan bu önlemlerle hastay rahatlatmaya çalyoruz. Ancak bu önlemlere kar bacaklardaki ar geçmezse, uyuukluk ve kas güçsüzlüü devam ederse o zaman filmle birlikte hastay deerlendirip ameliyat kararn alyoruz.

Kanal darl ftk rahatszlna yol açyor

Birçok ftk rahatszlnn kanal darl nedeniyle olutuuna dikkat çeken Aydn, Sadece ftk patlamas ve kopmas eklinde deil, bütün hastalarda interlaminar ve dier transforaminal ameliyatlar olsun, mikro drill kullanarak hastann hem ftn alp hem de kanaln geniletme ameliyatn yapyoruz. Böylece hasta, vida kullanmak zorunda kalmaktan ve belinin bozulmasndan kurtulmu oluyor. Dar kanal ameliyat için gelitirilmi endoskop sistemi dünyada çok az salk kurumunda mevcut. Bel ftna elik eden kanal daralmas durumunda da bu sistemi kullanarak baarl ameliyatlar gerçekletiriyoruz ifadelerini kulland.

Endoskopik disk cerrahisi tedavide oldukça önemli

Günümüzde cerrahi operasyonlarn iki ekilde yapldn söyleyen Aydn, Biri açk sistem, dieri de kapal sistem dediimiz ameliyatlardr. Mikroskobik mikro cerrahi ameliyattan önce bel ft ameliyatlar tamamen açk sistemle yaplyordu. Mikroskobun 1970lerin sonuna doru bulunmasnn ardndan bu operasyonlarn altn standard mikroskobik cerrahi oldu. Ancak günümüzde endoskopinin de bulunmasyla birlikte artk bu iin altn standard minimal invaziv dediimiz tam endoskopik disk cerrahisi oldu. çünkü omurgann stabilizasyonu dediimiz hareket kabiliyetinin sabitliini bozmadan operasyonu yapmak çok önemli. Mikroskobik mikro cerrahi sistem u an endoskopik yöntemle kyasladmz zaman invaziv bir yöntemdir. Endoskopik disk cerrahisinin yeni altn standart olduu kabul edilmeli dedi.

Cerrahi dezavantaj bulunmuyor

Tam endoskopik disk cerrahisinin cerrahi açdan dezavantaj olmad gibi mikroskobik cerrahiye kar üstünlüklerinin çok fazla olduunu söyleyen Aydn, Bu noktada önemli olan deneyimli bir cerrah ve yeterli ekipmann bulunmasdr yani ameliyathanenin bu operasyonu gerçekletirmek için gerekli teknolojik altyapy sunmasdr. Kapal bel ft olarak bilinen endoskopik ameliyat biz aslnda bel ft nedeniyle ameliyat olmas gereken tüm hastalara uygulayabiliriz. Ancak bu cerrahi sistemi kullanmayan hekimlerin bu hasta endoskopa uygun, bu mikroskobik yaplr gibi baz ayrmlar yapmas doru deil diye konutu.

Obez hastalarda operasyonu kolaylatryor

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrah Uzm. Dr. Salih Aydn, endoskopik ameliyatn avantajlarn paylaarak sözlerini tamamlad: Birincisi küçük bir yara yeri oluyor böylelikle daha az doku ve kan kayb gerçekleiyor. Dier avantajlar ise ameliyat sahasnda operasyon sonras olabilecek fibröz doku dediimiz yapklklarn olmamas veya çok az olmas, özellikle kilolu obez hastalarda cerrahi yaklamn kolayl, ameliyat sonras ar kesici tedavi kullanm ihtiyacnn azalmas hatta hiç olmamas, daha ksa bir iyileme süreci ve ayrca hastanede çok ksa yat süresidir. Hastalarmzn birçounda diyabet, eker hastal var. Ayrca kan sulandrc kullanan hastalarmz var. Hasta kan sulandrc ilaç alsa dahi ameliyat gerçekletirebiliyoruz.

Ana Sayfaya Git