Hastalıklardan çocuğu koruyun

Hava sıcaklığının düşmesiyle kendisini hissettiren sonbaharda özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda hızla yayılan virüs ve bakteriler çocukları da tehdit ediyor. Anne ve babalar hastalıklar karşısında neler yapacakları konusunda kararsız kalırken, hastalıklara karşı bilinçli olmak ve gerekli önlemleri almak gerekiyor.

Haberler 08.10.2019 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Seçil Sözen çakr, sonbaharda en sk görülen çocuk hastalklar ve hastalklar karsnda neler yaplmas gerektii hakknda bilgi verdi

Sonbahar ve k aylarnda hava scaklnn da dümesiyle çocuklar zamanlarn okul ve AVM gibi kapal ortamlarda geçirmektedir. Bu da çocuklarn vücut direncini düürüp, hastalanma risklerini artrmaktadr. Bu dönemlerde solunum yollarndaki damarlar kaslr ve çocuklar sk sk üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir.

Souk algnlnda antibiyotie gerek yok

çocuklarda k aylarnda en sk rastlanan hastalk souk algnldr. Souk algnl hafif burun aknts, burun tkankl ve nezle ile kendisini göstermektedir. Bu süreçte ate 38 derecenin üzerine çkmaz ve çocuun genel durumunda bir sorun olmaz. çocuun ate düzeyini normale düürünce souk algnl sorun oluturmayacak bir tablodur. Solunum yolu enfeksiyonlarnn yüzde 90 virüslere bal gelimekle birlikte, antibiyotik gerektirmemektedir. Bu nedenle ate düürücü ilaçla hastala müdahale edilir, serum fizyolojikle de çocuun burnunun açlmas salanr.

Ate 48 saati geçiyorsa doktora gidin

çocuklarda sonbahar ve k aylarnda en çok görülen ikinci hastalk farenjittir. Farenjit de yine yüzde 85-90 virüs kaynakldr. Bu nedenle de antibiyotik kullanm önerilmemektedir. Bu hastalkta da bol sv tüketimi, ate düürücü ilaçlarn kullanm, bitki çay içirilmesi önemlidir. Ancak farenjitle birlikte bademcik iltihab oluabilir. Boazda ar, kant, arl yutkunma, ate 39 derece civarnda seyreder. Ate dümesine ramen çocuun genel durumunda rahatlama olmaz. Ateli tablonun 48 saati geçtii, genel durumun bozuk olduu durumlarda doktora gitmek gerekmektedir.

çarpnt ve krmz renkli idrara dikkat

Nezleden farkl olarak bademcik iltihabna bakteriler neden olduu için bu noktada antibiyotik önerilebilir. Yüksek ate, yemede isteksizlik, boyun lenf bezelerinde ime ve kulak ars ile karan iddetli arya neden olabilen hastalkta çocuklara bol su ve sv yiyecekler vermek gerekir. Eer eklem ars, çarpnt, göüs ars veya krmz renkli idrar çk varsa zaman kaybetmeden doktora götürmek önemlidir.

Grip zatürreye dönebilir

çocuklarda grip de sk rastlanan hastalklardandr. Grip, etkeni influenza virüsü olan titremeyle gelen yüksek ate, boaz ars, ba ars ve kuru öksürükle seyreden bir hastalktr. Baz çocuklarda hafifçe seyrederken, bazlarnda bulant, kusma, hatta zatürre ve broniolite sebebiyet verebilir. Genelde kendiliinden iyileebilen bir hastalk olabilmekle birlikte ate ve arlar için ate düürücüler verilebilir. Bol sv alnmas ve çocuun istirahat etmesi önemlidir. çocuun burnunun açk tutulmas ve serum fizyolojik ile ykanmas gerekebilir.

Souk algnl olan çocua hlamur

çocuklarda antibiyotik kullanlmasn önermemekteyiz. Gereksiz antibiyotik kullanlmasndan dolay birçok antibiyotie direnç kazanld bilinmektedir. Gerçekten ihtiyaç olduunda direnç gelitirildii ve gereksiz kullanld için etkili olmad bilinmektedir. Antibiyotikler barsak florasn etkilemekte ve baklk sistemini bozmaktadr. leriki dönemlerde antibiyotik verildiinde ise çocuklar iyilememektedir. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonlarnda ate düürücü kullanlmas, bol sv içirilmesi, burun kanallarnn açlmas, anne sütünün verilme sklnn artrlmas, bitki çaylarnn verilmesi örnein hlamur gibi faktörler hastalklarn iyilemesini salayacaktr.

En yakn hastaneye götürün

Akcierlerin iltihaplanmas anlamna gelen zatürreye virüsler, bakteriler ve mantarlar yol açmaktadr. Yüksek ate, balgaml öksürük, solunum güçlüü, halsizlik, hrltl nefes alma, karn ilii, ciltte morarma ve karn ars gibi belirtileri olan zatürrede soluk alp verme hzlanr. Bu durumda çocuu en yakn hastaneye götürmek arttr. Zatürrede erken tehis çok önemlidir. Bu hastaln tedavisinde de antibiyotik kullanlmaktadr, gerekirse çocuk hastaneye yatrlmaktadr. çocuun evde yatarken solunum güçlüüne karn bann altna fazladan bir yastk koymak faydaldr. Bunun yannda ateli tablolarda çocuu rahatsz etmeden vücudunu slak bir süngerle silmek de rahatlatc olmaktadr. Bol sv tüketimi zatürrede arttr.

Nasl hapracan öretin

çocuu hastalklardan korumann en önemli yolu eitimdir. Bir çocuk aileden gördüünü yapar. Bu nedenle çocua ellerinin ykanmas gerektiini öretmek gerekmektedir. çocuk nasl hapracan, öksüreceini bilmelidir. Bu da aileden gelen eitimle olur. Örnein, etrafa damlack enfeksiyonu yaymamak için eliyle deil dirsek içiyle azn kapatlacan çocua öretmek gerekir.

Alarn düzgün yaptrn

Okul çandaki çocuklar, süt, et gibi gdalarla birlikte A, C ve E vitaminlerinden zengin beslenmelidir. çocuklar enfeksiyondan koruyan dier önemli faktör alarn düzgün yaplmasdr. Özellikle zatürree as son derece önemlidir. Astm, diyabeti, kronik böbrek hastal olan çocuklara da grip asnn yaplmas gerekmektedir.

Kat kat giydirin

Souk havalar direncin dümesine neden olduundan dar çkarken çocuun giyisilerine dikkat edilmelidir. çocuu souk havadan korumak için kaln ve tek bir kyafet yerine kat kat giydirmek tercih edilmelidir. Özellikle bebeklerin balarndan s kayb daha fazla olduundan dar çkarken ban mutlaka örtmek önemlidir. Bunun yannda evde sigara içilmemesi gerekir. Evde sigara içilmesi, sigara dumanndaki zararl maddelerin çocuun solunum yollarnn tahri olmasna ve enfeksiyona kolayca ve sk yakalanmasna neden olmaktadr.

Hastaysa okula göndermeyin

çocuk hastaysa okula gönderilmemelidir. Eer çocuun atei varsa ve öksürüyorsa kapal ve scak ortamda, ayn snfta, öksüren, aksran çocuklar bir arada olduu için enfeksiyon hzlca yaylmaktadr. çocuklar iki, üç gün evde tutmak hem iyilemesini kolaylatrp hem de enfeksiyonun yaylmasn engellemek adna son derece önemlidir.

Ana Sayfaya Git