Hastanelerde yatanların yüzde 50'sinden fazlasının ölüm nedeni sepsis

Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişide SEPSİS gelişiyor ve 6 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Her yıl 100 bin anne, 5 yaşın altında 5 milyon çocuk sepsis nedeni ile hayatını kaybediyor.

Haberler 20.09.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Youn Bakm Dernei, T. C. Salk Bakanlnn destek ve katlm ile ülkemizdeki tüm salk personeline yönelik bir eitim kampanyas balatt.

HASTANELERDE YATAN HASTALARIN YÜZDE 50DEN FAZLASININ ÖLÜM NEDEN SEPSS

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzman Yrd. Doç. Dr. Sedef Tavukçu Özkan, sepsisin vücuttaki herhangi bir enfeksiyona kar vücudun ar derecede ve hayat tehdit eden reaksiyonundan kaynaklandn belirtti ve unlar söyledi, Sepsis doku hasarna, organ yetmezliine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyondur. Sepsise en sk akcier, idrar yolu, kadn, cilt ve barsak enfeksiyonlar neden olur.Tüm dünya için ciddi bir tehdit olan sepsis, vücudun enfeksiyona kar gelitirdii normal d yant ile organ fonksiyonlarnda bozukluk, çoklu organ yetmezlii, ok ve ölüme neden olmaktadr. Hastanede tedavi edilen tüm sepsis hastalarnda ölüm oran ortalama yüzde 20-60 kabul edilmektedir. Tan ve tedavide 1 saat gecikme kiinin hayatna mal olmaktadr. lk saat içinde tedavi balandnda ölüm oran yüzde 20 ve daha düük oranlara gerilerken, saatler ilerledikçe bu oran artmaktadr. Sepsis hastalarnda ölüm oran 6. saatte balanan tedavide yüzde 60a yükselmektedir.

BAIIKLIK SSTEM ZAYIFSA DKKAT

Sepsisin genç, yal, zengin, fakir, rk ve cinsiyete bakmakszn ölümcül klinik tabloyu oluturduunu belirten Dr. Özkan sözlerine öyle devam etti, Baklk sistemi zayflam, 65 yanda veya daha yal, 1yandan daha küçük kiilerin riski daha yüksektir. Diyabet, AIDS, kanser, böbrek ve karacier hastal olanlarda sespis geliebilmektedir. Ciddi yank ve fiziksel travmalarda da ortaya çkabilir. Dünyada her yl 31 milyon 500 bin kiide sepsis gelitii tahmin edilmektedir. Sepsis gelien hastalarn ölüm olasl hastann genelsalk durumu ve ya, tan koyulma zaman, tedavinin balama zaman, tedavinin yeterlilii, tedavinin yapld salk kuruluunun yeterlilii, hastaln iddeti gibinedenlere bal olarak yüzde 20-80 arasnda deiir. Ülkemizde sepsis gelien hastalarn hastane ölüm oranlarhastaln iddetine bal olmakla birlikte ortalama %60civarndadr. Her yl sepsis gelien hastalarn 5.5-8 milyonunun hayatnkaybettii düünülmektedir.ABDde her yl 1 milyon 670 bin kiide sepsis gelimekte ve bu hastalarn 258.000i hayatnkaybetmektedir.ngilterede her yl 150.000-260.000 kadar sepsis vakasgörülmektedir. Sepsis akcier kanseri-prostat kanseri-meme kanseri-AIDStoplamndan daha fazla kiide görülmektedir.Hastanelerde gerçekleen her 2-3 ölümden birisinin Sepsis ile ilikili olduu gösterilmitir.

BELRTLER ÖNEMSEYN

Sepsisin tek bir belirti veya bulgusu olmadn belirten Dr. Özkan, Sepsis birçok belirti ve bulgunun farkl kombinasyonlarla biraraya gelmesi ile belirti verir. Sepsis, bir enfeksiyon hastal sonucunda ortayaçktndan öncelikle enfeksiyona bal belirtiler (öksürük,balgam çkartma, ishal, kusma, boaz ars olabilmektedir. Buna ek olarak, titreme, ate veya vücut ss düüü, rahatszlk hissi veya ar, nemli veya terli cilt, nefes alp vermede sknt, kalp hz art ve idrar çknn olmamas görülür dedi.

TEDAVDE ZAMAN KAYBEDLMEMEL

Tedavinin içeriini anlatan Dr. Özkan sözlerine öyle devam etti, Youn bakm ünitelerinde enfeksiyonlar tedavi edilir, hayati organ fonksiyonlarnn devamll salanr, kan basnc düüüne engel olunur. Bu amaçla antibiyotikler ve çeitli serumlar kullanlr. Normal kan basncn ve kan oksijen düzeyini devam ettirmek için hastalara serumlara ek olarak serum içindedeiik ilaçlar verilir, oksijen uygulanr ve suni solunum cihazlarna balanlarak solunumlar desteklenir. Böbrek problemi gelien hastalarda ilgili ilaç tedavileri vefarkl diyaliz uygulamalar yaplr. Tüm bunlara ek olarak çok farkl baka tedavi yöntemlerinin bir arada kullanlmas gerekli olabilir. Sepsise ne kadar erken tan konulur ve ne kadar erken tedavi balanabilir ise kurtulma ve özellikle sekelsiz kurtulma ans o kadar yüksektir.

Sepsise yol açabilecek grip, zatürre ve dier enfeksiyonlar için gereken sklklarla ve gereken kiilerde alanma yaplmasnn önemine dikkat çeken Dr. Özkan, Enfeksiyonlarn gelimesine engel olmak önemlidir. Sepsis acil tan ve tedavi gerektiren bir durumdur. Bu nedenle sepsis belirtileri tespit edilir ise vakit kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git