Hastaneye yatış şartları oluştu

Evde takip ve yatan hasta algoritmasını değiştiren Bakanlık, bir kişinin hastanede yatabilmesi için solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk olması şartı getirdi.

Haberler 10.08.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl, son dönemde tartma yaratan koronavirüslü hastann evde takibi konusuna açklk getirdi.

Evde takip ve yatan hasta algoritmasn deitiren Bakanlk, bir kiinin hastanede yatabilmesi için solunum sknts, nefes darl, oral almda ve beslenmede zorluk olmas art getirdi.

HASTANEDE YATMANIN ARTIK ARTI VAR

Salk Bakanl, ate, öksürük, boaz ars, ba ars, kas-eklem arlar, karn ars veya ishal, koku veya tat alma bozukluu olan kiilerin bundan böyle bakmlarnn evde yaplacan, bu belirtilere, solunum sknts, nefes darl, oral almda ve beslenmede zorluk eklenmesi durumunda kiinin hastaneye yatnn yaplabileceini ve takibinin orada devam edeceini açklad. Evde takibi yaplacak kiiler hafif-orta pnömonili (zatürree) olarak tanmlanrken, hastaneye yatan kiiler ar pnömonili olarak tanmland. Bakanlk daha önce orta pnömonisi olanlarn da hastanede tedavisini istiyordu.

ASEMPTOMATK OLANLARA DA LAç

Kiide solunum sknts, nefes darl, oral almda ve beslenmede zorluk belirtileri yoksa, hafif-orta pnömoni olarak kabul edilecek ve 5 gün süreyle hidrosiklorokin ya da favipravir balanacak. Asemptomatik olup, testi pozitif çkan hastalara da virüsü yok etmek ve bula riskini azaltmak için 5 gün süreyle bu ilaçlar uygulanacak. Daha sonra temasl takibi balatacak olan bakanlk, kiide semptom varsa örnek alacak, sonuç pozitif çkarsa hastay deerlendirecek, kiinin evde mi yoksa hastanede mi yatrlacana karar verilmesini isteyecek. Kiide semptom yoksa 14 gün evde izolasyon halinde kalmas salanacak, hl semptom gelimediyse izolasyon sonlandrlacak.

SGARA çCLER EKLEND

Algoritmada ileri ya olanlarn, bakl basklanm kiilerin (HIVle infekte, organ nakli yaplm olanlar, sistemik kortikosteroidler dahil immunosupresif ilaç kullananlar), kanser, KOAH, kardiyovasküler hastalk, hipertansiyon gibi hastal olanlar, obezler, sigara içicisi ve hamile olanlarda hastaln daha ar seyredebilme riski bulunduu belirtilerek, Bu hastalarn evde takiplerinin daha yakndan yaplmas gereklidir denildi. Hidroksiklorokin QT araln uzatp, kalp ritminde sorun yaratabilecei için, riskli hastalara öncelikle EKG çekilmesi gerektii baz hastalarda hidroksiklorokin kullanmndan kaçnlmas gerektii vurguland. Algoritmada, bu ilacn gebelerde, lohusa veya emziren annelerde kullanlmamas gerektii de belirtildi.

Ana Sayfaya Git