Hastalığınız geçmesine rağmen öksürüğünüz kaldıysa

Kış aylarında atlatılan hastalıklar sonrası geçmeyen öksürük can sıkıcı hale gelebiliyor. İnatçı öksürükle karşı karşıya kalan pek çok kişi, öksürüğün nedeninin başka bir hastalık olabileceğini akla getirmiyor. İnatçı öksürük ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği gibi başka sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Uykusuzluk, baş dönmesi, kusma, idrar kaçırma ve hatta kaburga kırıklarına neden olabiliyor.

Haberler 19.12.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Metin Özkan, inatç öksürüklere kar alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Üç HAFTA GEçMEYEN ÖKSÜRÜK

3 haftada geçmeyen öksürüün nedeni mutlaka aratrlmal

Öksürüün akut, subakut ve kronik olarak adlandrlan 3 evresi vardr. Basit bir üst solunum yollar enfeksiyonundan sonra ortaya çkan öksürüün 1 - 2 hafta içerisinde geçmesi gerekir. Bu evre akut evredir. Üç haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka altnda yatan neden aratrlmal.

ASTIM NEDEN OLABLR M?

Geçmeyen öksürük; astm, KOAH, akcier kanseri, reflü ya da kronik geniz aknts belirtisi olabilir

Öksürük zararl bir durum deil aksine savunma mekanizmasdr. Salkl insanlar da günde birkaç kez öksürebilir. Sigara içmeyen, kronik akcier hastal olmayan birindeki geçmeyen öksürüün genellikle 3 nedeni olabilir. Bunlar astm, reflü ve kronik geniz aknts olarak sralanabilir. Sigara içmeyenlerde öksürük beklenmeyen bir belirti olduu için genellikle doktora zamannda bavururlar ve tans gecikmeden tedavisine baklr.

Ancak sigara içen kiilerde uzun süren öksürük sk görülmektedir. Bu nedenle bu kiiler genellikle ikayetlerini önemsemediklerinden doktora geç bavururlar ve özellikle akcier kanseri geç tehis edilir. Ayn ekilde sürekli öksürük, nefes darl, balgam çkarma ikayetlerine neden KOAH hastalnn tans da gecikir.

KRONK ÖKSÜRÜKLERN NEDEN?

Dier kronik öksürük nedenleri:

Kalp yetmezli srt üstü yatldnda öksürük artyorsa, nefes darl oluyorsa, yüzde gözde bacaklarda imeler meydana geliyorsa kalp yetmezliinden üphelenilmelidir.

Bronektazi; öksürükle birlikte uzun süreli balgam çkartma, balgamda kan, hrltl solunum ve nefes darl ikayetleri olabilir.

Akcier büzümesi; interstisyel akcier hastal olarak adlandrlan ve çounlukla nedeni bilinmeyen baz hastalklarda da öksürükle birlikte çabuk yorulma, el ve ayak parmaklarnda parmaklarda çomaklama diye tabir edilen deformasyon görülebilir.

TE BE ÖNER SZE

natç öksürük için 5 öneri;

1 - Öksürüü tan konulmadan kesmek doru deildir. Tehis sonras rahatlatc ilaçlar verilebilir.

2 - Bulunulan ortam sk sk havalandrlmaldr.

3 - Kuru havalarda souk buharn faydas olur. Oda havasnn kurumasn önlemek için kalorifer peteinin üzerine ortam nemlendirmesi için su konabilir.

4 - Bol su tüketilmeli ve lk içecekler tercih edilmelidir.

5 - Sigara içilmemeli ve içilen ortamlarda bulunulmamaldr.

Ana Sayfaya Git