‘Hasta-hekim mahremiyeti’ ilkesine saygı gösterilmeli!

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, kadın doğum polikliniklerine giden hastaların muayene sırasında odada üçüncü bir şahsın olmasının hasta-hekim mahremiyetine saygı ilkesini ortadan kaldırdığını söyledi.

Haberler 26.04.2022 - 02:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasta haklarnn çok fazla dikkate alnmadyla ilgili son günlerde youn ikyetler aldklarn belirten Sa-çev Bakan Dursun, hasta-hekim arasndaki mahremiyet ilkesinin korunmas için herkesin üzerine düen görevi yerine getirmesi gerektiini vurgulad.

Dursun; hasta haklarnn, hasta ile salk çalanlar arasnda bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çkan, salk çalanlarnn hastaya ve hastann salk çalanlarna kar görev ve sorumluluklar olan, daha iyi salk ortam için hasta ve salk çalanlarnn birlikte sahip çkmas gereken haklar olduunu belirtti.

Dursun, bunlarn hizmetlerden yararlanma hakk, sayg ve itibar görme hakk, mahremiyet hakk, bilgi isteme hakk, salk kuruluunu ve personelini, seçme ve deitirme, kaytlar inceleme ve bilgilerin gizli tutulma hakk, reddetme, durdurma ve rza, dini hizmetlerden faydalanma hakk olduuna dikkat çekti.

Muayene srasnda odada üçüncü ahs olmamal

Bu balklarn en önemlisinin mahremiyet hakk olduuna iaret eden Dursun öyle devam etti:

Son günlerde vatandalarmzn bize ulatrd bu konuyla alakal baz ikyetler almaktayz. Özellikle kadn doum polikliniklerine muayeneye giden hastalarn muayene sonrasnda doktorun hastaya tavsiye, telkin veya hastal hakknda bilgi vermesi srasnda odada üçüncü bir ahsn olmas hasta hekim arasndaki mahremiyete sayg ilkesini ortadan kaldrmaktadr.

Kadn polikliniklerinde personelin de bayan olmas daha iyi olacaktr

Hekimlerin yannda çalan personelin varl ileyiin hzlanmas açsndan önemli olduunu ifade eden Dursun, Burada vurgulamak istediimiz kadn doum polikliniklerinde en azndan personelin de bayan olmas hastalarn hekimlere ikyetlerini daha rahat bir ekilde anlatmalarna yardmc olacaktr. diye konutu.

Yetkililer, özellikle hekimlerin bu hassasiyeti düünerek tedbir almal

Hastalarn Personel seçme veya reddetme hakk kapsamnda doktorunun yannda çalan personelinde bayan olmasn istemesi gibi bir hakka sahip olduunu hatrlatan Dursun, unlar söyledi:

Yetkililerin ve özellikle mevzu bahis olan hekimlerin de bu hassasiyeti düünerek bir tedbir veya planlama yapmalarn tavsiye ediyoruz. Bu konuda Salk Bakanlnn çkard yönetmelik de bu konuyu kapsar. 2016 tarihli genelgede özellikle konumuzla alakal öyle bir beyan var. Hasta ve tedavisi ile dorudan ilgili olmayan kimselerin (salk personeli dhil), tbbi müdahale srasnda mahalde bulunmamas ve hastann sal ile ilgili bilgilerin gizliliinin salanmas. Anlald üzere hasta-hekim arasndaki bilgi alverii dahi hasta mahremiyeti kapsamna girmektedir.

Hekim, hastann bir sr arkada ya da dert ortadr

Hasta-hekim arasndaki mahremiyet ilkesinin korunmas gerektiini vurgulayan Dursun, Hasta hiç kimseye anlatmad sr veya dertlerini hekimine söyleyebilir. Bu balamda hekim, hastann bir sr arkada ya da dert ortadr. Polikliniklerde ite bu dert ortana derman olmak da yine tp mensuplarnn görevidir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git