Hastaneler 6 ayda bir değerlendirmeye tabi tutulacak

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları 6 veya bir yıllık sürelerle değerlendirmeye tabi tutulacak

Haberler 11.07.2018 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deerlendirme sonuçlarna göre, hastaneler yukardan aaya doru (A), (B), (C), (D) ve (E) eklinde gruplandrlacak. Hastanelerin arlkl ortalamas, il düzeyinde hastanelerin grubunu belirleyecek

Tbbi ürün ve hizmetlerin tevik edilmesi kapsamnda Bakanlk, yerli sanayiye mali ve dier tevikleri uygulayabilecek, yerli

sanayinin teknolojik alt yap ve yeteneklerini aratracak, gerektiinde yurt dndan yerli sanayiye teknoloji transferi yaplmasn salayacak

Gönüllü salk hizmeti ve salk gözlemcilii kapsamnda salk hizmeti sunmaya yetkili gerçek ve tüzel kiilerce sosyal dayanma ve yardmlama amacyla gönüllü ve ücretsiz olarak salk hizmeti verilebilecek, bu hizmeti yürüteceklere Bakanlkça izin verilecek

Salk Bakanlna bal salk kurulular 6 veya bir yllk sürelerle deerlendirmeye tabi tutulacak. Deerlendirme sonuçlarna göre, hastaneler yukardan aaya doru (A), (B), (C), (D) ve (E) eklinde gruplandrlacak. Hastanelerin arlkl ortalamas, il düzeyinde hastanelerin grubunu belirleyecek.

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine dair 1 Numaral Cumhurbakanl Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymland.

Buna göre Cumhurbakanl Hükümet Sistemi çerçevesinde salk kurulularna da baz kriterler getirilecek.

Hastaneler tbbi ve mali kriterler ile kalite, hasta ve çalan güvenlii ve eitim kriterleri çerçevesinde Bakanlkça belirlenecek usul ve esaslara göre 6 aylk veya bir yllk sürelerle deerlendirmeye tabi tutulacak.

Bu deerlendirme, kamu veya özel deerlendirme kurulularna da yaptrlabilecek. Deerlendirme sonuçlarna göre hastaneler yukardan aaya doru (A), (B), (C), (D) ve (E) eklinde gruplandrlacak. Hastanelerin arlkl ortalamas, il düzeyinde hastanelerin grubunu belirleyecek.

Yaplan deerlendirme sonuçlarna göre il düzeyinde hastanelerin grup düürülmesi, (D) grubunda devralnmas halinde, üçüncü deerlendirme sonucunda üst gruba çkarlamam olmas, (E) grubunda devralnmas halinde, ikinci deerlendirme sonucunda üst gruba çkarlamayacak.

Bünyesindeki hastanelerden birinin ard arda yaplan iki deerlendirmede de grup düürülecek. Bünyesindeki hastanelerden birinin (E) grubu olarak devralnmas halinde, ikinci deerlendirme sonucunda bu hastanenin bir üst gruba çkarlmamas hallerinde Bakanlkça il salk müdürünün ve varsa ilgili bakann görevine son verilecek. Bu kriterlerin gerçeklemesi durumunda bahekimin görevine son verilecek.

Bakan Yardmcs TUSa bakanlk edecek

Tpta ve di hekimliinde uzmanlk eitimi yapacak eitim kurumlarna eitim yetkisi verilmesi ve eitim yetkisinin kaldrlmasna ilikin teklifleri karara balamak, uzmanlk dallarnn rotasyonlarn belirlemek, yabanc ülkelerde uzmanlk eitimi alanlarn bilimsel deerlendirilmesini yapacak fakülteleri ve eitim hastanelerini belirlemek, tpta uzmanlk eitimi ve uzman insan gücü ile ilgili görüler vermekle görevli olmak üzere, Tpta Uzmanlk Kurulu tekil olacak.

