Havalar soğurken burun tıkanıklığına dikkat!

Nefes demek hayat demektir ancak burnunuz tıkalıysa nefes almak işkenceye dönüşebilir. Hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile birlikte burun tıkanıklığı ve buna eşlik eden şikayetlerde de artış gözlemleniyor. Bu durumdan korunmak için bazı pratik önlemlerin alınması gerekiyor.

Haberler 17.10.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Ozan Gökdoan, havalarn soumaya balad bu dönemde artan burun tkankl sorunu ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Azdan nefes almak doru deil

Burun tkankl sklkla görülen ve hayat kalitesini ciddi oranda etkileyen bir durumdur. Vücut normal artlar altnda burundan nefes almaya göre planlanmtr. Burun herhangi bir nedenle tkand zaman vücut bu durumu az solunumu ile dengelemeye çalr. Az solunumu alt solunum yollar için çok istenen bir solunum ekli deildir. Burun tkankl burun yaplarnda görülen anatomik problemlere veya burun içindeki dokularda ilie yol açacak iltihaplara bal oluabilmektedir.

Burun tkanklnn 5 nedenine dikkat!

Burun orta bölmesi yani nazal septum burnu ortadan ikiye ayrmaktadr ve ön ksm kkrdak arka ksm ise kemikten olumaktadr. Burun orta bölmesinde erilik oran çok yüksek oranda gözlenmektedir, ancak bu erilik her insanda burun tkanklna neden olmayabilir.

Burun içinde bu bölmenin her iki tarafnda aldmz havay stan ve nemlendiren ve burun içi konka olarak adlandrlan yaplar bulunmaktadr. Bu yaplar burun eriliine bal olarak büyüyebilecei gibi burun orta bölmesinde erilik olmadan alerji, hava deiimi gibi nedenlerle büyümeye neden olabilir.

Kronik sinüzit zemininde gelimi polipler de burun tkanklna neden olabilir.

Burun arka ksmnda bulunan ve ergenlik sonras dönemde sklkla etkisini kaybeden geniz eti çok büyüdüü durumlarda burun tkanklna neden olabilir.

Nadiren burun ve sinüs kaynakl iyi veya kötü huylu tümörler de burun tkanklna neden olabilir.

Burun tkankln önlemek için almanz gereken önlemler

Alerjenlerden uzak durun

Tuzlu sularla burun ve sinüslerinizi ykayn

Bulunduunuz ortam nemlendirin

Burnunuzu uyku öncesi temizleyin

Bol miktarda su için

Sigaradan uzak durun

Mevcut duruma göre doktor kontrolünde baz ilaç ve spreyler kullanlabilir

Geçmeyen burun tkankl modern yöntemlerle tedavi edilebiliyor

Cerrahi tedaviler;

Septoplasti: Eer burun orta bölmesindeki erilik, burun tkanklna neden oluyorsa bu yöntem önerilmektedir. Bu ilem sklkla burun içinden yaplmaktadr ancak erilik çok önde veya çok üstteyse açk teknik müdahaleler gerekebilir. Normal artlarda burun orta bölmesi için yaplan müdahalelerde burun eklinde bir deiiklik olmamaktadr. Bazen septoplasti ile beraber rinoplasti müdahaleri de yaplmaktadr. Bu müdahaleler genellikle estetik kayglar için yaplsa da, bazen kkrdaktaki erilii düzeltmek için kemikteki erilikleri düzeltmek gerektiinden bu amaçla da bu iki müdahale beraber yaplabilmektedir. Ameliyat sonras doktorun tercihine göre tampon konulabilir veya konulmayabilir. Tamponlar da teknoloji ile birlikte gelimi durumdadr, etraf dokulara yaparak çkartma ilemi srasnda hastalarda ciddi rahatszlklara neden olabilen tamponlar günümüzde artk kullanlmamaktadr.

Konka müdahaleleri: Burun içinde konkalar, aldmz havay stp nemlendirdikleri için normal salkl nefes almann bir parçasdr. Bu yüzden bu yaplar çok büyüdüünde bunlarn çkarlmas yerine küçültülmesi ilemleri uygulanmaktadr. Bu ilem için çok fazla çeit uygulama mevcuttur. Bunlar arasnda; radyofrekans ile küçültme, ultrasonik aspirasyon, mikrobrider ile küçültme gibi yöntemler sklkla uygulanmaktadr. Bu ilemlerdeki temel amaç, normal fonksiyonlarn yapan ancak en küçük boyutta olacak ekilde kalan konka yaratmaktadr. Bu müdahalelerin temel riski konka yapsnda tekrar büyümelerin oluabilmesidir. Bu müdahalelerin sonrasnda genellikle tampon kullanlmamaktadr.

Endoskopik sinüs cerrahisi: Özellikle kronik sinüzit vakalarnda kullanlmakta ve hayat kalitesini ciddi oranda artrmaktadr.

Adenoidektomi: Büyümü geniz etlerinin alnmas ilemidir. Bu durum sklkla çocuklarda gözlenmekle beraber bazen erikinlerde de ortaya çkabilmektedir. Geniz etinin alnmas azdan damak yukar kaldrlarak yaplmaktadr. Klasik kazma yönteminin yannda plazma yöntemi de son zamanlarda sklkla kullanlmaktadr. Erikinlerde gözlenen geniz eti bazen nazofarenks kanseri ile ilikili olabileceinden bu hastalarda mutlaka histopatolojik inceleme yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git