Hastalıkların şifresi dişlerinizde saklı

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer; reflü, sedef, kanser, diyabet gibi rahatsızlıkların ağız ve dişlerde kendini belli ettiğini söylüyor.

Haberler 24.04.2018 - 12:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan vücudu bir bütün olduu için bu bütünün herhangi bir yerinde meydana gelen aksaklk dier bölgeleri de etkiliyor. Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, azmzn çok sayda hastala ait sinyaller verdiini söylüyor. te o sinyallerin iaret ettii hastalklar...

DYABET (EKER) HASTALII: Diyabet, kandaki glikoz seviyesini (kan ekerini) düzenleyen esas hormon olan insülinin az salglanmas, hiç salglanmamas (Tip-1 diyabet) veya dokularn insüline yeterince cevap verememesine bal (Tip-2 diyabet) görülen bir hastalktr. Dii çevreleyen ve destekleyen dokularn iltihab anlamna gelen, Periodontitise diyabet hastalarnda sk rastlanr. Bu hastal diyabetik dokularda meydana gelen deiiklikler; di etinin iltihabyla birlikte meydana gelen di eti kanamas, di eti büyümesi ve kemik kayplar izler. Bu durum kontrol altna alnamadnda dilerde sallanma ve kayplarn varl kaçnlmazdr. Bunun yan sra tekrarlayan apseler, tükürük aknda azalma, az kuruluu, az kokusu, yüksek çürük riski ve mantar oluumlar da gözlenebilir.

ERKEN çENE GELM ORTAYA çIKABLR

TROT: Tiroit bezinin normalden fazla çalmas ve fazla hormon salglamasna, hipertiroidi ad verilir. Bu hastalarda bazal metabolizma hz art olduu için erken di eti rahatszlklar, dilerin sürme zamanlarnda deiim ve erken çene geliimi ortaya çkabilir. Ayrca az mukozasnda tümörler ve enfeksiyon da sk rastlanan sorunlar arasndadr. Hipotiroidi (tiroit bezinin az çalmas) durumunda ise dilde büyüme ve dilerde çapraklk görülebilir.

LÖSEM: Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, Lösemi hastalarnda az içinde, petei ad verilen küçük kanama odaklar, ülserler ve yine çene kemiinde kayplar ile az dokularnda yaygn morluklar görülür. Di eti büyümeleri de löseminin az içi belirtilerindendir. Bu gibi özel bulgular günümüzde hastaln erken tehisine olanak tanr dedi.

KIZARIKLIK GELEBLR

ANEM (KANSIZLIK): Bu hastalarn dilleri; krmz, parlak ve arl olur. Yine bu sorunda kiilerin az köelerinde krmz lezyonlara rastlanr.

AIDS: Baklk sisteminin basklanmas sonucu ortaya çkan bir hastalktr. HIV enfekte kiilerde 40tan fazla az bulgusu saptanmtr. Bunlarn en sk görülenleri; di etlerinde kzarklk, kanamalar, çene kemiinde erime, aftöz lezyonlar, az içi mantarlar ile az kuruluu gibi semptomlardr.

DLERDE SARARMA BALAR

SEDEF HASTALII: Bu hastaln da az içi belirtileri vardr diyen Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, Ancak bu bulgular çok sk görülmez. Sedef hastalarnn dilleri normalden daha farkl bir görüntü sergiler. Bu durumdaki kiilerde gri, gümüümsü, pul pul dökülen plaklar bulunur dedi.

REFLÜ: Bu hastalk temelde ar miktarda gastrik asit içerikli svyla ortaya çkan bir sindirim sistemi rahatszldr. Reflü hastalarnn dilerinde erozyonlar (anmalar) görülür. Bu hastalarda di minesi zayflar ve buna bal olarak dilerde estetik olmayan sar bir renk belirir.

Ana Sayfaya Git