Tpta Uzmanlk Kurulu, Bakan yardmcs, Salk Hizmetleri Genel Müdürü ile I. Hukuk Müaviri veya görevlendirecei hukuk müaviri olmak üzere üç, biri di tabibi olmak üzere eitim hastanelerinden Bakann seçecei be, be tp fakültesinden ve bir di hekimlii fakültesinden Yükseköretim Kurulunun seçecei birer, Türk Tabipleri Birliinin seçecei bir, Türk Di Hekimleri Birliinin seçecei bir üyeden oluacak. Ayrca asl üye says kadar yedek üyede belirlenecek.

Üye seçecek kurumlar, üyeliin herhangi bir nedenle boald tarihten itibaren bir ay içinde üye seçerek Bakanla bildirecek.

Kurula seçilecek asl ve yedek üyelerin uzman olmalar, ayrca en az üç yllk eitim görevlisi ya da profesör unvanna sahip olmas art gerekecek. Üyelerin görev süresi iki yl olacak. Süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

Kurul, Bakan Yardmcsnn daveti üzerine ylda en az iki kez toplanacak. Üyelerden en az beinin teklifi ile olaanüstü toplanacak. Kurula, Bakan Yardmcs veya yaplacak ilk toplantda üyeler arasndan seçilecek bakan vekili bakanlk edecek.

Kurul, en az dokuz üyenin katlm ile toplanacak ve oy çokluuyla karar alacak. Üyeler çekimser oy kullanamayacak. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu taraf çounluu salam saylacak.

Türk Tabipleri Birlii temsilcisi yalnzca tabiplerle ilgili, Türk Di Hekimleri Birlii temsilcisi de yalnzca di tabipleri ile ilgili konularn görüülecei toplantlara katlabilecek ve kendi meslek alanlar ile ilgili konularda oy kullanabilecek.

Kurul toplantlarna üst üste iki kez mazeretsiz olarak katlmayanlarn üyelii düecek. Kurulun çalma usul ve esaslar ile ilgili dier hususlar, ihtisas belgelerinin alnmas ve uzmanlk eitimi ile ilgili dier usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Salk Meslekleri Kurulu Bakan Yardmcsna bal olacak

Salk Meslekleri Kurulu tekilat yapsnda da düzenlemeye gidildi. Buna göre, kurul üyeleri Bakan Yardmcs, Salk Hizmetleri, Halk Sal ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürleri veya görevlendirecekleri birer yardmclar ile I. Hukuk Müaviri veya görevlendirecei bir hukuk müaviri, Bakann seçecei en az doktora seviyesinde eitim alm 5 ayr salk meslek mensubu üye, en az genel müdür yardmcs seviyesinde Milli Eitim Bakanl temsilcisi bir üye,Yükseköretim Kurulunun seçecei iki üye, Mesleki Yeterlilik Kurumu temsilcisi bir üye, Kanunla kurulan salk meslek birliklerinden birer üyeden oluacak.

Salk meslek birliklerinin temsilcileri yalnzca kendi meslek mensuplar ile ilgili konularn görüülecei toplantlara katlabilecek ve kendi meslek alanlar ile ilgili konularda oy kullanabilecek.

Seçilmi üyelerin görev süresi iki yl olacak. Kurul toplantlarna üst üste iki kez mazeretsiz olarak katlmayanlarn üyelii düecek. lgili kurumlar bir ay içinde üyelerini seçerek Bakanla bildirmedii takdirde o dönem için ilgili kuruma ait üyelik düer ve üye saysnda dikkate alnmayacak.

Kurul, Bakan Yardmcsnn bakanlnda üye tam saysnn çounluu ile toplanacak ve oy çokluu ile karar alacak. Oylamalarda çekimser oy kullanlamayacak. Oylarn eitlii halinde bakann oyu yönünde karar alnm saylacak.

Bakanlk, tara tekilatn kurma konusunda da yetkili olacak. Bakanln il ve ihtiyaca göre kurulacak ilçe yönetim birimleri il ve ilçe salk müdürlükleri olacak. l Salk Müdürlüü bünyesinde ihtiyaca göre halk sal, kamu hastaneleri, ilaç ve tbbi cihaz, salk ve acil salk hizmetleri ile personel ve destek hizmetlerini yürütmek üzere bakanlklar kurulabilecek.

Hastane müdürlüklerinin says dörde çkarlacak

l salk müdürleri Bakanln il düzeyindeki hizmetlerinin etkili ve verimli bir ekilde yürütülmesinden sorumlu olacak.

