Havuzda burun kırılmalarına dikkat!

Sıcak havaların insanları deniz ve havuzlara doğru çağırdığı bugünlerde, havuzda yaşanabilecek burun kırılmaları, olası kazalar arasında yer alıyor. Tatilde havuz başındaki kaygan zeminler, maalesef bu tür kazalara davetiye çıkaracak kadar tehlikeli olabiliyor.

Haberler 09.07.2018 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peki tatillerde yaanabilen böyle can skc kazalar durumunda ne yapmal, ne yapmamal?

Konuyla ilgili olarak, KBB ve Yüz Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Gürkan Kayabaolu, önemli bilgiler verdi.

lk Müdahalede Bilinçli Davranmalsnz

Doç. Dr. Gürkan Kayabaolu, Havuzda kayp düen kii burnunu çarpmsa ve burnundan kan geliyorsa; burnunu iaret parma ve baparma ile kuvvetlice skp, ban öne doru emelidir. Kanamas olan kiinin ban yukarya kaldrmas yanl bir hareket olur. Kazann üzerinden zaman geçmeden hemen buruna buz uygulamas yaplmaldr. Eer burunda çok ciddi bir kanama varsa, hasta zaman kaybetmeden bir hastaneye bavurarak Kulak Burun Boaz hastalklar uzmanna görünmelidir. dedi

Burundaki Renk Deiimi Krn Habercisi Olabilir

Gürkan Kayabaolu, Eer kaza sonras hafif iddetli bir kanama varsa; burun içine çok souk su çekmek kanamay durdurmaya yardmc olacaktr. Phtlar atabilmek için hafifçe sümkürmek de doru bir hamle olur. Burada burnunuza çekeceiniz suyu, eer imkan varsa buzdolabndan temin etmeniz daha isabetli olacaktr.

Geçirdiiniz kaza sonrasnda burun üstünde renk deiimleri yaandysa, yani morarma söz konusuysa, bu durum bir krn ya da çatlan habercisi olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden bir KBB uzmanna görünmelisiniz. diye konutu.

Her Kaza Ameliyat Gerektirir mi?

Kaza sonras ameliyatlar ile ilgili de yorumda bulunan Gürkan Kayabaolu, Havuz banda ya da farkl bir yerde yaanan burun kazalar sonrasnda yaanan en büyük kayg u oluyor; buruna aldmz her darbe, ameliyat gerektirir mi?

Buruna aldnz her darbe deil ancak burnunuzda ekil deiikliine neden olan her krk, mutlaka Kulak Burun Boaz uzman tarafndan ameliyat edilmelidir.

Baka bir olaslk üzerinden de örnek vermek gerekirse; tatilde yaadnz havuz kazas sonras, burnunuzdaki travmay çok önemsemediniz. Tatilinizi bölüp, muayene olmaya zaman ayrmadnz ve burnunuzda oluan krk yanl kaynad.

Bu durumda ne yaplabilir?

Burun krklarndan sonra oluan yanl kaynamalar kalc eriliklere, yamukluklara ve kalc nefes problemlerine yol açabilir. Tatilinizde harcamak istemediiniz bir muayene süresi, daha sonra size uzun bir ameliyat olarak geri dönebilir. çatlaklarda ise burun ier ve morarr ancak burnunuzun eklinde deimeye ve bozulmaya yol açmaz. dedi.

KBB Uzman Tercih Edilmeli

Doç. Dr. Gürkan Kayabaolu yorumunu, Burnunuzun fonksiyonlar ile ilgilenen uzmanlk alan olan Kulak Burun Boaz hastalklar uzmanlar yaadnz travma sonrasnda burnunuzun iç ksmn titizlikle inceleyecek ve ileride yaama ihtimaliniz olan nefes sorunlarnn önüne geçilmesi için gerekli önlemleri alacaktr. sözleriyle tamamlad.

Ana Sayfaya Git