Hastalıktan kurtulayım derken daha çok hastalanmayın

Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Metin Karadaban, antibiyotik kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Haberler 08.12.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antibiyotik doktor kontrolünde ve yeterli dozda kullanlmal

Antibiyotikler, etkili olduklar mikroplarn yapsal veya metabolik fonksiyonlarn bozarak etkilerini gösterir. Ancak antibiyotikleri her hasta olan kullanacak diye bir kural bulunmamakla birlikte bu ilaçlarn mutlaka doktor kontrolünde kullanlmas önerilir. Aksi takdirde vücudun birçok organnn fonksiyonlarn bozabilir. Aslnda hayat kurtaran bir mucize olarak tpta kullanlan antibiyotikler kontrolsüz kullanldnda hayat tehdit edebilecek durumlara kadar götürebilir.

laç yeterli dozda ve mümkün olduu kadar öngörülen süre içinde uygulanmaldr. Etkisiz dozda veya gerektiinden daha uzun bir süre ilaç alm, bakterinin direnç kazanmasn kolaylatrabilir. laç uygulamadan önce hastalardan izole edilen bakteri ile duyarlk testleri yaplarak bu testlerin sonucuna göre, kullanlacak ilaç düzenlenmelidir.

Souk algnlna antibiyotik iyi gelmiyor

Antibiyotiklerin kullanmndaki en büyük hatalardan biri grip ve souk algnlnda kullanlmasdr. Grip ve souk algnl tablolarnda antibiyotiklerin yeri bulunmamaktadr ve bu hastalklarn tedavisine de herhangi bir katk salamamaktadr. Hatta yan etkileri açsndan hastaya zarar bile verebilir. Souk algnl ve gripte etken virüslerdir ve antibiyotik kullanmnn tedavide yeri yoktur. Antibiyotikler ise bakterilere kar etkili olan ilaçlardr ve souk algnl, grip gibi hastalklarda kullanldnda bu hastada yan etki oluumuna neden olabilmektedir. Bu durumda hastalarn doktor kontrolünde souk algnlna direkt etki eden ilaçlar kullanmalar önerilmektedir.

Türkiyede antibiyotik kullanm çok fazla

Antibiyotiklerin etkili kullanlmasndaki önemli noktalardan biri de reçeteye yazlmalardr. Elektronik reçete verileri üzerinden yaplan çalmalarda, il, ilçe ve hekimler baznda Türkiyenin aklc ilaç kullanm ve antibiyotik kullanm tablosu incelendiinde 2013 ylnda her yazlan 100 reçetenin 35inde antibiyotik reçete edildii ifade edilmektedir. Yani yaklak olarak her 3 reçetenin birinde antibiyotik bulunmaktadr. Türkiyede bir ylda 160 milyon kutu antibiyotik tüketiliyor olduu gerçei, toplum için bir tehlike sinyalidir. Türkiyede toplam ilaçlar içerisinde antibiyotik kullanm %20lerdeyken bu dünyada %10lardadr.

Antibiyotiklere kar mikroplarn direnci artyor

Antibiyotikler nedeniyle mikroplara kar direnç hzla artarken mücadele yöntemleri yetersiz kalabilmekte ve bu durum toplumun geleceine dair ciddi bir tehdit oluturmaktadr. Direnç sorunu bu ekilde devam ettii takdirde çok hafif hastalklar bile yaam tehdit eder hale gelebilir. Bu nedenle doru ve bilinçli ilaç kullanm için mutlaka toplumsal farkndalk oluturulmaldr.

Ana Sayfaya Git