Bakanln düzenlemeleri çerçevesinde il düzeyinde personelin adil ve dengeli dalmn yapacak ve bu amaçla il içinde personel nakil ve görevlendirme ilemlerini dorudan gerçekletirecek.

l salk müdürü, acil salk hizmetlerinin yürütülmesi için kamu ve özel hukuk tüzel kiileri ile gerçek kiilere ait tüm salk kurum ve kurulularnn sevk ve idaresinden sorumlu ve bu konuda yetkili olacak.

Birden fazla ildeki salk hizmetlerinin bir arada deerlendirilmesi, gelimilik farklarnn giderilmesi, hizmetlerin ve ihtiyaçlarn müterek planlanmas amacyla Bakanlkça belirlenen illerdeki müdürlerden biri koordinatör olarak görevlendirilebilecek.

Hastanelerin yönetimi ve denetimi hastaneler bahekimi tarafndan yönetilecek. Hastane bahekimine bal olarak idari ve mali iler ile salk bakm hizmetleri müdürlükleri kurulacak.

Bakanlk tarafndan, hastanelerin büyüklükleri dikkate alnarak belirlenen hallerde yönetim görevleri tek kiiye verilebilecek veya hastanedeki müdürlüklerin says dörde kadar artrlabilecek. Bu durumda görev dalmlar yeniden belirlenecek.

Bakanlkça tespit edilen norm ve standard amamak kaydyla il salk müdürü tarafndan belirlenen sayda bahekim yardmclklar ve müdür yardmclklar oluturulacak.

Kadrolarn tespiti, ihdas, kullanm ve iptali ile kadrolara ilikin dier hususlar, Genel Kadro ve Usulü Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi hükümlerine göre düzenlenecek.

Performans deerlendirmesi, Bakanlk ve bal kurulularnda Bakan; Bakan yardmcsnn, Bakan yardmclar, kurum bakanlar, müstakil birim amirleri ve il müdürlerinin Bakan ve Genel Müdür; bakan yardmcs, genel müdür yardmcs, genel sekreter ve halk sal müdürünün, dier yöneticiler; hiyerarik olarak kendilerine bal bir alt kademedeki personelin,

performanslarn verilen görevlere ve belirlenen hedeflere göre deerlendirilecek.

Stratejik planlar, performans programlar ve faaliyet raporlar 5018 sayl Kanuna uygun olarak oluturulacak ve ilgili kurumlara iletilecek.

Bakanlkta 657 sayl Kanunun ek 41 inci maddesi uyarnca, Salk Uzmanlar ve Salk Uzman Yardmclar istihdam edilebilecek.

Bakanlkta 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 24 üncü maddesi uyarnca ile Salk Denetçileri ve Denetçi Yardmclar istihdam edilebilecek.

Bilimsel ve akademik nitelikleri dikkate alnarak Bakan tarafndan bilimsel nitelikli komisyonlar ve ruhsatlandrma komisyonlarnda görevlendirilenlere 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesi uyarnca 6 bin 500 gösterge rakamnn memur aylk katsays ile çarpm sonucu bulunacak tutar geçmemek üzere ödeme yaplacak.

Bu ödemelerin usul, esas ve miktar Bakanlk ile Hazine ve Maliye Bakanlnca mütereken belirlenecek.

Salk hizmeti almak üzere kamu veya özel salk kurulular ile salk meslei mensuplarna müracaat edenlerin, salk hizmetinin gerei olarak vermek zorunda olduklar veya kendilerine verilen hizmete ilikin kiisel verileri ilenebilecek.

Salk hizmetinin verilmesi, kamu salnn korunmas, koruyucu hekimlik, tbbi tehis, tedavi ve bakm hizmetlerinin yürütülmesi ile salk hizmetlerinin planlanmas ve maliyetlerin hesaplanmas amacyla Bakanlk, birinci fkra kapsamnda elde edilen verileri alarak ileyebilecek. Bu veriler, Kiisel Verilerin Korunmas Kanununda öngörülen artlar dnda aktarlamayacak.

