Havalar artık ısındı, bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin

Güneşli havalar iyiden iyiye kendini gösteriyor. Peki ama bu yorgunluk ve halsizlik neden? Bahar yorgunluğuna dair bilinmesi gerekenleri anlatan Dr. Öğr. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, en çok da kadınlarda görüldüğünü belirtti.

Haberler 28.04.2022 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahar yorgunluunun scak havalarn yeni balad dönemde, güneli günlerde hissedilen tembellik veya huzursuzluk hali olarak tanmlayan Dr. Ör. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, bahar yorgunluunun etkilerini ve çözüm önerilerini anlatt. Duman, Sabah kalkmakta zorlanyor, gün içerisinde enerjinizin dütüünü hissediyor, eklem ve kas arlar m yayorsunuz. O zaman siz de bahar yorgunluu yaayanlardan olabilirsiniz dedi.

KADINLARDA DAHA çOK GÖRÜLÜYOR

Psikolojik bak açsyla bahar yorgunluunu, çatan duygularn bir kombinasyonu olarak tanmlayan Dr. Ör. Üyesi Duman, nsanlar bu mevsimsel geçi sürecinde rahatlk/konfor, scaklk ve yenilenme duygusu ile cana yaknlk ve gayret eksiklii duygular arasnda çatma yaayabilir. Mevsimsel Duygudurum Bozukluu (SAD) olarak adlandrlan bir klinik tan kategorisi bulunuyor. Büyük çounluu kadn olan SAD hastalar için bahar yorgunluu özellikle belirgindir. Bu veriye göre bahar yorgunluu kadnlarda daha çok görülür diyebiliriz deerlendirmesinde bulundu.

6 AYDAN FAZLA SÜRERSE DKKAT!

Bahar yorgunluunun depresyona dönümesi süreci hakknda da bilgiler veren Dr. Ör. Üyesi Nesrin Duman, K aylarnda hepimiz kolektif bir hüzün hali içerisinde oluruz. Bahar geldiinde her eyin iyileeceine inanrz. Ama bu hemen olmadnda insanlar mutsuzlua düerler hatta hüsran yaarlar. çevredeki kiilerin güzel havann tadn çkardn gördüklerinde, artan bir yalnzlk ve umutsuzluk duygusu hissederler. Bu duygular depresyon ile kartrlabilir. Depresyon tan kriterleri ve depresyon tans için süre (6 ay) farkldr. Kartrlmamaldr. Bu ayrm yapabilmek için kendinizi gözlemlemeli, deiimleri fak etmelisiniz diye konutu.

YAPMAK STEYP DE YAPAMADIKLARIMIZ ENERJMZ DÜÜRÜR

Dr. Ör. Üyesi Nesrin Duman, bu alanda yaplan aratrmalara dikkat çekti. Duman, Deien mevsimle birlikte biyolojik dengemiz ve hormonlarmz deiir. lerimizle daha az ilgilenmek isteriz. Bunun yerine gezmek, keyif yapmak isteriz. Bunlar yapabilmek uyumlanmamz artrr. Ama yapamamak adaptasyon sürecimizi zorlatrr ifadelerini kulland.

NSAN AYINDA OLUMSUZLUKLAR PK YAPIYOR

Nisan aynda depresyon ve alkolizm oranlarnn pik yapt, riskli bir ay diyen Duman Bu geçi sürecinde zorluk yaayan kiilerin yalnz olmamas önemlidir. Aile ve arkadalarnzla yaadnz duygular paylan. Kendinize, yaamnza ve geleceinize dair katastrofik yani ykc düüncelere kaplmayn. Uzmanlarla iletiime geçin, sorularnz sorun. ntihar düünceleri var ise, alkol-madde kullanm ba gösteriyorsa bu acil durum iaretidir. Lütfen vakit kaybetmeden destek aln dedi.

Dr. Ör. Üyesi Nesrin Dumana göre geçi sürecini kolaylatrmann baz yollar:

Kendimizle organize olmalyz, kendimizi daha iyi anlamalyz ve kendimize stratejik yaklamalyz.

Eer siz bu geçi dönemlerinde endie veya kargaa yaama eiliminde biriyseniz; yln bu zamannda kendinize nasl, özellikle iyi bakacanz konusunda kiisel bir plan/takvim yapn. Egzersiz rutininizi salkl olacak ekilde yönetmeyi planlayn.

Bu süreci tek banza yönetemeyeceinizi düünüyorsanz, destek aln. Kendiniz için destek almak gerçekten de güçlü bir admdr.

Duygu takvimi oluturabilirsiniz. Sabah, öle, akam hangi duygu durumunda olduunuzu emojileri kullanarak haftalk takvimde iaretleyebilirsiniz. O duyguya neden olan bir olay varsa bunu da yazabilirsiniz. Farkndalk kazanmanz için duygu takvimini karnzda görmek iyidir. Böylece kendinizi sakinletirdiinizde, her yl mevsim geçilerinde yasadnz bu kalb tanrsnz ve neden bu ekilde hissetme eiliminde olduunuzu anlarsnz.

Ana Sayfaya Git