Havalar ısındı ishale dikkat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fatih İbrahim Arabacı, yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte baş gösteren ishal vakalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

Haberler 13.05.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Fatih brahim Arabac, yaz aylarnda scakln artmasyla birlikte ba gösteren ishal vakalarna dikkat edilmesi gerektiini söyledi.

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Fatih brahim Arabac yaz aylarnda scakln artmasyla birlikte besinlerin saklanma koullarna bal olarak mikroplarn ve ürettikleri toksinlerin miktarnda art olabileceini belirterek özellikle tatildeyken, çocuklarn havuz ve deniz suyundan mikroplu su yutma riski artabileceini söyledi.

Arabac yapt açklamada; Yaz döneminde çocuklarn beslenme alkanlklarnda oluan deiikliklerle birlikte su tüketiminin de artmas, mikroplu su içme tehlikesini de çoaltr. Salkl beslenme hijyenine uymayan kat ve sv gdalardan alnan virüs, bakteri, parazit veya toksinlerin kusma ve ishale yol açabildii unutulmamaldr dedi.

SIVI KAYBINI TELAF ETMEK çOK ÖNEML

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Fatih brahim Arabac, açklamasnda sv kaybnn telafisinin önemine deinerek, shal, dk miktarnn ve dklama saysnn artmas, dk kvamnn yumuamasyla meydana gelen bir hastalktr. shal srasnda vücudun kaybettii svnn telafisi de çok önemlidir. Sv kayb hzl olduundan, su kayb giderilmezse, özellikle bebekler ve çocuklar için hayati tehlike oluabilir. Vücuttaki su kayb arttkça, susuzlua ek olarak dudak ve az kuruluu, uykuya meyil, gözyanda azalma, göz kürelerinde çökme, nabzda hzlanma, el ve ayaklarda soukluk, derin veya hzl solunum, idrar miktarnda azalma, dalgnlk, kan basncnda düme ve ok görülebilir. shale kusma ve ate elik ediyorsa, dkda kan ve mukus varsa, sv kaybn iddetlendireceinden mutlaka doktora bavurulmaldr dedi.

çOCUKLARDA EN SIK AKUT SHAL GÖRÜLÜYOR

Doktor Fatih brahim Arabac, çocuklarda en sk akut ishali görüldüünü ifade edip, Tüm dünyada yaygn olarak görülen enfeksiyon hastalklarnn banda akut ishal gelmektedir. Akut ishal çounlukla 0-5 ya grubundaki çocuklarda rastlanan ve en sk ilk 2 ya içerisinde çocuk ölümlerine sebep olabilen bir hastalktr. shal, özellikle virüs kaynakl ise çou zaman kendi kendine düzelir. Bu durumda ate görülüyorsa, ate düürücü ilaçlar kullanlabildii gibi, gerektiinde antibiyotik ve anti-paraziter ilaçlar da alnabilir. Tedavinin temel prensibi sv ve mineral kaybnn yerine konmasdr dedi.

ANNE SÜTÜ SHALDEN KORUYOR

Anne sütünün ishalden koruduunu ifade eden Arabac, Anne sütünün içinde bulunan maddeler, anne sütü ile beslenen çocuklar, ishale yol açabilecek enfeksiyonlardan korur ve çocuun çabuk iyilemesini salar. Anne sütü almayan bebeklerde, ishale çabuk yakalanma ve daha fazla ölüm görülmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal durumu oluursa, anne sütüne mutlaka devam edilmeli ve bebek daha sk emzirilmelidir. Anne sütü almayan bebeklerde ise, normalde aldklar süt ya da mamalara devam edilmelidir. Kusma ve ishalle kaybedilen sv ve mineraller, oral replasman svlar, barsak florasn düzenleyen probiotik içeren tozlar kullanlarak giderilebilir. shal kesici ilaçlar kesinlikle kullanlmamaldr. Bebek mamayla besleniyorsa mama suyu mutlaka kaynatlmal, biberon ve emzikler sterilize edilmelidir. Yiyecekler buzdolabnda saklanmaldr. Musluk sular ve kayna bilinmeyen sular tüketilmemeli, çi sebzelerle hazrlanm salata ve meyvelerin tüketiminde dikkatli olunmaldr. Kabuu soyulabilen gdalar soyularak, soyulamayanlar ise iyice ykanarak yenmelidir. Pastörize edilmemi süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Gdalarn uygun koullarda saklandndan emin olunmal, eller sk sk ykanmal, ishalli bireylerle temastan ve ayn eyalarn kullanmndan kaçnlmaldr dedi.

BESLENMEYE ÖNEML

Arabac ishal tedavi srasnda beslenmenin önemine vurgu yaparak, Su, ayran, yourt, çorba, komposto benzeri sv tüketimi artrlmaldr. shal düzelene kadar yasz ve posasz gdalar alnmal barsaklarn daha fazla çalmasna sebep olan ya ve lif açsndan zengin gdalardan uzak durulmaldr. Salata, kuru yemi, katk maddesi içeren ambalajl gdalar, çikolata, asitli içecekler ve kzartmalar, ishal düzelinceye kadar asla tüketilmemelidir. Meyve tüketiminde eftali, muz; kat yiyeceklerde yasz makarna, halanm patates-patates püresi, pirinç pilav, halanm yasz et ve tavuk yenilebilir dedi.

HAFF EKER-TUZ KARIIMI VERLEBLR

Arabac ishal olan çocuklara hafif tuz-eker karm verilebileceini vurgulayarak unlar söyledi; Vücuttaki su kayb hafif-orta derecede olan çocuklarda, belirli oranlarda eker ve tuz içeren su karm azdan verilebilir. Ar vücut svs eksikliinin olduu vakalarda ya da azdan yeterli miktarda sv alnamad durumlarda, damardan sv ve elektrolit takviyesi tedavisi uygulanmaya balanmaldr. Bu durumda çocuun tedavisinin hastanede yaplmas gerekmektedir

Ana Sayfaya Git