Bakanlk, ilgili mevzuat uyarnca elde edilen kiisel salk verilerinin güvenliinin salanmas için gerekli tedbirleri alacak. Bu amaçla, sistemde kaytl bilgilerin hangi görevli tarafndan ne amaçla kullanldnn denetlenmesine imkan tanyan bir güvenlik sistemi kuracak.

Salk personeli istihdam eden kamu kurum ve kurulular ile özel hukuk tüzel kiileri ve gerçek kiiler, istihdam ettii personeli ve personel hareketlerini Bakanla bildirmekle yükümlü olacak.

Kiisel salk verilerinin ilenmesi, güvenlii ve bu maddenin uygulanmas ile ilgili dier hususlar Bakanlkça yürürlüe konulan yönetmelikle düzenlenecek.

htiyaç duyulan her türlü tesis, hastane, salk eitim tesisi, salk kampüsü, sosyal donatlar ve dier tesisler, Bakanlk ve bal kurulular tarafndan yaptrlabilecek. Bu tesisler, bedelleri; Bakanln veya kurumlarn bütçelerinin ilgili tertiplerine bu amaçla konulan ödeneklerden, Döner sermaye gelirlerinden, kurumlarn mülkiyetindeki tanmazlar veya Hazine ve Maliye Bakanlnn görüü alnarak Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlardan Bakanla veya Kurumlara tahsisli olan tanmazlarn üzerindeki yaplarla birlikte devredilmesi suretiyle, karlanmak üzere düzenlenecek protokol esaslar çerçevesinde, Toplu Konut daresi Bakanlna veya inaat ileriyle ilgili aratrma, proje, taahhüt, finansman ve yapm ilemleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzel kiiliine sahip dier kurum ve kurululara da dorudan yaptrlabilecek.

Bakanlk, kamu kurum ve kurulularna ait veya tahsisli tanmazlarn kendisine tahsisini veya devrini talep edebilecek veya kullanm protokolleri yapabilecek.

Bu protokoller ile oluan yükümlülüklerini Toplu Konut daresi Bakanlna veya inaat ileri ile ilgili aratrma, proje, taahhüt, finansman ve yapm ilemleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzel kiiliine sahip dier kurum ve kurululara yaptrabilecek.

Salk serbest kurullarn Cumhurbakan belirleyecek

Bakanlkça salk hizmetlerinde kullanlmakta olan binalardan, Bakanlkça oluturulacak komisyon tarafndan fonksiyonellik ve/veya onarmtadilat maliyeti açsndan yaplan deerlendirme sonucunda ykmnn uygun olduuna karar verilen binalar yklabilecek. Ykm karar verecek komisyonun tekili ile çalma usul ve esaslar Bakanlkça belirlenecek.

Bakanlk, ülkenin salk alannda bölgesel bir cazibe merkezi haline getirilmesi, yabanc sermaye ve yüksek tbbi teknoloji giriinin hzlandrlmas amacyla, 6/6/1985 tarihli ve 3218 sayl Serbest Bölgeler Kanunu hükümleri çerçevesinde, salk serbest bölgelerinin kurulmas ve yönetilmesine ilikin usul ve esaslar Cumhurbakannca belirlenecek.

Serbest bölgelerde verilecek salk hizmetlerine ilikin usul ve esaslar Bakanlkça belirlenecek. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren salk kurum ve kurulularnn aylk gayrisafi haslatnn binde beini geçmemek üzere Cumhurbakannca belirlenecek oran üzerinden hesaplanacak tutar, 3218 sayl Kanun hükümleri çerçevesinde ilgili serbest bölge idaresi tarafndan iletmecilerinden tahsil edilerek takip eden ayn yirmisine kadar Ticaret Bakanl merkez muhasebe birimi hesaplarna aktarlacak ve genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Alm garantili sözlemeler yaplabilecek

Tbbi ürün ve hizmetlerinin tevik edilmesi kapsamnda da Bakanlk, ileri teknoloji gerektirenler bata olmak üzere ülkenin salk sektöründeki tbbi cihaz, ürün, hizmet ve ilaç sanayisinin gelitirilmesine ve desteklenmesine yönelik politikalarnn belirlenmesi amacyla çalmalar yapacak. Bu amaçla giriimcileri yönlendirecek, yerli sanayiye mali ve dier tevikleri uygulayabilecek, yerli sanayinin teknolojik alt yap ve yeteneklerini aratracak, bunlarn gelitirilmesine yönelik önlemleri alacak, gerektiinde yurt dndan yerli sanayiye teknoloji transferi yaplmasn salayacak.

