Hastanelerde de normalleşme süreci başlıyor! İşte hastanelerde alınacak tedbirler

Hastanelerde de normalleşme başladı. Sağlık Bakanlığı çok önemli tedbirlerin uygulandığı hastanelerde de normalleşme sürecine girildiğini açıkladı.

Haberler 01.06.2020 - 17:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastanelerde de normalleme balad. Salk Bakanl çok önemli tedbirlerin uyguland hastanelerde de normalleme sürecine girildiini açklad.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamndaki normalleme sürecinde, pandemi döneminde hizmet alamayan hastalarn bavurularnn artmas durumunda hastaneler, kapasiteleri ve hizmet saysndaki art göz önünde tutarak beklenen talebe yönelik çalma yapacak.

Salgn Yönetimi ve çalma Rehberi güncellenerek, Kovid-19 Pandemisinde Normalleme Döneminde Salk Kurumlarnda çalma balkl tedbirler eklendi.

Rehberde, Kovid-19 pandemisinin tam olarak sonlanamamas nedeniyle, virüse özgün etkili bir tedavi veya a bulunana kadar riskin devam ettiinin alt çizilerek, Pandeminin kontrol edildii bu dönemde, dier salk hizmetlerine olan ihtiyaç giderek artmtr. Ancak salgn erisinin düzlemesi, toplam vaka saysn azaltmaz, hastalk yükünü daha uzun bir süreye yayar. Bu nedenle pandeminin devam ettii dikkate alnarak, dier salk hizmetlerinin balamas da kaçnlmazdr. Bu durum, Kovid-19 olan ve olmayan hastalara ayn sistem içinde hizmet verilmesi gerekliliini ortaya koymaktadr. bilgisine yer verildi.

Salgnn hafifleme süreci içerisinde dikkat edilmesi gereken noktalar ise rehberde, öyle sraland:

Kovid-19 ile ilikili önlemlerin ve salk bakm hizmetlerinin devam etmesi salanmal.

Kovid-19 tans olan ve olmayan hastalar için hastaneler güvenli halde tutulmal.

Salk çalanlarnn güvenlii salanmal.

Tüm hastalara, eriim ve güvenlik açsndan eit yaklalmal, personel ve salk hizmetleri mümkün olduunca ve kademeli ekilde düzenlenmeli.

Bu süreçte tüm hastalar ve refakatçilerinde kiisel korunma önlemlerine dikkat edilmesi gerektii vurgulanan rehberde, tüm kurum ve kurulularn, birim, alt birim ve kiilerin; Kovid-19 pandemisi sürecinde kademeli olarak normale dönü döneminde, rollerini ve sorumluluklarn yerine getirmek üzere hazrlk yapmas gerektii kaydedildi.

Kovid-19 pandemisi srasnda verilen eitimlerin güncellenerek sürdürülecei, eitimlerin mümkün olduunca online yaplarak kayt altna alnaca belirtildi.

Rehberde, hastanelerin l Pandemi Kurulu veya l Salk Müdürlüünün kararlarn takip ederek hizmetlerini planlamas gerektii, il düzeyinde özellikle elektif hastalara verilecek ekilde salk hizmetlerine balamak için, öncesinde en az 14 gün boyunca Kovid-19 insidansnda istikrarl olarak azalma gözlenmesinin dikkate alnmas gerektiine deinildi.

Yeni normalleme sürecinin yönetilmesi için hastanelerde idari yöneticilerin de dahil olduu, çok disiplinli (enfeksiyon, göüs hastalklar, acil, youn bakm anestezi, psikiyatri, kan bankas, aferez ünitesi, dahiliye, cerrahi, radyoloji ve hastalarn özelliine göre ihtiyaç duyulan dier disiplinler) bir kurul oluturulmas önerildi.

Risk deerlendirilmesi ve acil durum planlarnn, pandeminin güncel durumu dikkate alnarak düzenlenmesi gerektii, Salk Bakanl tarafndan Kovid-19a yönelik güncellenen dokümanlara göre planlarn yenilenmesi ve paylalmas gerektii vurguland.

Pandemi devam ettii sürece hastaneye gelen her hastann, Kovid-19 ayrc tansnn da yer almas gerektiinin altn çizilerek, u bilgilere yer verildi:

Hasta ve hasta yaknlarnn, mümkün ise hastaneye giri noktasnda mümkün deilse poliklinikte Kovid-19 bulgular açsndan sorgulanmas gereklidir. Kovid-19 olas vaka tanmna uymayan hastalarn yatlar için acil servislerden veya ilgili kliniklerden Kovid-19 dlanmas için konsültasyon istenmemeli.

Yeni normalleme sürecinde, pandemi döneminde hizmet alamayan hastalarn, hastaneye artan bavurusu olabilir. Hastane kapasitesi ve hizmet saysndaki art da göz önünde tutularak, beklenen talebe yönelik çalmalar yaplmal. Yeni normalleme sürecine girmeden önce hastanenin fiziksel kapasitesi (ör. yataklar, youn bakm üniteleri, acil servis, ventilatörler, operasyon odalar, perioperatif anestezi bakm üniteleri, laboratuvarlar vb.) tekrar gözden geçirilmeli ve planlama yaplmal. Yeni normalleme sürecine girmeden önce hastanenin personel kapasitesi gözden geçirilmeli.

Salk çalanlarnn hastalanma olasl göz önüne alnarak i gücü planlamas yaplmas, salk çalanlarna stres ve yorgunluk düzeyleri göz önünde bulundurularak gerekli destein salanmas gerektii belirtildi.

Elektif cerrahileri ve giriimsel ilemleri (anjio vb.) yeniden aktif hale getirmeden önce cerrahi malzeme, kateter, implant ve ekipman vb. ihtiyac ve destek ilemlerinin (örn. anestezi sedasyon ilaçlar, minimal invaziv cerrahi, trokar desuflasyon filtreleri vb.) gözden geçirilmesi ve planlama yaplmasnn önemli olduu ifade edildi.

Rehberde, pandemi devam ettii sürece Kovid-19 için ayrlan poliklinik ve klinik alanlarnn planlamasn ülke, bulunulan il ve hastanenin güncel Kovid-19 hasta saylarna (yeni vaka insidans, hastaneye yat gibi) göre yaplmas gerektii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git