Hashimoto tiroiditinde nelere dikkat edilmeli?

Etkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, metabolizma dengesi gibi yaşamsal faaliyetler için olduğu kadar, nörolojik ve psikolojik iyilik hali için de çok gerekli bir hormondur.

Haberler 02.07.2018 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik olarak çocuklarda hipotiroidin, hipertiroide göre daha sk görüldüünü söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar çocuk Endokrin Uzman Prof. Dr. Nesibe Andran, bunun sebepleri arasnda ilk srada hashimoto tiroiditin bulunduunu belirtti.

HASHMOTO TRODT NEDR?

Hashimoto tiroidit otoimmün bir hastalktr. Vücudun baklk sistemi bilinmeyen bir sebeple tiroit bezini yabanc ve tehlikeli olarak alglar, tiroid bezine kar sava açar. Vücudu korumak için hücrelerle, antikorlarla tiroit bezine saldrr. Bu da tiroit bezinin çalmasn ve yeterince tiroit hormonu salglamasn engeller. Tiroid bezi yetmezliinin en önemli sebebi Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabdr. Hastaln balangcnda yaplan muayenede küçük bir guatr tespit edilebilir. Kanda anti-TPO seviyesi yüksektir. TSH, T3 ve T4 gibi tiroid fonksiyon deerleri normal, düük yada nadiren yüksektir. Zaman geçtikçe tiroid yetmezlii geliir. Yllar geçtikçe tiroid bezi giderek küçülür. çocukluk çanda nadir olarak rastlanan hastalk en çok ergenlikte ve kz çocuklarnda görülür.

Tiroid hormonunun azl (hipotiroidi) ya da fazlal (hipertiroidi), çocukluk ve ergenlik çanda her biri kendine özgü ikayetlerle kendini gösteren çeitli hastalklara sebep olur. Tiroid bozukluklar bazen belirti vermeyebilir ve ancak laboratuvar testleriyle tespit edilebilir. Hayatn bu evreleri büyüme ve gelimenin en youn ve en hzl gerçekletii dönemdir. Tiroid fonksiyon bozukluklar ise bata bedensel geliim olmak üzere çocuun psikolojisini de olumsuz etkiler.

HASHMOTO TRODT BELRTLER VE TEDAVS

Hashimoto tiroidit, çok yüksek genetik geçii olan bir hastalktr. Ailesinde Hashimoto tiroidit öyküsü olan çocuk ve gençlerin bu yönden takibi, hastaln erken tehisi bakmndan önemlidir ve tedavinin baar ansn artrr.

Günümüzde Hashimoto tiroidit hastaln tamamen ortadan kaldracak bir tedavi ekli yoktur. Eer birlikte guatr ve tiroid bezi yetmezlii varsa, bunlar tedavi edilebilir. Tedavide TSH düzeyini normal seviyeye getirecek hormon ilaçlar kullanlr. Hipotiroidi yani tiroid yetmezlii olmad halde guatr olan Hashimoto hastalarnda, tiroid ilaçlar sayesinde guatr küçülebilir.

Hashimoto tiroidit, eer guatr ve tiroid yetmezlii yoksa herhangi bir belirti göstermez. Rutin salk kontrollerinde ya da baka bir nedenle yaplan kan tahlillerinde anti-TPO serum seviyesinin yüksek olmasndan anlalr. Genel yaklam, guatr ve yetmezlie sebep olmad sürece tedaviye gerek olmad fakat mutlaka takip edilmesi gerektii yönündedir.

Ana Sayfaya Git