Havlularınız sandığınızdan daha da kirli

Kirli havlular çok çeşitli mikropları barındırabilir hatta bulaşıcı bir hastalığın yayılmasına bile sebep olabilirler. Uzmanlara göre, havluları yüzde 100 mikropsuz tutmak mümkün değildir ancak onları sık sık yıkayarak mikrop miktarını en aza indirmek mümkündür.

Haberler 14.01.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havlular inanlmaz bakteri yuvalardr çünkü havlunuzu her kullandnzda doal cilt bakterilerinizi ve tadnz dier mikroplar havluya aktarrsnz. Yani o mikroplarn asl sahipleri aslnda sizlersinizdir. Neyse ki vücudumuz da çevremizdeki bu mikroplarla birlikte yaamak için gelimitir.

HAVLUNUZDAK BAKTERLERLE TANIIN

Yine de havlunuzu nemli, scak ve karanlk banyolarda asl brakmak mikrobun çoalmas için ona harika bir ortam sunar. Üstelik ellerinizle bu havluya ne kadar sk dokunduunuzu düünürsek üzerindeki bakteri says hakknda da o kadar fikir sahibi oluruz. Aratrmalar da bunu destekler niteliktedir. Arizona Üniversitesinden bir mikrobiyolog olan Charles Gerba, banyo havlularnn yaklak yüzde 90nn koliform bakteri ile kontamine olduunu ve yaklak yüzde 14ünün E. coli bakterisini tadn söylemektedir. Üstelik bu bakteriler sadece banyo deil mutfak havlularnda da görülmütür.

Bunun nedeni ise birçok kiinin ellerini tamamen ykamadan çabukça havluya kurulayp çkmasdr. Dolaysyla yaklak iki gün sonra bile böyle bir havluyla yüzünüzü kuruladnzda temizlenmek yerine yüzünüze bile E. coli bulatrm olursunuz.

EV DIINDAK HAVLULAR DA BÜYÜK RSK!

Evin dnda, mesela spor salonlarnda kullanlan havlular daha büyük enfeksiyonlarn tanmas için de büyük risk olutururlar. Los Angelestaki kolej futbolcular arasnda 2003te balayan MRSA salgn sonrasnda yaplan bir aratrmada, sahadaki havlular paylamann enfeksiyonun bulamasn kolaylatrd kefedilmitir.

Özellikle kuru bir cilde sahip olmak havlularda bulunan mikroplarn sisteminize girmesini kolaylatrr. Ancak yine de bir havludan büyük bir hastalk kapma riskiniz oldukça düüktür.

PEK NE YAPMAMIZ GEREKYOR?

Havlulardaki bakterilerden kendinizi korumann en iyi yolu havlular sk sk ykamaktr. Özellikle evinizde küçük bir çocuunuz varsa havlularnz iki günde bir ykamalsnz. Ykarken basit deterjanlarn yannda oksijenli aartc içeren ürünler de kullanabilirsiniz. Ykadktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir dieri ise havlunuzu iyice kurutmaktr. yi kurumam bir havlu bakteri üretmeye devam eder. Ancak iyi ykanm ve kurutulmu bir havlunun üzerinde bakterinin yaama olana neredeyse kalmamtr.

Ana Sayfaya Git