Hasta literatüre girecek

Nadir görülen kanserli kitleden ameliyatla kurtulan hasta literatüre girecek

Haberler 14.01.2022 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde, böbreindeki kanserli kitlelerden baarl bir ameliyatla kurtulan hastann tp literatürüne girmesi için bavuru yapld.

Genetik bir hastalk nedeniyle 17 yanda görme yetisini kaybeden, eitimini sürdürerek rehber öretmen olan Riyad Tezcan, kentteki bir lisede 24 yldr görev yapyor.

Yaklak 8 ay önce karn ars ikayeti ile Mardin Eitim ve Aratrma Hastanesine bavuran Tezcann tetkiklerinde, sa böbreinde en büyüü 17 santimetre çapnda 4 tümör, sol böbreinde ise çap 1 ile 2 santimetre arasnda deien 4 tümör tespit edildi.

Üroloji bölümünden Doç. Dr. smail Basmac ve Doç. Dr. Göksel Bayar tarafndan gerçekletirilen, yaklak 2 saatlik cerrahi müdahale ile Tezcann sa böbreindeki tümörler alnd.

BÖBRE KORUYARAK KANSERL KTLELER çIKARDIK

Doç. Dr. Basmac, radyoloji incelemesi sonucu hastann böbreindeki kitlelerin kötü huylu olduunu belirlediklerini belirterek, Her iki böbrekte de tümör olunca kitlenin boyutuna bakmadan salam dokuyu elde etmemiz gerekiyor. Kanserli hücreyi çkarmak istedik. Hastay açk operasyona aldk. Sa böbreinde bulunan 17 santimetrelik kitleyi çkararak böbrein alt tarafn koruduk. Alt taraftaki dier konserli dokular da çkararak hastann ifa ile taburcu olmasna vesile olduk. dedi.

DÜNYADA U ANDA 30 HASTA VAR, BZM HASTAMIZ DA 31NC

Hastann dier böbreindeki kitlelerin de takip edildiini belirten Basmac, bu kitlelerin de 3 santimetre çapna geldiinde alnacan aktard.

Basmac, Zor bir ameliyatt ama ekip olarak alnmzn akyla çktk. Hastamz 3 gün sonra taburcu edildi. Ekip olarak güzel bir operasyon gerçekletirmenin ve hastann salna kavumasnn sevincini yaadk. Bu hastay önemli klan özeliklerden biri patoloji sonucu, ailesel çok odakl papiller böbrek hücreli kanser. Dünyada u anda 30 hasta var. Bizim hastamz da 31inci. ifadelerini kulland.

Basmac, böbrek korunarak alnan 4 tümörün patoloji sonucuna göre hastann tp literatürüne girmesi için hakemli bilimsel dergilere bavuruda bulunulduunu kaydetti.

KENDM çOK Y HSSEDYORUM

Rehber öretmen Riyad Tezcan da hastaln belirtilerinin 8 ay önce ortaya çktn anlatarak, bu hastal aacana inandn aktard.

Tezcan, Büyük bir ameliyatt ama güvendim doktoruma. Memleketimde ameliyat olacam. dedim. Allaha ükür, çok iyi geçti, inallah daha iyi olacak. u anda kendimi çok iyi hissediyorum. nallah daha iyi olacaz. smail hocam tebrik ediyorum. Gerçekten Mardin için bir ans. diye konutu.

Ana Sayfaya Git