Hayalinizdeki gülümseme bu uygulamalarla mümkün

Estetik açıdan olduğu kadar sağlık için de önemli olan dişlerdeki şekil bozuklukları, lekelenmeler, renkleşmeler, eksiklikler ve çürükler sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Kişinin güzel bir gülüşe sahip olmasında diş yapısının düzgün, dişlerin lekesiz ve diş etleri ile uyumlu olması büyük rol oynuyor. Son dönemlerde diş sağlığı için geliştirilen modern uygulamalar başarılı sonuçları ile öne çıkıyor.

Haberler 21.08.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dt. Hacer Esved Alireisolu, di estetiinin önemi ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

SALIKLI VE DÜZGÜN DLER ÖZGÜVEN DE ARTIRIYOR

Di yapsnn bozuk olmas, çürük dilerden kaynaklanan az kokular ve çeitli nedenlerle az di problemleri yaayanlar, önemli bir sosyal sorunla da kar karyadr. Bu tür ikayetleri olan kiiler, rahatça gülememekte, gülerken azn kapatmakta veya az kokusu nedeniyle arkada ve i çevrelerinde rahatlkla konuamamaktadr. Az ve di problemleri yaayan kiilerin ilk yapmas gereken ey, di hekimiyle görümektir. Bu sayede uygun tedavi planlamasna balanabilir. Bu deerlendirme esnasnda kiinin ya, cinsiyeti, yüz ekli, dilerinin boyutu, tedaviye gereksinim duyup duymad, renkleme ve çürükleri, dudak yaps, dudak-di uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak gülü tasarm planlanr. Kiinin ihtiyacna göre uygulanacak tedaviler u ekilde sralanabilmektedir:

Ortodontik tedaviler: Dilerdeki çapraklklar, çene kemiklerinin birbirleri ile uyumu incelenip, bunlara bal problemler kiiye özel effaf plaklar ya da braketler (ortodontik teller) yardm ile düzeltilebilmektedir.

Di beyazlatma (bleaching): Dilerin yüzeyinde gözenekli mine yapsnda oluan renklemelerin özel di beyazlatma ajanlar ile giderilme ilemidir. Home bleaching (ev tipi beyazlatma) ve Office Bleaching (klinikte yaplan beyazlatma) olmak üzere iki farkl çeidi bulunmaktadr.

Pembe estetik: Estetik gülümseme ve di estetii sadece beyaz ve düzgün diler yeterli olmamakta, bu dilerle uyumlu olacak di etlerinin de salkl ve dudak yaps ile uyumlu olmas gerekmektedir. Di etlerine uygulanan estetik tedavilere bu sorunlardan kurtulmak mümkün olabilmektedir.

Bonding ilemleri (kompozit uygulamalar):Dilerdeki ekil, boyut ve renk sorunlarnn estetik kompozit dolgularla düzeltilmesi ilemidir. Dilerde herhangi bir andrma yaplmadan, tek seansta uygulanr. Dier estetik di hekimlii uygulamalarna oranla çok daha ekonomiktir.

Porselen laminalar: Diler tamamen kesilmeden, sadece ön yüzeylerinden 0.3-0.7mm veya baz durumlarda dilerden hiç andrma yaplmadan dilere özel olarak hazrlanan yaprak porselenlerin özel bir teknikle uygulanmas ilemidir. Eer di etlerinde ayrca bir tedavi gereksinimi yoksa 2-3 seans içinde yeni bir gülümsemeye kavumak mümkündür.

Zirkonyum destekli ya da tam estetik porselen kuronlar: Gülü estetiini salamak için, dilerdeki çürükler, madde kayb çok fazlaysa dilerin porselen kuronlarla kaplanarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bu durumlarda metal destekli porselen kuronlar yerine zirkonyum destekli porselen kuronlar ya da tam estetik porselen kuronlar tercih edilebilir. Zirkonyum k geçirgenlii olan ve metalden daha salam, di eti uyumu çok iyi doku dostu bir malzemedir. Ik geçirgenliine sahip olmas diin rengini dorudan yanstabilmesini, böylece daha doal görünümde dilere sahip olunmasna olanak vermektedir. Ayrca di ve di eti uyumu da çok iyi olduu için doal di efekti yaratlabilmesine olanak salar, dilerde oluabilecek periodontal problemler minimuma indirir.

mplant tedavileri: mplant, eksik dilerin fonksiyon ve görünümünü tekrar yerine getirmek amacyla çene kemiine yerletirilen yapay di kökleridir. Tek di eksikliklerinde komu salam dilere hiç dokunulmadan eksik dii tamamlamak mümkün olabildii gibi, çoklu di eksikliklerinde taklp çkarlan hareketli protezler yerine sabit protezler kullanabilmek dental implantlar sayesinde mümkündür.

Ana Sayfaya Git