'Hareketsizlik ruhen de hastalık yapıyor'

Dr. Ahmet İnal, pandemi döneminde evde zaman geçiren insanların sıkıldığını, bu dönemde sadece beslenme değil spora da önem verilmesi gerektiğini söyledi. İnal, "Spor alışkanlığını artırmak gerekir. Hareketsizlik sadece bedenen değil ruhen de hastalık yapıyor" dedi.

Haberler 02.04.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ahmet nal, koronavirüs hastaln geçiren baz hastalarda depresyon olabileceini belirterek, uyarlarda bulundu. nal, Koronavirüs geçirdikten sonra insanlarda depresyon geliebiliyor. Bu hastal gidermede veya hastal geçirenlerde depresyonu önlemek için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Özellikle çinko ve folik asitten zengin gdalarla beslenme bizim için çok önemli. Uzakdouda yaplan çalmalarda folik asitten zengin beslenen kiilerde depresyona daha az girildii görülmü. Hatta bir ksm depresyonlu hastaya folik asitli yiyecek verilmi, bir ksmna da folik asitli yiyecek verilmemi. Folik asitli yiyecek verilmi kiilerde depresyon daha az görülmü. Bu nedenle folik asit çok zengin bir üründür. Nane, roka gibi yeil yaprakl yiyecekler çok fazla tüketilmelidir. Bunun dndan çinko bakmndan zengin olan kabak çekirdei gibi kabuklu kuruyemiler yenilmelidir. Bunlar tüketirken miktar da bizim için çok önemli diye konutu.

SPOR ALIKANLIINI ARTIRMAK GEREKR

Özellikle zamann evde geçiren insanlarn skldn belirten nal, Bazen sokaklara baktmz zaman ksmi ve tam izolasyon döneminde depresyona girmemek elde deil. ster istemez iç skknlk bize de geliyor. Sokaklar cvl cvl görmek gerekirken, bombo sokaklarla karlayorsunuz. Bu durumda sadece beslenme deil, spora da önem verilmelidir. Spor alkanln artrmak gerekir. Hareketsizlik sadece bedenen deil ruhen de hastalk yapyor. Vatandalarmz buna karn daha iyi tedbir alsn ifadelerini kulland.

BAST ARI KESCLERDE BLE ÖLÜM RSK VAR

Bilinçsiz ar kesici kullanmna da deinen nal, Günümüzde en sk görülen problemlerden birisi bilinçsiz ar kesici kullanmdr. Ar kesiciler ba, di veya herhangi bir arya kar eczaneden rastgele alabileceimiz ilaçlardr. Bu bizim bir handikabmz. Dolaysyla çok sayda rastgele ar kesici kullanm görebiliyoruz. unu söylemek gerekirse en basit ar kesicilerde bile ölüm riski var. Belli bir dozun üzerinde ar kesici kullanlrsa ölüm görülür. Bundan dolay ar kesicilerde dikkatli olunmaldr dedi.

AIDAN ÖNCE ARI KESC ALINMAMALI

A yaptranlarn ar kesici kullanmna dikkat etmesi gerektiini kaydeden nal, Günümüzde alar çok youn bir ekilde yaplyor. Ar ile a etkileimi hakknda yaplan çalmalar var. Adan sonra ve adan önce ar kesicilerin çok fazla alnmamas gerekiyor. Adan sonra herhangi ba arsnda basit ar kesicileri düük dozda alnabilir. Ba arsnda arnn tipi çok önemli. Arlar nörolojik ya da nadir görülen ba ars eklinde deerlendiriliyor. Eer günlük rutin hastalktan kaynakl bir ba ars ise buna yönelik tedavi yaplmas lazm. Günlük devam eden bir ba arsnda ise doktor kontrolünde ar kesici tercih edilmelidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git