Bakanlk ve bal kurulular, salk hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tbbi cihaz, ilaç ve dier ürün ve hizmetlerin almnda mümkün olduunca yurt içi sanayi imkanlarndan faydalanacak. Bu amaçla yurt içi firmalara aratrma, gelitirme, prototip ve seri üretim faaliyetlerini yaptracak. htiyaç halinde yerli ve yabanc gerçek ve tüzel kiilerle alm garantili sözlemeler yaplabilecek ve yedi yla kadar gelecek yllara yaygn yüklenmeye giriilebilecek.

Salk hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tbbi cihaz, ilaç ve dier ürün ve hizmetlerin yurt dndan alnmas ya da bu yönde yurtd kaynakl yatrm yaplmas durumunda, karlnda satc firmadan yerli sanayi katlm, ArGe, teknolojik i birlii ve offset yükümlülüü istenmesine ilikin hususlar Bakanlkça düzenlenecek.

Salk gönüllüsü yetki belgesi düzenlenecek

Gönüllü salk hizmeti ve salk gözlemcilii kapsamnda ise salk hizmeti sunmaya yetkili gerçek ve tüzel kiilerce sosyal dayanma ve yardmlama amacyla gönüllü ve ücretsiz olarak salk hizmeti verilebilecek. Bu hizmeti yürüteceklere Bakanlkça izin verilecek. zin talebinde bulunanlara gerekli deerlendirmeler yapldktan sonra salk gönüllüsü yetki belgesi düzenlenecek.

Salk gönüllüsü gerçek kiiler, hastanelerdeki hizmetlerini hastane yetkilisinin belirledii artlarda verebilecek. Bu hizmet hastanelerin dorudan salk hizmeti olmayan hasta karlama ve bilgilendirme, refakat, kiisel bakm ve sosyal ihtiyaçlarn karlanmas gibi destek hizmeti eklinde de verilebilecek. Bu halde salk gönüllüsünün salk meslek mensubu olma mecburiyeti olmayacak.

Gönüllü salk hizmeti sunumu ile gönüllülere ait bilgilerin kamuoyu ile paylamna dair usul ve esaslar Bakanlkça belirlenecek. Salk kurum ve kurulularnda hizmetin gelitirilmesi amacyla Bakanlk, hizmetten faydalananlarn gönüllülük esasna göre yapacaklar gözlemlerini deerlendirmek üzere gerekli düzenlemeleri yapacak.

Ruhsatlandrma ve lisans bedeli

Öte yandan salk personelinin ihtiyaç halinde çarya uymasna ilikin olarak da salk personelinin mesai saatleri haricinde de hizmetine ihtiyaç duyulduunda ilgili salk kuruluuna ulaabilmeleri için alnacak tedbirler ve ilgililerin uyaca kurallar Bakanlkça belirlenecek.

Ruhsatlandrma ve lisans bedeline ilikin olarak da Bakanlk ve bal kurulularnca düzenlenecek veya onaylanacak her türlü ruhsatlandrma, ürün üretim ve sat izin belgesi ve mesul müdürlük belgesi ile permi, kayt, bildirim ve sertifikalar üzerinden yüzellibin Türk Lirasn geçmemek üzere Bakanlkça belirlenecek tarifelere göre ücret alnacak. Ancak Bakanlkça alnmas tevik edilen belgelerden ücret alnmayabilecek.

Bu tarifeler her yl güncellenecek ve ücretler 213 sayl Vergi Usül Kanununa göre belirlenen yeniden deerleme orannda artrlacak. Bu madde kapsamnda tahsil edilen tutarlar ilgisine göre genel bütçeye veya özel bütçeli bal kurulularn bütçelerine gelir kaydedilecek.

Ana Sayfaya Git